Žiaden pop pred spaním: Pustite si jogovú hudbu a upokojte tak svoje srdce

15.8.2019
Prečítané 1998 x

Pokojná meditačná hudba pozitívne ovplyvňuje zdravie srdca a takisto sa podieľa aj na zmierňovaní stresu.

sluchadla na ružovom a tyrkysovom pozadi

Vyplýva to zo štúdie, ktorú predstavila Európska kardiologická spoločnosť počas minuloročného kongresu v Mníchove. Do výskumu sa celkovo zapojilo 149 zdravých účastníkov, ktorí prešli tromi štádiami. V prvom štádiu im výskumníci pred spaním pustili pokojnú meditačnú hudbu. V druhom vymenili upokojujúcu hudbu za pop a v treťom si účastníci išli ľahnúť s tým, že pred spaním bude úplné ticho.

Predtým, ako výskumníci zapli hudbu alebo sa upriamili na tichý úvod, zmerali všetkým ľuďom variabilitu srdcovej frekvencie. To isté urobili aj po tom, ako dohrala hudba a „skončilo“ ticho. V oboch prípadoch trvalo meranie päť minút. Desaťminútové meranie srdcovej frekvencie zas prebehlo počas ticha aj hudby.

Na základe zistených hodnôt a pozorovania výskumníci zistili, že srdce pracovalo oveľa lepšie v štádiu, keď účastníkom pustili pokojnú jogovú hudbu. Vyššie hodnoty variability srdcovej frekvencie, ktoré sa preukázali len pri pokojnej hudbe, sú pritom pre zdravie človeka veľmi dôležité.

Srdcová frekvencia sa totižto mení v závislosti od reakcií, akým je človek vystavený. Reakcie a ich sprevádzaný stav regulujú sympatický a parasympatický nervový systém, ktoré spoločne tvoria jeden autonómny nervový systém.

zena ktora relaxuje

Platí pritom, že ak je variabilita srdcovej frekvencie vyššia, srdce sa týmto reakciám a zmenám, ktoré s nimi súvisia, vie lepšie prispôsobiť. Naopak, pri nízkych hodnotách variability srdcovej frekvencie je aj prispôsobivosť nervového systému (a teda aj srdca) oveľa nižšia.

Nízka variabilita srdcovej frekvencie sa spája aj s vyšším rizikom srdcovej príhody, ktorá môže viesť k iným chorobám alebo dokonca smrti.

Ďalšie benefity jogovej hudby

Okrem fungovania srdca sa odborníci upriamili aj na to, ako pokojná hudba ovplyvňuje mieru úzkosti. A podobne ako pri srdcovej frekvencii, aj na úzkosť mala najlepší účinok pokojná meditačná hudba, ktorá účastníkom navodila pozitívnu náladu.

To sa však nedá povedať o pope a tichu, pri ktorých úroveň úzkosti dokonca vzrástla (v prípade ticha len mierne, no pri pope bol nárast výrazný).

Hudobní producenti David a Steve Gordonovci spomínajú ďaleko viac pozitívnych účinkov pokojnej hudby. Okrem lepšej kvality spánku a nižšej hladiny stresu považujú za skvelé aj to, že vďaka takejto hudbe sa človek uvoľní natoľko, že môže plnohodnotne meditovať alebo cvičiť jogu. Podľa nich úplné uvoľnenie prispieva aj k urýchleniu liečby, zotavovaniu tela a zmierneniu bolesti.

zena ktora cvici jogu v sede

Gordonovci ďalej vo svojom článku upozorňujú na fakt, že ak človek počúva pokojnú hudbu, vie sa lepšie koncentrovať (napríklad v práci alebo počas učenia) a takisto sa aj inšpirácia dostaví oveľa rýchlejšie.

Spomedzi ďalších benefitov považujeme za rovnako dôležité spomenúť, že meditačná hudba vás upokojí aj v čase, keď budete jesť. V dôsledku toho spomalíte prijímanie pokrmu, a tak zlepšíte vaše trávenie.

Na záver tu máme dobrú správu pre mamičky s malými deťmi. Totižto ak si chcete pomôcť pri ich uspávaní alebo upokojovaní, aj v takýchto situáciách vám pomôže pokojná meditačná hudba.

Samozrejme, okrem meditačnej hudby na upokojenie tela a mysle vrelo odporúčame aj cvičenie jogy. Pýtate sa, kde a ako? Pozrite si ponuku, ktoré sú určené pre začiatočníkov aj skúsených, a zacvičte si spolu s nami na krásnych miestach doma i v zahraničí.

joga pobyty na zaujimavych miestach