Tradičné vianočné dezerty vo svete

10.12.2021
Prečítané 1289 x

Počas sviatkov všetci radi maškrtíme. Niet sa čo čudovať, keď sú všade okolo nás lákavé dezerty, je ťažké odolať. Pozrime sa teda, aké dobroty si užívajú počas sviatkov v iných kútoch sveta.

 

Rozmanité vianočné sladkosti

Vianoce sa slávia po celom svete a v rôznych krajinách nájdeme rozličné tradičné vianočné maškrty.

Európa

Obľúbeným dezertom štedrovečerného stola vo Francúzsku je tzv. vianočné poleno, čo je v podstate piškótová roláda so sviežim maslovým krémom. Tradičným dezertom v Taliansku je populárny panettone, sladký chlieb s hrozienkami a kandizovaným ovocím, podávaný s krémom mascarpone. V Bulharsku robia miesto vianočiek (aké poznáme u nás) z rovnakého kysnutého cesta sladké krúžky. Škandinávci podávajú ako dezert ryžový nákyp s mandľami. V Británii zas počas štedrovečernej večere nájdete na stole puding so sušeným ovocím orechmi a korením. Bez cukru sa neobídu ani v Poľsku, vianočným dezertom sú perníčky alebo sladká pšeničná kaša so sušeným ovocím, orechmi a medom, ktorej sa hovorí kuťa.

Ázia

Na Filipínach je najobľúbenejším dezertom lepivá ryža s kokosom, arašidovým maslom, cukrom a kokosovým mliekom, ktorej sa hovorí kalamay. V Rusku sa menu zostavuje predovšetkým tak, aby chutilo hosťom. Tradičným jedlom je Kuťja - pšeničný nákyp s mandľami, hrozienkami, slivkami, makom, orechami a cukrom. A samozrejme vzvar – kompót zo sušeného ovocia. V Japonsku sa 25. decembra podáva torta so smotanou a jahodami.

Amerika

V USA je tradičným dezertom ovocná torta, pripravená z masla, rumu a sušeného ovocia. V Brazílií, zasa ako dezert podávajú citrónový alebo orechový koláč. Jamajčania si potrpia na ovocný koláč, ktorý je priam nasiaknutý alkoholickými chuťami. Sušené ovocie sa namočí do červeného vína a rumu, už mesiac pred Vianocami.

Austrália

Vzhľadom na horúčavy, ktoré v Austrálii počas Vianoc panujú, patrí k ich vianočným sladkostiam okrem tradičných koláčov aj zmrzlina. Tiež nesmieme zabudnúť aj na puding, ktorý je veľmi podobný tomu britskému.

Afrika

Do Afriky priniesli Vianoce misionári, preto sú ich Vianočné dobroty inšpirované tými Európskymi ako napríklad anglický vianočný puding.

ZAUJÍMAVOSŤ: Vianočné darčeky sa tiež všade nerozdávajú po večeri rovnako ako u nás. V niektorých krajinách sa obdarovávajú až 25. ráno. A napríklad v Španielsku sa obdarovávajú až na Troch kráľov.

TIP: Vianočným darčekom pre celú rodinu môžu byť napríklad na mieru vyrobené tričká, ktorými sa trafíte presne do vkusu.

Vianočná dovolenka

V prípade, že vás láka vyskúšať zahraničné dobroty a nepotrpíte si na tradičné Vianoce doma. Môžete si užiť sviatky v exotike.

Dajte si pozor len na to, aby ste sa nespálili a nepribrali počas vianočnej dovolenky pri mori ani doma. Aby ste si udržali líniu, nemusíte hladovať. Stačí len vymeniť zopár ingrediencií za zdravšie.

Biela múka

Bielu múku môžete vymeniť za ovsenú, mandľovú, či dokonca kokosovú. V prípade vianočných dobrôt však najviac odporúčame špaldovú alebo celozrnnú.

Biely cukor

V prípade, že chcete vyradiť aj tohto bieleho zabijaka zo svojich cukroviniek, môžete použiť trstinový cukor, kokosový cukor či dokonca čakankový sirup.

Mlieko

Jednotlivé rastlinné mlieka obsahujú menej tukov a sacharidov, ako to kravské a v koláčikoch chuťový rozdiel ani nespoznáte. Mandľové mlieko obsahuje v porovnaní s kravským mliekom menej ako štvrtinu kalórií a menej ako polovicu tuku. Má však podstatne menej bielkovín. Ak vám teda záleží na dostatku bielkovín, môžete radšej siahnuť po sójovom mlieku.

TIP: V zahraničí počas sviatkov môžete objaviť okrem nových chutí aj inšpirácie na originálne darčeky.