Viete, čo je ajurvéda a ako ovplyvňuje vaše duševné a telesné zdravie?

28.5.2021
Prečítané 2787 x

Ajurvédska medicína (skrátene ajurvéda) je jedným z najstarších holistických (celostných) liečebných procesov na svete, ktorý hovorí o zásadách zdravého soôsobu života a bol vyvinutý pred viac ako 3 000 rokmi v Indii. Pozrime sa spolu na to, ako nám môže zlepšiť kvalitu každodenného života.


Ajurvéda neznamená iba meditovanie, jogu, nanášanie krémov a masírovanie olejmi, ale zasahuje hlboko do psychologických a fyziologických aspektov eliminácie základnej príčiny zdravotných problémov. Je založená na viere, že dokonalé zdravie závisí od rovnováhy medzi telom, mysľou, duchom a sociálnym blahom a na udržanie zdravia počas celého života je potrebné vyvážiť emócie, zlepšiť stravu, cvičiť jogu a „pránájámu“ (dychové cvičenia) a celkovo si upravovať životný štýl.

foto: Freepik

Ajurvéda a vaša životná energia

Ajurvédski prívrženci terapie veria, že všetko vo vesmíre je prepojené. Ak je vaša myseľ, telo a duch v súlade, máte dobré zdravie. Keď niečo naruší túto rovnováhu, telo to zvykne dávať najavo rôznymi chorobami či ťažkosťami. Túto rovnováhu môžu narušiť genetické alebo vrodené chyby, úrazy, podnebie a sezónne zmeny, vek, vaše emócie a životný štýl.

Tí, ktorí praktizujú ajurvédu, veria, že každý človek je zložený z piatich základných elementov nachádzajúcich sa vo vesmíre: z éteru, zo vzduchu, z ohňa, z vody a zo zeme. Tieto elementy sa kombinujú aj v ľudskom tele a vytvárajú tri životné sily alebo energie, ktoré sa nazývajú dóši. Tieto dóši sa nazývajú vata (éter a vzduch), pitta (oheň a voda) a kapha (voda a zem) a všetky majú špecifický vplyv na telesné funkcie.

Každý zdedí jedinečnú zmes troch energií - dóš. Ale niektorá je zvyčajne silnejšia ako druhá. Každá z nich ovláda inú funkciu tela. Ak sú narušené, sú príčinou choroby.

Vata (vietor)

Vyvážená vata ovláda základné funkcie tela, napríklad aj to, ako sa delia bunky, no ovplyvňuje aj dobrú cirkuláciu krvi, zdravé vylučovanie odpadových látok a takisto aj naše naladenie, nadšenie, predstavivosť, tvorivosť a flexibilnosť.

Ak sa dostane do nerovnováhy, vytvára nervozitu, hyperaktivitu, strach a úzkosť. Na fyzickej úrovni spôsobuje všetky druhy abnormálnych pohybov v tele, ako sú kŕče, zápchu a vetry. Taktiež môže spôsobiť úzkosť, astmu, srdcové choroby, kožné problémy, bolesti chrbtice, kostí a kĺbov.

Okolnosti, ktoré ju môžu narušiť, patrí príliš rýchle jedenie, strach, smútok či prenocovanie.

Pitta (žlč)

Vyvážená pitta podporuje trávenie, vytvára jemnú a žiarivú pleť, dobrý zrak, silný intelekt, pevnú vôľu, ambicióznosť a dobré organizačné schopnosti.

Keď je narušená, vytvára v človeku rôzne rozpálené emócie, ako je podráždenosť, hnev, agresivitu, žiarlivosť, nadmernú kritiku, cynizmus a sarkazmus. Na fyzickej úrovni narušená pitta vytvára prekyslenie, pálenie záhy, nadmerné potenie, pocit pálenia, riedku stolicu, hnačku, sfarbenie kože a očí, vysoký krvný tlak, horúčku a zápaly.

Čo ju môže narušiť, sú konzumácia kyslých alebo korenených jedál a nadmerné trávenie času na slnku.

Kapha (hlien)

Vyvážená kapha podporuje imunitu, plodnosť, vitalitu a silu; a na emocionálnej a psychickej úrovni prináša pocit šťastia, spokojnosť, súcit, lásku a odpustenie.

Narušená kapha naopak spôsobuje chamtivosť, majetnosť, pripútanosť, lenivosť a depresiu. Na fyzickej úrovni spôsobuje pocit ťažkosti, pomalé trávenie, zahlienenie, problémy s obličkami, opuchy a zadržiavanie vody. Jej narušenie tiež vedie k nahromadeniu tuku, rakovine, cukrovke, nevoľnosti po jedle a obezitu.

Môžete ju narušiť tým, že budete jesť príliš veľa sladkých jedál a budete jesť alebo piť veci, ktoré obsahujú príliš veľa soli alebo vody.

Tip: Ak máte problémy s obličkami, vyskúšajte detoxikačnú kúru, ktorá vám môže pomôcť v prevencii pred prípadnými ťažkosťami s obličkami.

Ajurvédska liečba

Ajurvédsky liečiteľ vám vytvorí plán liečby špeciálne pre vás. Bude brať do úvahy vaše fyzické a emočné zloženie, vašu primárnu životnú silu ako aj rovnováhu medzi všetkými troma dóšami. Cieľom liečby je očistiť telo od všetkého, čo by mohlo spôsobiť choroby. Tento čistiaci proces nazývaný „panchakarma“ je navrhnutý tak, aby zmiernil vaše príznaky a obnovil harmóniu a rovnováhu vo vašom tele.

Na dosiahnutie tohto cieľa sa používajú masáže, lekárske oleje, bylinky a klystíry alebo preháňadlá.

Ajurvéda môže zlepšiť kvalitu vášho každodenného života

  • Ajurvéda predstavuje zmenu životného štýlu, ktorý prinesie blaho do vášho každodenného života.
  • Cvičenie, aktívny životný štýl, vhodná liečba a emočná pohoda pomáhajú očistiť myseľ a ducha. Vďaka tomu môžete docieliť zdravú myseľ a žiariacu pokožku.
  • Ajurvéda funguje v dokonalej harmónii s alternatívnou medicínou, takže je praktická pre každodenné použitie.
  • Ajurvéda pomáha získať zdravie vyváženými stravovacími návykmi, efektívnym spánkovým režimom, dennými rutinami, jogou a cvičením.
  • Ajurvédske kúry zlepšujú trávenie a podporujú imunitu.

Výhody ajurvédy

1. Chudnutie

Zdravá výživa a zmena životných návykov pomocou ajurvédskych procedúr pomáhajú vylučovať nadbytočný telesný tuk. V ajurvéde nie je problémom váha, ale stravovacie návyky. Ak umožníte telu detoxikáciu správnymi stravovacími návykmi, prečistite si telo.

2. Zdravá pokožka a vlasy

Vyvážené jedlo, tonizačné cvičenia a ajurvédske doplnky stačia na podporu zdravej pokožky a vlasov. Dôraz by sa mal klásť na vysoko antioxidačné potraviny, byliny, čaje, zeleninu, bielkoviny a zdravé tuky.

3. Bez stresu

Ajurvéda zaručuje zníženie stresu a úzkosti. Pravidelné cvičenie jogy, meditácie, dychové cvičenia, masáže a bylinné procedúry umožňujú telu upokojiť sa, detoxikovať a omladiť sa. Joga zlepšuje autonómny nervový systém a zvyšuje pozornosť mysle, takže sa môžete dobre sústrediť a zostať nabitý energiou po celý deň.

4. Znížite zápaly a infekcie

Nesprávne stravovanie a stravovacie návyky, nedostatočný spánok a zlé trávenie môžu viesť k zápalu. Hlavná príčina neurologických chorôb, rakoviny, cukrovky, kardiovaskulárnych problémov, pľúcnych chorôb, artritídy a mnohých ďalších začína zápalom.

Keď začnete jesť podľa typu dosha, začne sa posilňovať tráviaci systém. Konzumácia určitých potravín v správnom čase znižuje toxíny v krvi a zažívacom trakte. Dôsledkom toho je zvýšená vitalita a vysoká energia. Najlepším príkladom bylinnej ajurvédskej procedúry by bola kombinácia kurkumy s čiernym korením.

5. Očistite telo

Vyčistené telo zase pomáha zlepšovať celkové zdravie. Vhodnými koreninami, ktoré sa veľmi často používajú v ajurvédskych liekoch, sú kmín, kardamón, fenikel a zázvor, ktoré liečia zažívacie ťažkosti v tele a zabraňujú nadúvaniu.

6. Znížite krvný tlak, cholesterol a príznaky chorôb

Ajurvédska medicína ponúka množstvo bylín, vitamínov, minerálov a bielkovín, ktoré podávajú na prevenciu a boj proti poruchám súvisiacim s imunitou.

Liečba ajurvédou môže mať pozitívne účinky, ak sa používa ako doplnková, alternatívna liečba v kombinácii so štandardnou lekárskou starostlivosťou. Za ajurvédou už dnes nemusíte cestovať až do jej rodiska Indie, ale ochutnávku ajurvédy si môžete dopriať už pár km za hranicami Slovenska.