Dovolenka v Grécku - grécke ostrovy

8.8.2022
Prečítané 1245 x

Nádherné pláže, bohatá história a všetky tie vynikajúce kuracie souvlaki, jahňacie mäso, gyrosy, musaka, tzatziky, či baklava. Grécko je šťavnaté, farebné a veselé. Práve preto neustále láka kopy turistov. Vybrali sme pre vás najzaujímavejšie ostrovy Grécka, poďte sa pozrieť, čo všetko sa tam oplatí vidieť.

Chalkidiki

 

Ostrov, ktorý je známy aj ako „Poseidonov trojzubec,“ pretože ho tvoria tri výbežky – Kassandra, Sithonia (na týchto dvoch nájdete aj pláže ocenené Modrou vlajkou) a Athos. Je ideálnym miestom pre rodiny s deťmi, výnimočný je svojimi prírodnými krásami a prevažne piesočnatými plážami, ktoré vám budú pripomínať ďaleký Karibik. Chalkidiki poteší aj potápačov, ktorí prídu objavovať podmorský svet. Určite nevynechajte návštevu antického mesta Philipi s akropolou a amfiteátrom, alebo antické nálezisko Stagira, kde sa narodil filozof Aristoteles. Odporúčame zúčastniť sa na celodennej plavbe okolo Mount Athos – ak budete mať šťastie, budú vás sprevádzať delfíny. A mimochodom, vedeli ste, že feta syr pochádza práve odtiaľto? Doprajte si jeho rôzne ochutené varianty, typické je jedlo Bugiurndi – pripravené v rúre s fetou, červenou i štipľavou paprikou a paradajkami.

Kréta

Keď sa povie dovolenka v Grécku, väčšina ľudí si predstaví práve Krétu. Patrí medzi najväčšie grécke ostrovy a je miestom, kde sa narodil Zeus. Určite navštívte minojský palác Knossos alebo niektorý z 50-tich kaňonov. Najznámejší je 16 km dlhý kaňon Samariá, najkrajší zase Aradena, ktorý vyúsťuje v jaskyni Marmara v Líbyjskom mori. A ak vaša dovolenku v Grécku nebude letná, ale napríklad jarná, nezúfajte. Na jar je Kréta naozaj nádherná, všetky kopce pokryje svieža zeleň a vy budete môcť prebádať množstvo nádherných zálivov a tajuplných zákutí. Miestni sa určite zhodnú na tom, že najkrajšie pláže sú Sougia, Ligres a Kedrodassos. A Kréta nezaháľa ani v gastre. Určite si dajte miestne syry a nezabudnite okoštovať aj obľúbený nápoj ouzo alebo raki.

Korfu

Jednoznačne patrí medzi najzelenšie grécke ostrovy. Je smaragdom v Iónskom mori, jeho hlavné mesto Kerkyra má starobylý benátsky vzhľad. Dovolenka v Grécku a chvíľami sa budete cítiť ako v Taliansku. Odporúčame prenajať si skúter alebo auto a prebádať ostrov krížom – krážom. Je pomerne malý, zvládnete to za týždeň. Vynechať by ste nemali Sissin palác, mólo pri letisku – Korfu má druhú najmenšiu pristávaciu dráhu v Európe. Ten pocit, ako nízko nad vami lietajú obrovská lietadlá je fascinujúci. Kávos je mestom na juhu, ideálnym pre partie mladých ľudí, ktorí chcú, aby bola dovolenka v Grécku poriadna párty. More je tu teplé a plytké, veľká piesočná pláž lemovaná vodnými atrakciami od výmyslu sveta. Paleokastritsa má dychberúce výhľady a naozaj nádherné pláže. Zaplatiť si môžete aj vodný taxík, ktorý vás odvezie na krásnu opustenú pláž. A naozajstní fajnšmekri, ktorých omrzeli bežné rybičky a podmorský svet, môžu ísť šnorchlovať okolo ostrova Vido (kúsok od hlavného mesta). Počas vojny tu bola nemocnica pre vojakov. Hovorí sa, že keďže bol ostrov malý, mŕtvych hádzali do mora okolo ostrova.

Zakynthos

Príjemné pláže, korytnačky, nekonečné more. Zante, ako ho prezývajú, je jeden z najlepších gréckych ostrovov pre rodinnú dovolenku. Nádherná je pláž Xigia s vyvierajúcim podzemným prameňom, alebo exotická pláž Porto Limnionas. Skoro až povinnosťou je výlet loďou k Modrej jaskyni a pláži s vrakom lode obklopenej bielym útesom. Najmä deti budú nadšené z výletu na Marathonisi, kde žijú a hviezdia korytnačky.

Rhodos

Patrí medzi najznámejšie grécke ostrovy. Poteší najmä milovníkov histórie. V hlavnom meste nájdete stredovekú citadelu, byzantské kostoly, rímske ruiny, synagógy i minarety. Nádherná je aj akropola v meste Lindos, pod ktorou sa rozprestierajú čarovné zátoky. Nezabudnite ochutnať, ako na tomto ostrove pripravujú morské plody (špeciálne chobotničky). Ak chcete navštíviť pláže s naozaj zlatým pieskom, odporúčame Fourni, Tsambika a Glystra. Zaujímavý pohľad sa vám naskytne aj na južnom výbežku Prasonisi. Stretáva sa tu Egejské a Stredozemné more.

Santorini

Ak by ste hľadali romantické ostrovy Grécka, Santorini je jednoznačne víťaz. Je skvelým miestom na svadobnú cestu alebo oslavu výročia. Výhľady sú naozaj neodolateľné. Celý ostrov je opradený legendami o Atlantíde. To, čo tu však skutočne existovalo, bolo minojské mesto Akrotiri, ktoré archeológovia doslova vyhrabali z popola. Ochutnajte miestne hrozno Assyrtiko a víno, ktoré sa z neho vyrába – Vinsanto. Počas dovolenky sa pozrite aj ku kráteru Nea Kameni alebo horúcim prameňom Palia Kameni. Santorini vám ponúkne mohutné útesy, čierny piesok a množstvo reštaurácií s nádherným výhľadom, ktoré vás budú priam pozývať dať si romantickú večeru.