9 jedinečných miest našej planéty, ktoré sú dokonalým spojením prírody a človeka

17.4.2018
Prečítané 5909 x

Ak sa spojí sila človeka s prírodou, vzniká niečo jedinečné. Avšak výsledkom ľudskej práce v prírode nie sú iba krásne miesta, ale aj lokality, v ktorých si dokonale oddýchnete a načerpáte vnútornú energiu. Vybrali sme pre vás deväť takýchto miest.

Trávnatý kostol v Hof – Island

Na začiatok ponúkame pohľad na niečo, čo nie je našincovi príliš blízke, hoci drevené chrámy sú typické aj pre Slovensko. Na Islande sa už storočia stavajú kostoly, ktoré majú strechu pokrytú trávou a hlinou. Navyše, aj veľkosťou sú celkom netradičné oproti iným stavbám.

house with grass roofKostol v dedine Hof

Jedným z nich je aj malý kostolík v dedine Hof, ktorý postavili ešte v 19. storočí a od roku 1951 ho spravuje Národné islandské múzeum. Základy stavby tvorí drevo, kameň a tráva. Táto bizarná konštrukcia, ktorá slúži na udržanie stability a izolácie, vás doslova uchváti.

Ak by ste sa vybrali na Island, takýchto kostolov nájdete už len šesť. Práve Kostol sv. Klementa bol v tomto architektonickom štýle postavený ako posledný. V okolí stavby sa nachádza aj cintorín.

house with grass roofKostoly s trávnatou strechou sú pre Island typické

Levanduľové záhony v Provensalsku – Francúzsko

V prípade, že neobľubujete dovolenky pri mori ani organizované zájazdy a radi sa vyberiete na netradičné miesta, toto je tip pre vás. Vidieť levanduľové záhony v Provensalsku je zážitok na celý život. Levanduľa, ktorá slúži ako liek alebo ako aróma, sa v južnej časti Francúzska pestuje od 19. storočia. Nádherné fialové polia, na ktorých vyrastá, sú jasným výsledkom užitočnej ľudskej práce v prírode.

lavender field

Takúto scenériu uvidíte v čase, keď levanduľa kvitne, a to je od júna do augusta. Okrem levandule sa v tejto lokalite pestuje aj lavandin, čo je akýsi levanduľový hybrid s nižšou ušľachtilosťou.

 

                              Chcem spoznať mesto wellnessu a zábavy.

 

Chodník korunami stromov – Slovensko

Dokonalý pohľad na to, čo vytvoril človek v prírode, ponúka aj Slovensko. V Pieninskom národnom parku, ktorý leží na hraniciach s Poľskom, sa nachádza Chodník korunami stromov. Ako už z názvu vyplýva, pomedzi vrcholce stromov vedie drevený chodník, dlhý 600 metrov. Súčasťou konštrukcie je aj veža, ktorá ponúka výhľad na Tatry, Pieniny a Zamagurie z výšky 32 metrov.

Na takúto nenáročnú turistiku môžete vziať aj deti v kočíku, keďže chodník je úplne bezbariérový. Samozrejme, najvhodnejším časom, kedy sa vybrať do Pienin, je leto. V mesiacoch júl až september je totiž chodník otvorený o dve hodiny dlhšie, a to od 9:00 do 19:00.

Severské iglu hotely Kakslauttanen – Fínsko

Vidieť polárnu žiaru sa nedá z hocijakého miesta, preto sa v tejto časti presunieme na sever Európy, konkrétne do Fínska. Práve tam vznikol hotelový komplex Kakslauttanen, ktorý združuje vyše 60 sklenených iglu. Z nich je niekoľko určených pre dvojice a v niektorých sa môže ubytovať aj štvorčlenná skupina. Jedna noc vyjde na 400 až 500 dolárov.

iglu hotel winter

Príbytky slúžia najmä na sledovanie polárnej žiary, ktorá vzniká stretom slnečného prachu a atmosférických plynov. V dôsledku tohto spojenia vidno na oblohe modré, bordové a najčastejšie zelené čiastočky. Ak si luxusný zážitok doprajete, cestu plánujte od januára do marca, vtedy je žiara najkrajšia.

Budhistické chrámy v Bagane – Mjanmarsko

V juhovýchodnej časti Ázie uprostred Mjanmarska sa nachádza starobylé mesto Bagan, inak nazývané aj Pagan alebo Pugam. V minulosti centrum Pugamskej ríše, dnes kultúrne dedičstvo a lákadlo pre turistov.

Od 11. storočia sa v tomto regióne vynímajú veľkolepé chrámy, pagody – budhistické vežovité budovy, ale aj zrúcaniny dobových stavieb. Toto mesto však nie je bežným kultúrnym strediskom. Jedinečným ho robí hlavne spojenie s baganskou džungľou.

south east asia temple myanmar

Najjednoduchší spôsob, ako sa k chrámom dostať, je plaviť sa po rieke Iravadi. Kúpiť si môžete jednorazový lístok, ktorý zahŕňa plavbu loďou, prehliadku historickej časti mesta a aj ubytovanie v miestnych hoteloch.

V súčasnosti sa hovorí o počte 2200 chrámov, v minulosti ich tu však bolo mnohonásobne viac.

Most Bixby Creek v Kalifornii – Spojené štáty americké

Pre dokonalý výhľad nemusíte absolvovať žiadne náročné túry. Príkladom, že krása sa ponúka aj sama, je most Bixby Creek v Kalifornii. Betónová konštrukcia z roku 1932 nesie rovnaké pomenovanie ako zátoka, ktorá sa nachádza hneď vedľa nej (creek – z angličtiny zátoka).

ocean bridge

Cesta po diaľnici ponúka pohľad nielen na more, ale na dokonalé spojenie vody a 79-metrového kaňonu, ktorý tvorí základ stavby.

Jazero Bled – Slovinsko

Bled je ako názov jazera, tak aj pomenovanie pre ostrov, ktorý sa na tomto jazere nachádza. Nejde však o hocijaký ostrov. Na území s rozlohou vyše 180 kilometrov štvorcových je ako symbol kresťanstva postavený Kostol Matky Božej, pochádzajúci z 15. storočia.

bled lake Slovenia

Slovinci neboli v minulosti kresťansky založení, skôr prevládalo pohanstvo. V tom čase sa na ostrove nachádzala aj kaplnka pohanskej bohyne lásky. Dnes sa okrem chrámu na ostrove nachádza aj zvonica a pustovňa.

Britský Telegraph zaradil jazero Bled do zoznamu 25 najkrajších miest východnej Európy. Ak máte teda radi balkánsky región a zvažujete, kam ísť na dovolenku, určite sa vyberte aj do Slovinska.

 

                                        Chcem objavovať aj Srí Lanku.
 

Schody Haiku na Havaji – Spojené štáty americké

Oahu je rajom pre surferov a zároveň ide o jeden z ôsmich havajských ostrovov. V týchto končinách nájdete aj schody Haiku, ktoré v minulosti slúžili ako prístupová cesta k rozhlasovej stanici amerického námorníctva.

hawaii path

Jednu z najznámejších atrakcií na Havaji sprístupnili verejnosti v roku 1987. Oceľová konštrukcia, ktorá pozostáva z vyše 3900 schodov, je ukotvená v hornine a mnohé úseky sú takmer zvislé.

hawaii pathVýhľad na ostrov Oahu

Schody Haiku, nazývané tiež schody do neba, ponúkajú výhľad na pohorie Ko'olau aj na celý ostrov.

Toskánske vinice – Taliansko

Určite nám dáte za pravdu, ak povieme, že Taliansko je krajina dolomitov, mora a dobrého jedla. Jednou z typických pochutín je určite víno. Toskánsko je jednou z lokalít, ktorá sa vyznačuje vinárskou tradíciou.

Región na Apeninskom polostrove je cieľovou stanicou pestovateľov viniča a milovníkov dobrého vína. Montepulciano je celosvetovo známe horské mesto, a to hlavne vďaka produkcii vína.

Ak sa sem vyberiete, prejdite sa vinicami Vino Nobile di Montepulciano alebo navštívte Florenciu a Siennu – mestá, ktoré sa taktiež nachádzajú v regióne Toskánska.

tuscani vineyard

 

                                                    Chcem si zacvičiť jogu na krásnych miestach.