Štúdie potvrdzujú: Podnikatelia vážne ohrozujú svoje mentálne zdravie. Ako teda viesť firmu a nezblázniť sa?

12.6.2018
Prečítané 3633 x

S podnikaním súvisí stres či odopieranie si voľného času. To všetko môže viesť k depresiám a stavom úzkosti, ktoré neobchádzajú ani malých podnikateľov. Prinášame vám niekoľko rád, ako si zachovať duševné zdravie aj popri vyššom pracovnom nasadení.

nezblaznit-sa-ako-podnikatel

Výskum pod vedením Michaela Freemana z roku 2015 preukázal, že až 49 % podnikateľov zo skúmanej vzorky, ktorú tvorilo 242 osôb, trpí nejakou psychickou chorobou.

Najviac zastúpené poruchy sú depresia, úzkosť a ADHD (porucha pozornosti spôsobená hyperaktivitou). Zo skupiny podnikateľov, ktorí sa do skúmania zapojili, sa ku každej z týchto porúch prihlásilo približne 30 % z nich.

faktory-ohrozujuce-mentalne-zdravie

Terapeutka Megan Bruneau spomína sedem faktorov, ktoré najviac ohrozujú mentálne zdravie podnikateľov. Poďme sa pozrieť na niektoré z nich.

Neustály stres

Vyššie tempo je istou súčasťou podnikateľskej činnosti. Ak však pociťujete stres príliš často, niečo nie je v poriadku. Prejavom takéhoto stavu je negativizmus a nepretržité premýšľanie o práci.

neustaly-stres

Dôsledkom stresovania môže byť nielen depresia či úzkosť, ale poškodiť si môžete aj fyzicky, a to vtedy, ak nebudete mať dostatok spánku, nebudete prijímať jedlo a namiesto toho budete vo veľkej miere siahať po kofeíne.

Sociálna izolácia

Práca bez akéhokoľvek kontaktu môže taktiež ovplyvňovať to, ako ste na tom psychicky. Bruneau spája sociálnu izoláciu najmä s počiatočným obdobím v podnikaní.

socialna-izolacia

Prerušenie spoločenských kontaktov zároveň označuje ako predzvesť aj dôsledok depresie.

Lepšou alternatívou nie je ani kontakt s ľuďmi, kamarátmi či príbuznými, ktorí vás v práci nepodporia a nabádajú vás, aby ste si hľadali inú, normálnu robotu.

socialna-izolacia-od-blizkych

Po takejto skúsenosti sa ako riešenie javí opätovná izolácia, ktorá vedie k osamelosti a frustrácii.

Neistota

Nejasná budúcnosť je jednou z mnohých vecí, ktorým malí podnikatelia bežne čelia. Život podnikateľa je do veľkej miery závislý od jeho snaživosti, kreativity a schopnosti riskovať. Práve tieto faktory vplývajú na konečné výsledky, a teda aj na úspech či neúspech.

neistota

Človek má vo všeobecnosti potrebu cítiť sa bezpečne, rovnako to je aj s podnikateľmi. Avšak keď nie sú všetky vplývajúce faktory na ideálnej úrovni, je ťažké s niečím rátať. V dôsledku neistoty potom dochádza k zhoršeniu duševného aj fyzického stavu.

neistota-v-podnikani

Čo teda musíte robiť pre to, aby vás podnikanie nezničilo?

Presný návod neexistuje, my vám však dáme niekoľko odporúčaní, ako sa ubrániť krízovým situáciám ešte predtým, než dôjde k zhoršeniu vášho duševného zdravia.

Uprednostnite seba

Pri podnikaní je celkom bežné, ak cítite, že niečo musíte urobiť a neviete sa zastaviť. Pracovný život 24 hodín – 7 dní v týždni zažil aj marketingový riaditeľ Craig Cincotta, ktorý mal problémy s úzkosťami už ako dieťa.

uprednostnite-seba

Cincotta si všímal, ako prechádzal od jednej povinnosti k druhej, každý deň chcel dosahovať svoje ciele. Sám však s odstupom času radí, že čím viac budete odkladať zastavenie tohto kolotoča, o to viac sa vaša situácia zhorší.

Argumenty o tom, že to v danom čase nie je možné, jednoducho vynechajte a uprednostnite seba a svoje zdravie. Hneď ako sa naučíte povedať nie, spozorujete výsledky vášho rozhodnutia.

respekt-k-sebe

Vyhraďte si voľný čas

U zaneprázdnených ľudí, ku ktorým patria aj podnikatelia, sa často stáva, že svoj voľný čas zanedbávajú.

Ak si donesiete prácu aj domov a budete sa vyhýbať oddychu, vôbec si tým nepomôžete. Práve naopak. Ako sme spomínali, pre duševné zdravie je dôležitý dostatok spánku a stretávanie sa s ľuďmi.

vyhradte-si-volny-cas

Terapeutka Megan Bruneau zo svojej skúsenosti s klientmi hovorí, že niektorí z nich sa dostali až to stavu, keď nevedeli, čo by ich mimo práce napĺňalo. Ak sa nechcete do takéhoto štádia dostať, mali by ste si vyhradiť voľný čas.

volny-cas

Trávte ho tým, čo je vám blízke. Pozerajte seriály, ak ich máte radi, alebo si niečo prečítajte, prípadne počúvajte hudbu. Pri tom všetkom sa netýrajte myšlienkami, že by ste mali pracovať a nerobíte to. Jednoducho si ten čas pre seba vymedzte a natrvalo sa tejto zásady držte.

konicky

Športujte

Cvičenie pozitívne vplýva na vašu kreativitu a náladu. To znamená, že si nielen oddýchnete, ale vďaka pohybu získate aj nové pracovné podnety.

sportujte

No chceme vás však upozorniť, aby ste si pod slovom cvičenie nepredstavovali náročné silové športy alebo aktivity, ktoré vás nebavia.

vediet-vypnut

Pre niekoho pohyb značí posilňovňu alebo beh, iní si zas vyberajú skupinové športy, ako je futbal či volejbal. Chcete sa duševne očistiť? Pokojne si v práci vyhraďte čas a miesto, kde sa budete venovať joge a meditácii.

Ak chcete skúsiť skupinové cvičenie,  jogový pobyt môže byť pre vás to pravé.

Vyhľadajte pomoc

Z výskumu Michaela Freemana, ktorého sa zúčastnilo 242 podnikateľov, vyplýva, že iba 5 % z nich zašlo v minulosti za psychiatrom.

vyhladajte-pomoc

Aj pre Craiga Cincottu bolo vyhľadanie pomoci najťažším krokom. To, že svoju prácu na šesť týždňov úplne zanechal a venoval sa iba sebe, však považuje za najlepšie rozhodnutie.

Cincotta sa podstúpil liečbu, meditoval, nevynechával spánok a stravovanie, čo mu znovu pomohlo upokojiť jeho uponáhľaný život.

odborna-pomoc

Ak sa budete cítiť zle pre svoje vysoké nasadenie v podnikaní, urobte to, čo spravil Cincotta – nebojte sa o vašom stave niekomu povedať a urobte všetko pre to, aby sa vaša situácia zlepšila.