Najkrajšie pláže v Turecku

8.5.2024
Prečítané 1318 x

Skoro  8 000 kilometrové pobrežie plné nádherných pláží radí Turecko medzi obľúbené dovolenkové destinácie. Nezabudnuteľná je ich orientálna kuchyňa, či originálne prvky kultúry. Turecko je krajina, ktorá vás okúzli a ktorú toto leto musíte navštíviť.

Dovolenka Turecko - podnebie a teploty

Hlavná dovolenková sezóna začína už v máji. More bude zohriate na 20 – 22 °C, počas letných prázdnin dosiahne 26 – 28 °C, čo z neho robí ideálnu destináciu aj pre rodiny s malými deťmi. Príjemný je aj september a prvá polovica októbra, kedy bude mať more cca 24 – 25 °C. Dni sú teplé a slnečné, zrážky počas sezóny minimálne.

Ako sa do Turecka dostať

Na dovolenku v Turecku budete potrebovať platný pas – platí aj pre deti. Vstup do krajiny na základe občianskeho preukazu možný nie je. Víza nie sú potrebné.

Navštíviť môžete Turecko letecky z Košíc alebo z Bratislavy. V ponuke sú dostupné zájazdy s all inclusive ponukou pre rodiny s deťmi, väčšie skupiny aj pre bezdetné páry. Ponuka je široká, nie je problém vybrať podľa preferovaného dátumu, cenovej kategórie alebo konkrétnej destinácie. S výberom dovolenky vám radi v Rebornea pomôžeme. Obľúbené lokality sú: Antalya, Alanya, Marmaris alebo Side.

Najznámejšie výlety v Turecku

Dovolenka Turecko bude nezabudnuteľná, ak sa necháte osloviť ponukou výletov vo svojom hoteli a spoznáte krajinu aj inak, ako z nádhernej pláže. Vyskúšate tradičný kúpeľ hammam, pozriete si Instabul (mesto na dvoch kontinentoch), spoznáte nádherný archeologický komplex Efez a vynechať by ste nemali ani Kappadokiu a let balónom.

Dovolenka Turecko - kuchyňa

Turecká kuchyňa je úžasná, dovolí vám spoznať chute orientu. Sú rozmanité a plné jedinečných kombinácií. Najznámejší je určite kebab, ktorý sa tradične podáva v tureckej pite (dürüm) a baklava (vrstvený dezert plnený orechmi, medom a sirupom). Netreba sa báť ani netradičných chutí a názvov. Lokum sú úžasné želé cukríky zo sušeného ovocia. Pide je tradičný chlieb, ktorý sa podáva ešte teplý. Muhammara je pikantná omáčka z papriky, orechov a granátového jablka. Sutlač je ryžový puding s hrozienkami, jedáva sa studený.

Najkrajšie pláže v Turecku

Dostupné Turecko letecky z Košíc aj Bratislavy vás už za pár hodín dostane na nádherné pláže, niektoré z nich patria medzi najkrajšie na svete.

Pláž Kleopatra (Alanya Turecko) – patrí medzi najznámejšie pláže, jej krása učarovala aj kráľovnej Kleopatre. Nachádza sa blízko letoviska Alanya a má modrú vlajku.

Pláž Alanya (Alanya Turecko) – štrnásť kilometrov dlhá pláž, ktorej jedinečnosť dodáva staroveký hrad Seljuk. Vďaka polohe sú teploty na tomto mieste po celý rok trošku vyššie ako na iných plážach.

Pláž Olympos (Kemer Turecko) – východ slnka ako zo sna? Ideálne miesto na žiadosť o ruku? Nech sa páči, romantické pobrežie v letovisku Kemer bude pre vás ako stvorené. Nádherná piesková pláž leží v prírodnej rezervácii a ponúkne vám pohľad aj na ruiny antického mesta.

Pláž Lara (Turecko Antalya) – ideálna pre každého, kto má rád ruch, veľa možností, dobré jedlo, drinky a vodné športy. Túto pláž, ocenenú modrou vlajkou, nájdete v rušnej Antalyi, lemujú ju nekonečné bary, reštaurácie a strediská vodných športov. Je živá a veselá, na nekonečnej pieskovej pláži s prímesou okruhliakov sa nudiť zaručene nebudete.

Pláž Konyaalti (Turecko Antalya) – považovaná za najkrajšiu pláž v Antalyi. Dychberúcu scenériu tvoria hory v pozadí. Pláž je štrkovitá a more veľmi čisté.

Pláž Öludeniz (Turecko Fethiye) – oslňujúco modrá lagúna, v ktorej na vás čaká tyrkysové more, vždy príjemne teplé. Dokonalý výhľad dopĺňa panoráma zalesnených kopcov. Považovaná za jednu z najkrajších pláží sveta.

Pláž Bitez (Turecko Bodrum) – len pár kilometrov od mesta Bodrum leží piesočnato – kamienková pláž, lemovaná olivovníkmi a citrusmi. Aj počas najvyššej sezóny ponúkne dostatok súkromia. Pozvoľný vstup do mora priláka najmä rodiny s deťmi.

Dovolenka Turecko bude iná ako ostatné. Bude to exotika, v ktorej sa miesi známe a orientálne. Dovolenka plná slnka, úžasných pláži a mimoriadne chutného jedla. A zvyšok je už na vás, Turecko je pripravené ponúknuť vám presne to, čo si želáte – históriu, adrenalín, prírodu, šport a relax. A k tomu pohodlný odlet z Bratislavy alebo Košíc a dostatok hotelov s all inclusive ponukou. Poďte si vybrať a zvoliť dovolenku presne podľa predstáv.