10 metód, ktoré vám pomôžu zbaviť sa stresu a predísť vyhoreniu

7.3.2018
Prečítané 8022 x

Zdá sa vám, že vám život uteká akosi prirýchlo? Máte stále menej času a nálady na priateľov a už si ani poriadne nepamätáte, kedy ste si naposledy dopriali oddych? Zastavte sa. Obrovské pracovné nasadenie a život pod tlakom vás môžu ľahko doviesť až k syndrómu vyhorenia, ktorého následky vedia človeka úplne vyradiť zo spoločnosti.

predist-vyhoreniu

Aby sa tak nestalo, v našom článku sa podrobnejšie pozrieme na to, čo je to syndróm vyhorenia, aké štádiá mu predchádzajú a napokon aj na metódy, ako sa mu úspešne vyhnúť.

Skôr ako sa však naučíme, ako sa zbaviť stresu, skúsme pochopiť, prečo je vlastne dôležité voči stresu bojovať a čo všetko nám môže spôsobiť, ak ho podceníme a necháme zájsť až do fázy, keď vyhoríme.

Čo je to syndróm vyhorenia?

Syndróm vyhorenia prvýkrát jasne pomenoval psychológ Herber Freudenberger v roku 1975. Jeho podstatu sformuloval ako stav psychickej vyčerpanosti, stratu profesionálneho alebo osobného záujmu u človeka pracujúceho v pomáhajúcich profesiách, ale tiež ako výsledok procesu, v ktorom ľudia príliš zaujatí určitou úlohou postupne strácajú svoje nadšenie.

syndrom-vyhorenia

Tento syndróm sa teda najčastejšie prejavuje pri ľuďoch, ktorých profesia spočíva v pomoci iným ľuďom a v priamom kontakte s ľuďmi.

Hoci sa za najviac ohrozené považujú profesie, ako sú lekári, zdravotné sestry, učitelia, psychológovia, sociálni pracovníci, policajti či manažéri, nevylučuje sa, že vyhorenie postihuje aj ľudí pracujúcich v iných oblastiach, ktorých práca si vyžaduje veľkú mieru zodpovednosti.

To, čo totiž syndrómu vyhorenia predchádza, je vo všetkých prípadoch chronický stres. Alebo, aby sme boli presnejší, predovšetkým stres, ktorý vyvoláva pracovná činnosť a ktorý často spôsobuje záťaž i v osobnom živote.

Vyhorenie prichádza postupne

Vyhorenie, čiže úplné fyzické a emocionálne vyčerpanie, nie je niečím, čo sa vám môže prihodiť zo dňa na deň. Ide o proces, ktorému predchádzajú viaceré štádiá.

0. štádium

– táto predfáza nám napovedá o stave, kedy je človek viac naklonený tomu, aby ho postihol syndróm vyhorenia. Ide najmä o ľudí, ktorí pracujú najviac ako vedia, často nad rámec svojich možností, avšak dlhodobo majú pocit, že sa im za ich prácu nedostáva dostatočné ohodnotenie a uznanie

1. štádium

– človek postupne stráca v práci systém a čoraz viac vecí nestíha

stadia-vyhorenia

2. štádium

– so stratou systematickosti prichádza chaos a s chaosom úzkosť. Napriek tomu, že človek neustále pracuje, nepodáva želaný výsledok a v návale práce sa postupne stráca

3. štádium

– tu prichádza k úplnej rezignácii. Z pocitu, že niečo musí byť spravené načas, zostáva len pocit, že zrazu nemusí byť urobené absolútne nič a na ničom už vlastne ani nezáleží. Človek stráca chuť stretávať sa s inými ľuďmi, je neustále unavený, sklamaný, vyčerpaný a bez záujmu prakticky o čokoľvek

dalsie-stadia-vyhorenia

Keď na sebe spozorujete tieto príznaky, môže byť neskoro

Isté príznaky sa vo väčšej miere objavujú najmä v poslednom štádiu vyhorenia človeka. Medzi tie najzákladnejšie patria:

  • únava

  • depresia

  • poruchy sústredenia sa

  • poruchy spánku

  • zhoršenie medziľudských vzťahov

  • inklinovanie k návykovým látkam (cigarety, alkohol, drogy)

  • telesné ťažkosti, predovšetkým s tráviacim a dýchacím ústrojenstvom

  • zhoršený sexuálny život

  • znížené sebavedomie

Jednoduché metódy, ktoré vám pomôžu predísť vyhoreniu

Exituje hneď niekoľko možných metód, ktoré sa osvedčili v boji proti vyhoreniu. My sme pre vás vybrali 9 najpopulárnejších, ktoré vám pomôžu odbúrať z vášho života stres a vrátiť vás opäť do normálu. Či možno do stavu, ktorý ten “normál” v pozitívnom slova zmysle výrazne prevyšuje. Toto sú oni:

1. Všímajte si zmeny vo svojom chovaní a pocitoch

Pociťujete napätie, stres a problémy so spánkom, ktoré vám spôsobuje práca?

Začínate sa báť chodiť do práce a nad pracovnými povinnosťami premýšľate aj počas voľného času?

Strácate chuť komunikovať s kolegami a kamarátmi?

Jednoduché úlohy, ktoré ste kedysi zvládali ľavou zadnou, vám teraz trvajú akosi pridlho?

Až príliš často vás sužujú bolesti hlavy?

varovne-priznaky

To všetko sú príznaky toho, že váš pracovný a ani súkromný život nie sú v pohode. Ak ste na väčšinu vyššie položených otázok odpovedali kladne, rozhodne čítajte ďalej.

2. Doprajte si viac spánku. Ale naozaj

Spať málo kvôli práci sa možno na začiatku mohlo zdať vám i ostatným kolegom ako hrdinský čin, vedzte však, že to postupne vedie k totálnemu pracovnému kolapsu.

Dostatok spánku nielenže pomáha predchádzať vyhoreniu, ale takisto vám pomôže sa zo syndrómu vyhorenia zotaviť. Každý deň preto spite minimálne 7 až 8 hodín. Vaša efektivita v práci sa zlepší.

dostatok-odpocinku

3. Pravidelne sa venujte kardiovaskulárnym cvičeniam

Ak sa budete pravidelne venovať kardiovaskulárnym cvičeniam, príznaky syndrómu vyhorenia zredukujete na minimum už za 4 týždne. Bicyklovanie, beh, spinning, plávanie, tenis, rýchla chôdza, možností je mnoho.

4. Začnite chodiť na jogu

Nie je náhodou, že veľké korporácie zabezpečujú svojim zamestnancom čoraz viac možností, aby mohli navštevovať hodiny jogy. Štúdie už roky potvrdzujú, že tieto meditačné cvičenia pomáhajú výrazne znižovať emočné vyčerpanie. A to tak u mužov, ako aj u žien.

joga-proti-vyhoreniu

5. Skúste uvedomelé dýchanie

Uvedomelé čo? Možno sa pri tomto výraze pozastavíte, ale vedzte, že je to len a len dobre. Uvedomelé dýchanie je totiž istou formou meditácie a môže vám skutočne pomôcť. Ako na to?

Zhlboka sa nadýchnite a napočítajte do 4, následne počas 4 sekúnd zhlboka vydýchnite. S každým nádychom a výdychom si v duchu opakujte, že „upokojujete svoje telo“.

6. A vyskúšajte aj uvedomelé chodenie

Podobnou formou vyššie opisovanej „minimeditácie“ je tiež uvedomelé chodenie, ktoré má podobný princíp, ako uvedomelé dýchanie. Rozdiel spočíva v tom, že kým pri uvedomelom dýchaní môžete pokojne sedieť v kresle, tu sa postavíte a budete dýchať popri chôdzi.

Spárujte teda vaše kroky s dýchaním. Počas 4 krokov urobte hlboký nádych, počas ďalších 4 hlboký výdych.

uvedomele-dychanie

7. Nájdite si čas na voľný čas

Čím viac prepadáme práci, tým viac zabúdame na seba. A to je obrovská chyba. Za každých okolností by ste mali mať na pamäti, že nikto a nič na svete nesmie byť pre vás dôležitejšie ako vy sami.

Pretože, ak sa v konečnom dôsledku s cieľom pomáhať druhým zničíte vy sami, spôsobíte tým problémy nielen vám, ale aj ľuďom, ktorým na vás záleží.

Doprajte si relax a uvidíte, že budete mať viac energie na prácu, pre seba aj pre vašich blízkych. Je na vás, či začnete pravidelne chodiť na prechádzky do prírody, na masáž alebo do salónu krásy. Ideálny relax totiž pre každého znamená niečo iné. Jedno je však isté – pre každého je rovnako dôležitý.

potreba-volneho-casu

8. Neuzatvárajte sa pred svetom

Ak máte to šťastie na skutočne dobrých priateľov, ktorí vás dokážu vypočuť, zdôverte sa im s vašimi problémami a snažte sa nájsť spoločne spôsob, ako nájsť vo vašom pracovnom a súkromnom živote rovnováhu.

Pokiaľ ste sa však dostali do stavu, keď ste sa pred priateľmi uzatvorili, určite si nedržte svoje problémy v sebe a vyhľadajte pomoc odborníka.

Nájdite si mentora alebo psychológa, prípadne vyhľadajte pomoc v poradenskom centre na vašom pracovisku. Je dôležité, aby ste o vašich pocitoch a problémoch hovorili.

udrzovanie-vztahov

9. Uvedomte si, že nedostatok času je iba výhovorka

Najčastejší dôvod, alebo skôr výhovorka ľudí, ktorí odmietajú jogu, akúkoľvek formu meditácie, cvičenie, spánok alebo čokoľvek z vyššie spomenutého, je to, že nemajú čas. Našli ste sa v tom?

Potom by ste mali myslieť na paradox, ktorý spočíva v tom, že ak si nájdete čas na jogu, meditáciu či jednoducho čas na seba, v praxi získate oveľa viac času naspäť. Ako je to možné?

nedostatok-casu

Joga, cvičenie, meditácia aj spánok vám dodajú energiu a výrazne zlepšia vašu koncentráciu, vďaka čomu budete všetky svoje úlohy robiť oveľa efektívnejšie.

Navyše, keď je človek pod stresom, spravidla máva pocit, že čas uteká priveľmi rýchlo, kvôli čomu zvykneme robiť všetko v zhone a pod tlakom.

Preto spomaľte. Prestaňte sa toľko ponáhľať. A vnímajte pozitíva, ktoré nám život prináša. Na vašej ceste za hľadaním rovnováhy vás budeme sprevádzať.
 

Uniknite od bežných dní na našich joga pobytoch