Top letné destinácie roka 2023

8.2.2023
Prečítané 4479 x

Nepoznáme lepší liek na nekonečnú zimu, ako začať si plánovať dovolenku v teple! Najkrajšie pláže, slniečko, pamiatky a dobré jedlo. Pozrieme sa dnes spolu do destinácií, ktoré sú jedinečné a majú sezónu väčšinu roka. Dovolenka 2023 bude nezabudnuteľná!

Albánsko

Roky neprávom prehliadaná destinácia. Ak ju chcete zažiť ešte nedotknutú masovým turizmom, je najvyšší čas. Lonely Planet určil Albánsko za krajinu, ktorú by ste mali navštíviť práve teraz. Perla Balkánu je vhodná na leňošenie pri mori (ktoré je oveľa lacnejšie ako inde), aj na aktívne spoznávanie krajiny. Ponúka tie najkrajšie pláže, kostoly, ktoré postavili starovekí Gréci, malebné hlavné mesto, národný park Butrint a Albánske Alpy. Určite by ste nemali nemali vynechať:

  • Tirana - hlavné mesto Albánska. Najpútavejším miestom je zrejme podzemné múzeum Bunk´art, situované v tajnom bunkri bývalého albánskeho diktátora Envera Hodžu. Skladá sa z piatich poschodí so stovkami miestností. Albánsko je považované za krajinu bunkrov – majú ich skoro dvestotisíc.
  • Mesto Berat – prezývané mestom tisícich okien. Jedno z najstarších a zároveň najkrajších miest na celom Balkáne.
  • Albánska riviéra a národný park Butrint – pláže sú nádherné. Väčšinou kamenisté, výnimkou je Ksamil s jemným bielym pieskom.
  • Albánske Alpy – ešte niekoľko rokov dozadu boli pre bežných turistov nedostupné. Dnes ich už lemuje asfaltová cesta z mesta Theth. Užiť si tak môžete nádherné výlety k vodopádom a jazerám.

Egypt – Marsa Matruh

Keď sa povie Egypt, väčšina z nás si predstaví letoviská ako Hurghada alebo Marsa Alam. Marsa Matruh je ešte stále pomerne neznáme. Doteraz patrilo najmä miestnym, ktorí sem chodili počas horúceho leta. To sa našťastie zmenilo. Marsa Matruh je dnes otvorené všetkým turistom, má vybudované moderné hotely (s kompletným servisom) a ponúka tie najkrajšie pláže v krajine. Práve preto mu prischlo pomenovanie egyptský Karibik – biely piesok a more tak prenikavej farby, akou sa nemôžu pýšiť ani niektoré miesta v Karibiku, na Sardínii, či v Grécku. Marsa Matruh je oblasť, do ktorej ešte nedorazil masový turizmus, aký poznáme z ostatných letovísk. Dovolenkou tak získate spoznávanie autentickej atmosféry krajiny a jej obyvateľov. Určite by ste nemali vynechať:

  • Západosaharská oáza Siwa (zem paliem) – soľné jazierka 17 metrov pod úrovňou morskej hladiny majú vraj najslanšiu vodu na svete.
  • Kleopatrine kúpele – jeden z najstarších prameňov, už Herodotos ich opísal ako slnečné oko.
  • Hora mŕtvych, pozostatky mesta Šáli, chrám boha Amona.
  • Pláž v zálive Amaza (po arabsky diamant) – cca 40 km od Marsa Matruh - patrí medzi najkrajšie pláže v celej oblasti.

Malta

Malý ostrov v strede Stredozemného mora. Ostrov je dodnes súčasťou Commonwealthu, takže sa tu jazdí na opačnej strane. Miestni obyvatelia sú známi svojou pohostinnosťou a ústretovosťou. Aj vďaka tomu sa na ostrove budete rýchlo cítiť ako doma. Ostrov má veľké množstvo múzeí a atrakcií, nechýbajú nádherné pláže. Určite nevynechajte:

  • Valletta – jedno z najmenších miest Európy. Kamenné domy, úzke uličky a jedinečná atmosféra ju zaradili do zoznamu UNESCO.
  • Mesto Mellieha s tou najväčšou piesočnou plážou na ostrove. Neďaleko nájdete aj slávnu dedinku Pepka námorníka s názvom Popeye Village. Táto malá dedinka bola cielene vytvorená ako filmová scéna a dodnes stojí bez porušenia.
  • Maltská republika zahŕňa aj sesterský ostrov Gozo, ktorý je typický svojimi krásnymi plážami a výhľadmi na krajinu. Určite pri návšteve nevynechajte aj prehistorický chrám Ggantija a jaskyňu Calypso.

Jordánsko

Perla Blízkeho východu. Väčšinu vypĺňa púšť, ktorá je ale nabitá jedinečnými pamiatkami. Jediným letoviskom je Aqaba s nádhernými plážami a bohatým podmorským životom. Aqaba má štatút špeciálnej ekonomickej zóny, takže si dovolenku na pláži môžete spojiť aj s výhodnými nákupmi. Určite si ale vyhraďte dosť času a vyberte si niektorý z výletov:

  • Petra – symbol krajiny, v roku 2007 bola zaradená medzi sedem novodobých divov sveta.
  • Kúpanie v Mŕtvom mori – jedinečné miesto na svete, kde aj ten najlepší plavec zistí, že plávať je takmer nad jeho sily. Nechajte sa nadnášať a užite si atmosféru tohto miesta.
  • Mesto Madaba - známe najstaršou známou mapou v Strednom východe – nachádza sa na podlahe kostola v podobe byzantskej mozaiky.

Grécko – Chalkidiki

Patrí medzi najobľúbenejšie destinácie pre letnú dovolenku. Najkrajšie pláže, ktoré pripomínajú Karibik, dokonalé jedlo, byzantské kostoly. Ostrov nesie prezývku Poseidonov trojzubec (kvôli tvaru) a grécka životná pohoda, ktorá tu panuje, vás okamžite pohltí. Určite pri jeho návšteve nevynechajte:

  • Jaskyňa Petralona – stará 700 000 rokov, vďaka fosíliám a pozostatkom ľudskej stopy je jedna z najdôležitejších v Európe.
  • Arnaia – radí sa medzi 12 najzachovalejších dedín, tzv. Železné dediny.
  • Stagira – rodisko Aristotela.
  • Pláž Hanioti – magický kontrast azúrového neba, tyrkysového mora a bieleho piestu radí Hanioti medzi najkrajšie pláže.

 

Toto je výber top destinácií - dovolenka 2023. Či už siahnete po štandardnej destinácii alebo vyberiete niečo nové, jedinečné a pustíte sa do spoznávania miestnych obyčajov veríme, že si dovolenku maximálne užijete.