5 motivačných citátov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše sny

5.1.2021
Prečítané 2121 x

Každý z nás občas bilancuje, plánuje, či si dáva predsavzatia. A nemusí to byť iba na začiatku nového roka. Vybrali sme 5 citátov, ktoré vám pomôžu vytrvať na vašej ceste a nevzdávať sa vašich snov.

Niekedy nie je deň v týždni. (Janet Dailey)

Poznáte ten pocit, keď vám v živote niečo chýba a vy aj presne viete čo a napriek tomu to nezmeníte? Lebo teraz na to nie je vhodný čas, lebo ešte treba urobiť to, či tamto. Alebo len máte jednoducho strach, že to nevyjde. A tak svoje rozhodnutia a svoje začiatky odkladáte. Niekedy sa mení na nikdy.

Stanovte si presný plán, kedy začnete. Ideálne hneď. Vždy sa dá urobiť prvý malinký krok. Vy už zistíte, ktorý to má byť. Chcete začať behať? Choďte sa pár metrov prebehnúť hneď. Alebo sa vyberte aspoň na krátku prechádzku. Prípadne si prečítajte tipy pre bežcov začiatočníkov. Chcete zmeniť prácu? Pozrite si voľné ponuky na trhu práce. Chcete začať pravidelne cvičiť, ale akurát sedíte na gauči? Minútu z toho gauča vstávajte a opäť naň sadajte. Zajtra pridajte ďalšie minúty a ďalšie cviky, až kým z toho nebude zvyk. Uvidíte sami, ako sa pred vami budú zjavovať ďalšie kroky.

Vaša myseľ musí prísť na miesto určenia ešte predtým, ako sa tam dostane váš život. (Tony Robbins)

Motivácia je vnútorná pohnútka, ktorá podnecuje konanie človeka a úzko súvisí s jeho výkonnosťou. Pri motivácii zohráva svoju úlohu napríklad aj pyramída potrieb, ktorú zostavil  Abraham Maslow už v roku 1943. Ak je vaša vnútorná motivácia dostatočne silná, vo svojej činnosti zotrváte. Len to, čo vychádza z vášho vnútorného presvedčenia vytrvá. Psychológovia tvrdia, že ak ste motivovaní tým, nad čím máte kontrolu, výsledky sú rýchlejšie a hodnotnejšie.

Ak máte motiváciu niečo urobiť, je dobré predstaviť si, ako bude vyzerať výsledok a prípadne i cestu k nemu. Obľúbenou cestou k úspechu je vizualizácia. Čoraz viac ju využívajú aj úspešní profesionálni športovci. Držiteľka svetového rekordu plavkyňa K.  Ledecky  uviedla: „Mám svoje ciele a vizualizujem si veci, ktoré mi pomôžu dosiahnuť tieto ciele ...“

Víťazom je ten, kto vie snívať a nikdy sa nevzdáva. (Nelson Mandela)

Kým sme boli deťmi, snívali sme asi častejšie. Neskôr sny vystriedali, ciele, úlohy, každodenné starosti. Buď na sny nemáte čas alebo sa už ani snívať neodvážite. Niekedy stačí len spomaliť a upokojiť sa, vnímať prítomnosť a potom v stave psychickej pohody prídu aj sny. Ak nedokážete vnímať ani udalosti v prítomnom okamihu, ťažko budete vnímať sny. Jasnejšie vnímať a uvedomovať si udalosti v prítomnom okamihu a vďaka tomu lepšie zvládať stres, negatívne emócie a dosahovať nadhľad a celkovú lepšiu psychickú i fyzickú pohodu učia aj techniky mindfulness. Mindfulness je cesta ako nájsť seba samého. Učí nás, ako sa pozrieť zoči voči svojim myšlienkam, emóciám a pocitom. Ak neviete, ako začať, môžete sa prihlásiť  na niektorý  mindfulness pobyt,  kde vám ukážu techniky mindfulness.

A ako sa nevzdávať a byť vytrvalý, vás naučí i šport. Ak budete vedieť vnímať samého seba, budete vedieť aj precítiť svoju cestu ku snu.

Sústreď sa na prvý schod pred sebou, nie na celé schodisko. (neznámy)

Cesta k cieľu je málokedy priama a jednoduchá. Ak by ste sa na ňu pozreli ako na mapu, mohlo by vás zaskočiť to bludisko. Strach vás zviaže natoľko, že sa na žiadnu cestu ani nevydáte. Ak sa však pozriete iba na to, čo máte práve pred sebou, dosiahnete viac.

Je dobré poznať celú výšku a šírku cesty – problému, ktorý riešite. Rozdeliť si ju na menšie úseky, naplánovať, čo, kedy a ako. Popremýšľať o veciach, čo vás môžu cestou stretnúť a potom jednoducho na celú tú výšku a diaľku zabudnúť. Rozdelenie problému na menšie časti nie je ničím iným než jeho zjednodušením. Tým, že máte plán, môžete sa sústrediť na jednotlivé kroky tak, ako za sebou nasledujú. Zameriate svoju pozornosť na to, čo je dôležité práve tu a teraz a nebudete zbytočne míňať energiu na iné. Sústreďujete sa už len na riešenia. Ľudský mozog nedokáže nájsť riešenie, pokiaľ sa sústredí na problém, pretože sa sústreďuje na to negatívne.

To, že niekto dosiahne nejaký úspech je len dôkazom pre všetkých, že ostatní ho môžu dosiahnuť tiež. (Abraham Lincoln)

Dobroprajnosť a ocenenie úspechov iných násobí aj našu pozitívnu energiu. To, že niekto vďaka svojmu talentu a práci dosiahol úspech, môže byť pre nás inšpiráciou. Ak to zvládol on, môžeme aj my. Možno stojíme pred rovnakými výzvami či problémami ako on a jeho cesta nás motivuje. Ukazuje nové riešenia.

Zdroj: Freepik

Ešte vyšším stupňom ako učiť sa od úspešných, je spolupracovať s úspešnými. Úspešní ľudia zväčša nie sú samotári. Každý z nich pracuje iným spôsobom, a tak si vytvárajú priateľské siete, ktoré ich spájajú s ďalšími úspešnými. Vzájomne si tak pomáhajú a motivujú sa. Udržujú sa ,,vo forme úspechu" a sú vždy ochotní učiť sa od skúsenejších. Úspešní ľudia doprajú úspech aj iným. Neúspešní zväčša závidia. Je na vás, na ktorú stranu sa postavíte.