7 dôvodov, prečo je dobré ísť na joga pobyt

12.2.2019
Prečítané 4244 x

Nebojte sa vycestovať na jogový pobyt osamote. Spoznáte tak nových ľudí s podobnými záujmami a budete sa môcť koncentrovať iba na vlastné potreby.

preco jogovy pobyt

Učiteľka jogy Gigi Yogini tvrdí, že prvý jogový pobyt, ktorý absolvovala pred pár rokmi, jej úplne zmenil život. Okrem toho, že sa po tejto skúsenosti ako inštruktorka dostala do mnohých kútov sveta, sama si uvedomila množstvo dôvodov, v čom je jogový pobyt dôležitý a prečo sa oplatí naň vybrať.

My pridávame tie naše:

Čas pre seba

Hoci by ste si jogový pobyt mohli zamieňať s dovolenkou, ich podobnosť je iba čiastočná. Totižto v konkrétnej dovolenkovej destinácii sa často zaoberáte otázkami, kde ísť, s kým ísť a čo na tom mieste robiť. Neraz sa dovolenky spájajú aj s množstvom fakultatívnych výletov a adrenalínových zážitkov.

Naopak, v prípade jogového pobytu sa môžete koncentrovať iba na seba – na svoje telo, dušu, na vlastné bytie.

cas pre seba

Ak ste sa vybrali na pobyt osamote, nie je potrebné riešiť nič s inými ľuďmi a hľadať kompromisy v aktivitách. Všetko je len na vás.

Lepšie návyky

Podľa Gigi Yogini je najlepším spôsobom, ako vytesniť nesprávne návyky, nahradiť ich nejakými zdravšími. A aj na to je vhodný jogový pobyt.

Okrem toho, že si zvyknete na pravidelné cvičenie jogy, budete počas pobytu zásobovať telo len zdravými potravinami a naučíte ho aj na pravidelný a kvalitný spánok.

To, že harmonogram pobytu je presne stanovený a každý deň si naplno užívate, sa taktiež môže pozitívne prejaviť v každodennom fungovaní. A to napríklad skorším vstávaním alebo aj zmysluplnejším trávením času.

lepsie navyky

Noví ľudia

Medzi hlavné obavy, ktoré mávajú účastníci pred pobytom, patrí to, že pôjdu sami. Zo skúseností inštruktorky Kirsty Gallagher však vyplýva, že približne 80 až 90 % ľudí sa na pobyt vyberie osamote.

Preto sa nemusíte strachovať, že jedine vy tam budete bez známych. Práve naopak. Vnímajte pobyt ako príležitosť stretnúť nových ľudí a vybudovať si ďalšie priateľstvá.

Ako sme už spomínali, veľkou výhodou cestovania osamote je, že sa budete sústreďovať iba na seba a vlastné potreby. Navyše sa stretnete s ľuďmi, ktorí takisto milujú jogu a majú rovnaké záujmy.

novi ludiaPočas pobytu stretnete nových ľudí, ktorí takisto milujú jogu a majú podobné záujmy ako vy.

Úplne vypnúť

Skutočnosť, že sa priemerne dotýkame mobilu 2600 ráz za deň, je alarmujúca. Je preto veľmi dôležité nepodliehať týmto nástrahám a občas sa spod vplyvu technológií úplne vymaniť.

Urobiť tak môžete aj počas jogového pobytu, keď nemusíte riešiť prácu a môžete mobil úplne vynechať. Hoci je v strediskách, kde sa jogové pobyty organizujú, internetové pripojenie samozrejmosťou, rozhodnite sa, že nebudete zbytočne prehliadať sociálne siete alebo sa hrať.

Ak to nie je problém, telefón vypnite a odložte.

uplne vypnutie

Žiaden stres

Niekoľko hodín jogy denne, meditácia alebo ajurvédske procedúry – to všetko vám pomôže pri eliminovaní stresu a nadobúdaní väčšej pohody.

Keď si k tomu domyslíte wellness, športovanie či prechádzky do prírody, niet nad čím premýšľať. Kvalitný a dobrý pobyt totižto ponúka nielen cvičenie, ale poskytne účastníkom aj zaujímavé voľnočasové aktivity, ktoré taktiež prispievajú k odbúravaniu stresu.

Tu ešte dodáme, že aj v ponuke jogových pobytov od Reborney nájdete také, ktoré sa zameriavajú práve na odbúranie stresu, dychové cvičenia a meditáciu. Stačí si len vybrať ten správny.

ziaden stres

Zlepšíte sa

Bežné jogové hodiny, ktorých sa zúčastňujete popri práci a rodine, trvajú najviac hodinu a pol. Za takýto krátky čas sa síce rozcvičíte a urobíte niekoľko asán, ale k hĺbkovému prežívaniu cvikov a absorbovaniu ich benefitov nedochádza.

A to je jeden z ďalších dôvodov, prečo si dopriať jogový pobyt. Vďaka tomu, že bude cvičenie koncentrovanejšie a dlhodobejšie, sa dostanete v joge zas o krok ďalej. Zlepšovať sa môžete napríklad aj tým, že absolvujete prednášky a diskusie, ktoré sú súčasťou mnohých pobytov.

intenzivny kontakt s instruktoromIntenzívnejší kontakt s inštruktorom je veľkým benefitom joga pobytov.

Skvelou príležitosťou, ako sa zlepšiť, je aj intenzívnejší kontakt s inštruktorom. Ten vám počas pobytu poradí, akým smerom sa v joge a celkovo životnom štýle uberať.

Rozšíriť si obzory

Ako iste viete, joga nie je iba o cvičení, ale pomáha človeku aj s vnútorným prežívaním. Odbúrava stres, eliminuje strach a úzkosť a vo všeobecnosti nabáda jogína k sebapoznávaniu.

Netvrdíme, že toto všetko nemôžete zažiť aj počas bežných jogových lekcií, ale ak sa odhodláte k zmene stereotypu, vaše obzory sa značne rozšíria.

Nebojte sa teda vycestovať na jogový pobyt osamote. Vďaka tomu budete myslieť len seba a bude pre vás jednoduchšie naslúchať vášmu telu a duši.

rozsirenie obzorov

Zistíte tak viac o sebe a svojom životnom poslaní. Pomôcť k tomu vám môže práve aj to, že stretnete nových ľudí a že sa nezľaknete nových skúseností, ktoré vám pri sebapoznávaní pomôžu.

Ako pobyt prebieha?

Existuje viacero typov pobytov. Vybrať si môžete medzi víkendovým pobytom a pobytom na desať a viac nocí.

Rozdiel spočíva aj v ich organizácii. Kým niektoré majú pevne stanovený harmonogram, nájdu sa aj také, ktoré zahŕňajú balík aktivít, a tie si už kombinujete podľa vlastného uváženia.

priebeh pobytu

Ako príklad uvádzame pobyt Joga detox v Počátkoch, ktorý zahŕňa lekcie jogy, ajurvédske masáže dolných končatín, očistu nosa a dutín, prednášky či vstup do wellness a spa. Tieto procedúry si môžete organizovať podľa vlastných preferencií. Samozrejme, pridať si k nim môžete aj ďalšie aktivity, ako je napríklad jazda na koni alebo golf.

Čo sa týka aktivít, v tom sa voľné pobyty a pobyty s harmonogramom až tak nelíšia. Aj pri tých naplánovaných absolvujete jogové lekcie (ráno, na obed aj večer), diskusie, dopriať si môžete wellness alebo iné záujmové činnosti.

Treba však myslieť na to, že pre každú hodinu je presne vymedzený program, ktorý by ste si mali vopred pozrieť a riadiť sa ním. Z ponuky od Reborney vyberáme ako príklad Joga pobyt na Srí Lanke, pri ktorom je každý deň naplánovaný.

planovanie pobytu

Aby ste sa na pobyt poctivo pripravili, overte si okrem harmonogramu aj iné organizačné záležitosti. Zistite si, ako je to so stravovaním, či je v cene zahrnuté cestovné poistenie alebo či môžete so sebou vziať aj domáceho miláčika.

A síce je náročnosť pri mnohých pobytoch flexibilná (môžu ísť aj úplní začiatočníci), ak napríklad čakáte dieťa, overte si, či môžete pobyt absolvovať aj v tomto stave.

Určite budete musieť vybavovaniu pobytu venovať nejaký čas, no to, čo vám táto skúsenosť dá, rozhodne neoľutujete. :-)

banner