5 princípov, vďaka ktorým sa vám podarí dosiahnuť rovnováhu v pracovnom i súkromnom živote

3.5.2018
Prečítané 7110 x

V dnešnej rýchlej dobe je bežné, že sa stiera hranica medzi súkromím a prácou. Ako teda nájsť harmóniu v oboch sférach naraz? Pomôcť vám môže plánovanie, pohyb, správne nastavenie mysle a tiež tento článok, v ktorom nájdete zhrnuté všetky osvedčené rady na dosiahnutie rovnováhy.

rovnovaha-prace-a-sukromia

Určite si ciele

Kouč Mike Hawkins pri určovaní cieľov poskytuje niekoľko základných odporúčaní. Okrem toho, že si ciele vytýčite, definujte si aj podmienky a míľniky, cez ktoré svoje méty dosiahnete.

Za nápomocné považuje aj to, že si ciele vypíšete. Vytvoríte si tak jasnú predstavu o konečnom výsledku a takýto písomný obraz bude pre vás akousi mapou, ktorá vás bude sprevádzať.

urcit-si-ciele

Na to, aby ste vytrvali, sa však musíte neustále zameriavať na to dôležité – na dosahovanie míľnikov. Aj keby to malo znamenať, že vynecháte naliehavé záležitosti.

Manažujte si čas

S vytýčením hranice medzi súkromným a pracovným životom súvisí aj správne manažovanie času.

Každé ráno si preto nájdite pol hodinu na to, aby ste si deň poctivo naplánovali.

Napíšte si zoznam vecí (z angličtiny známy aj pojem To Do List), ktoré musíte urobiť. Bez takéhoto zoznamu si len ťažko urobíte v povinnostiach poriadok.

to-do-list

Ak nezáleží na tom, kedy sa budete tej-ktorej povinnosti venovať, usporiadajte si ich podľa abecedy.

Biznis kouč Dan Kennedy svoj bežný to do list dopĺňa ročným rozvrhom, plánovačom konferencií či telefónnym zoznamom.

Eliminujte stres

Neustály tlak na vlastný výkon a obavy z toho, že nestíhate, taktiež nepomáhajú vašej súkromnej a pracovnej harmónii.

eliminujte-stres

Je jasné, že stresu sa nikdy úplne nevyhnete. Je však rozdiel medzi zdravou trémou a chronickou nepohodou, ktorá zvyšuje riziko ochorenia a oslabuje imunitný systém.

Preto sa naučte stres ovládať. Existuje viacero spôsobov, ako ho môžete eliminovať.

Zaručeným pomocníkom je pohyb. Každodenné športovanie, hoci iba v trvaní 15 minút, pozitívne vplýva na kvalitu spánku a dopomáha k liečeniu mentálnych ochorení.

meditacia-na-rovnovahu

Rovnako účinný spôsob redukovania stresu je meditácia.

Psychológ Robbie Hartman taktiež spomína každodenné opakovanie. To podľa neho vedie k upraveniu nervových ciest v mozgu, čo znamená vyššiu odolnosť voči stresu.

Pri zvládaní úzkosti je dôležité tiež správne dýchanie. Hlboké nádychy spôsobujú, že sa znižuje krvný tlak a dochádza k spomaleniu srdcovej frekvencie.

meditacia-aj-v-praci

Výhodou je to, že túto aktivitu môžete praktizovať aj v práci. Zvýšite si tak koncentráciu, vďaka ktorej budete podávať lepšie výsledky.

Ak cítite vnútornú úzkosť, pomôcť vám môže okrem športovania a meditácie aj počúvanie pokojnej hudby.

Nastavte si priority

V tomto prípade platí, že nie je podstatné byť všade a stíhať každú udalosť – pracovnú či súkromnú.

nastavte-si-priority

Zvážte, čo je pre vás najdôležitejšie. Ak je to prechádzka do prírody namiesto pracovného stretnutia alebo rodinnej oslavy, nech vás nemrzí odmietnutie posledných dvoch aktivít.

Vtedy sa prejaví aj vaša schopnosť povedať nie. Na to, aby ste si určili priority, je odsunutie nedôležitých záležitostí nanajvýš potrebné.

schopnost-povedat-nie

Ak by ste ale predsa nechceli niečo vynechať, k súhlasu môžete doplniť podmienku. Napríklad: „Prídem, ak bude naše stretnutie trvať maximálne pol hodiny.“

Druhou možnosťou, ako dodržiavať výkonnosť a uchovať si aj čas pre seba, je delegovanie povinností na iných ľudí. Platí to, aby ste sa urputne nedržali názoru, že sami si veci urobíte lepšie.

Ak teda viete, že kolega má menej práce a vy nestíhate, zaučte ho a posuňte mu svoje povinnosti.

schopnost-delegovat-povinnosti

Na záver tejto časti vás upozorňujeme, aby ste svoje priority nikdy neuprednostňovali pred životne dôležitými činnosťami, ako je prijímanie vyváženej stravy alebo zdravý spánok (minimálne sedem hodín).

Nájdite si čas na oddych

V tomto prípade nejde len o spánok. Ako na prácu, tak aj na oddych si musíte vyhradiť časť dňa.

najdite-si-cas-na-oddych

Keďže v práci by ste mali tráviť približne osem hodín denne, spánok zaberá približne sedem hodín, na drobné činnosti (preprava, nákup) a relax vám zostáva deväť hodín.

V dôsledku rýchleho životného tempa a uprednostňovania práce si na voľno vyčleňujeme iba štyri hodiny, hoci ideálne by to malo byť takmer sedem hodín.

Voľný čas však nevenujte tomu, čo ste v robote nestihli.

plnohodnotny-odpocinok

Fakt, že sa často nedokážeme odpojiť od pracovných záležitostí, je jednou z hlavných príčin, kvôli ktorým nám chýba kvalitný oddych.

Aj keď sa v urýchlenej dobe ťažko ignorujú maily a telefonáty, k harmónii medzi prácou a súkromím vo veľkej miere dopomáha práve takéto vypnutie.

Taktiež dodáme, že vymedzením času na oddych sa nemyslí ničnerobenie a leňošenie, hoci aj to si telo občas žiada.

robte-co-vas-bavi

Na úplné regenerovanie robte niečo, čo vás baví.

Stretnite sa so známymi, hrajte spoločenské hry, cvičte jogu alebo si zatancujte na dobrú hudbu – všetko záleží od vašich preferencií.

Samozrejme, nerobte to s vedomím, že neskôr sa k práci vrátite. Povinnosti nechajte na pracovisku. Obzvlášť to platí pri víkendoch, ktoré by ste si mali vyčleniť len na relax.

vedomy-odpocinok

Ako dosiahnuť vytúženú rovnováhu?

Na záver vám prinášame komplexnú radu, ktorá spočíva v starostlivosti o mentálnu, fyzickú, sociálnu a duchovnú stránku.

zlozky-rovnovahy

Tieto tri zložky, ktoré na seba prirodzene nadväzujú, sú usporiadané podľa akejsi dôležitosti.

Mentálna časť predstavuje základ všetkého, preto ju treba pozorne sledovať. Akékoľvek negatívne myšlienkové prúdy zastavte a nahraďte ich pozitívnymi.

spravne-psychicke-naladenie

Správne psychické naladenie dosiahnete nielen cez pozitívne vklady, ale aj prejavovaním vďačnosti, odpustením či akceptáciou toho, čo už neovplyvníte.

Pozornosť treba venovať aj fyzickému zdraviu. Už spomínaný spánok, vyvážená strava a pohyb sú kľúčovými faktormi.

fyzicke-zdravie

Vedeli ste však, že dehydrácia v spojení so stresom môže vyvolať panický záchvat?

Z toho vyplýva, že dopĺňanie tekutín je neodmysliteľnou súčasťou fyzickej pohody.

Za tekutiny však nepovažujeme alkohol, taktiež sa vyhýbajte drogám. Oboje látky môžu váš stav skôr zhoršiť.

obmedzit-zle-navyky

Sociálna stránka vášho života – to nie sú iba kamaráti, kolegovia a rodina. Hoci ich sem radíme a dobré vzťahy s nimi sú žiaduce, nestavajte svoj spoločenský život iba na týchto vzťahoch.

Vyhľadávajte komunity, v ktorých sa budete venovať dobročinným aktivitám. Alebo si vyhliadnite skupinu, v ktorej sa združujú ľudia s podobnými záľubami, ako máte vy.

socialna-stranka

Združovanie sa v komunitách by malo byť súčasťou vášho životného štýlu.

Podobne môžete pristupovať aj k rekreácii.

Napríklad turisti si dnes bežne hľadajú svojich parťákov cez internet v rôznych skupinách.

rovnovaha-turistikou

Duchovná časť vášho tela je zavŕšením dokonalosti. Cibrenie duševna síce zaberie istý čas, ale vynaložené úsilie vám prinesie jasné výsledky.

Niekto na dosiahnutie spirituálnej rovnováhy využíva náboženstvo, pre iných je zas vhodnejším nástrojom meditácia.

rovnovaha-meditaciou

Neexistuje ani jeden presný spôsob, ako túto dokonalosť dosiahnuť. Veľmi dôležité pri duchovnej časti je to, aby ste si všímali vlastné vedomie.

Skúste sa pomyselne zahľadieť na to, ako vnímate veci, aké je vaše prežívanie negatívnych skúseností.

Ak si uvedomíte svoje konanie v takýchto situáciách, bude pre vás ľahšie negatívne záležitosti racionalizovať a prijímať ich s pokojom.

udrzat-si-mentalne-zdravie

Zamyslieť sa nad svojím mentálnym zdravím, zlepšiť sociálnu stránku života, urobiť niečo pre svoje fyzické zdravie a súčasne dosiahnuť spirituálnu rovnováhu, to vyzerá ako vcelku náročná úloha. Ale nie je to tak.

Všetko to totiž viete skĺbiť napríklad aj v skupinovom cvičení jogy.

Vyskúšajte napríklad pobyt Joga pobyt v Dubrovníku počas ktorého spoznáte nielen skvelých ľudí, ale aj nádherné pláže a najkrajšie miesta v okolí Dubrovníka a ochutnáte miestne vychýrené produkty - mušle i víno. Verte, že cvičenie jogy na takomto mieste vás nabije energiou na dlhé obdobie. :)

Pozrite si ponuku našich pobytov