5 mýtov o saunách. Vedeli ste o nich?

12.1.2022
Prečítané 1215 x

Sauny a saunovanie existuje po tisícročia. Dodnes ľudia využívajú sauny na relax a regeneráciu tela aj duše. Množstvo štúdií potvrdilo blahodarné účinky saunovania, no napriek tomu o ňom existuje aj množstvo mýtov. Veríte im aj vy?

Suchá sauna, infra sauna, fínska sauna a množstvo ďalších. Saunovanie si dnes môžete užívať aj v pohodlí domova a posilniť svoje zdravie. Sauna má naozaj veľa benefitov, z ktorých môže vaše telo profitovať. Cez to všetko je tu aj veľa mýtov, ktoré sa o saunovaní hovoria.

Sauna je len na zimné obdobie

Saunovanie sa najviac spája so severskou kultúrou, preto si možno mnohí myslia, že sauny sú určené len pre chladné podnebie. Vedeli ste ale, že okrem Severanov si saunu užívali aj pôvodný Američania? Tzv. potné stany slúžili rovnako ako severské sauny na relaxáciu a očistu tela. Sauny si tak môžete užívať kedykoľvek a kdekoľvek bez ohľadu na podnebie alebo ročné obdobie. 

Do sauny by nemali chodiť ľudia so srdcovo-cievnymi ochoreniami

Je zaužívané tvrdenie, že ak trpíte ochorením srdca, nemali by ste chodiť do sauny a vyhýbať sa príliš veľkým horúčavám. To tak úplne neplatí. Ak je vaše ochorenie stabilné, sauna pre vás môže mať dokonca mnoho benefitov. Vždy je ale najlepšie sa pred návštevou sauny obrátiť na svojho lekára.

Sauna je liek na všetko

Aj keď by sme veľmi chceli, aby toto tvrdenie bolo pravdivé, nie je to tak. Množstvo ľudí využíva saunovania k zdravotným benefitom a posilneniu imunity, ale nie je liekom na každý neduh. Saunovanie má veľa benefitov, ale má aj svoje hranice a rozhodne nie je všeliekom.

Nelejte vodu na kamene

Tiež ste aspoň raz v saune počuli, aby ste neliali vodu na kamene. To ale neplatí. Aj moderné sauny s elektrickými ohrievačmi kameňov sú pripravené na nejaké to šplechnutie vody na kamene aj ohrievače. Napokon, para, ktorá týmto vzniká, je najmä pre fínske sauny kľúčovým aspektom saunovania.

Saunovanie je nebezpečné pre deti a tehotné ženy

Obozretnosť je vždy na mieste, ale saunovanie nie je nebezpečné ani pre deti ani pre tehotné ženy. Samozrejme, ak to nepreženiete. Štúdie preukázali, že saunovaním sa telesná teplota zvyšuje pomaly a nie je preto nebezpečná. Napríklad ponorením sa do horúcej vody môže teplota stúpnuť omnoho rýchlejšie. To isté potom platí aj v prípade detí, takže sa nemusíte báť saunovania s nimi, treba ale dávať pozor na čas strávený v saune.