Poznáte najlepšie lokality na potápanie v Európe?

21.7.2023
Prečítané 905 x

Európa, to nie sú len hrady a zámky, staré uličky, z ktorých dýcha história, či vysoké kopce a hory ukrývajúce bohatú faunu a flóru. Európa je tiež perfektnou destináciou pre milovníkov potápania.

Ak túžite po jedinečnom zážitku, ponorte sa do vodných hĺbok a obdivujte vraky lodí a lietadiel, rokliny, chaluhové lesy, koralové útesy a mnoho ďalších krás. Zaplávajte si s delfínmi. Tí odvážnejší môžu na chvíľu preniknúť do sveta žralokov.

Pripravili sme pre vás prehľad nádherných potápačských lokalít v Európe. Prejdite s nami Európu od severu na juh.

Európa a potápanie

Nórsko

Pre mnohých cestovateľov je Nórsko najatraktívnejšou krajinou Európy. Čarovná zem fjordov, hôr, jazier, ľadovcov a prekrásnej prírody dostane snáď každého. Obľúbeným miesto na potápanie v Škandinávii je súostrovie Lofoty.

Potápanie na Lofotách je naozaj neuveriteľné. Objaviť a preskúmať možno veľké formácie morských rias, rôzne druhy rýb, staré vraky a mnoho ďalšieho. A ak budete mať šťastie, možno stretnete krásne kosatky, ktoré často navštevujú čisté vody ostrovov Lofoty.

Island

Na dvoch kontinentoch naraz. Aj toto vám ponúka Island. Potápanie sa organizuje v trhline Silfra v národnom parku Thingvellir, ktorý sa nachádza cca 49 km od hlavného mesta Reykjavík. Ide o mimoriadne špeciálnu lokalitu s neuveriteľnou viditeľnosťou s presahom 100 metrov.

Puklina vznikla v roku 1789, keď zemetrasenie spôsobené pohybom dvoch tektonických platní (Severoamerickej a Euroázijskej) zanechalo na zemskom povrchu trhlinu, ktorá bola naplnená ľadovcovou vodou z topiaceho sa ľadu. Voda je neuveriteľne čistá.

Nech vás neodradí teplota vody. Potápanie na Islande si vyžaduje špeciálnu výbavu na vodné športy. Vďaka suchému potápačskému obleku sa môžete ponoriť do vody s teplotou 2-4 stupňov Celzia bez toho, aby vám bola zima. Vďaka termobielizne a suchému obleku zostanete v teple a suchu.

Veľká Británia

Táto aristokratická krajina len málokomu napadne, ak uvažuje nad potápaním v Európe. No aj Veľká Británia vám má čo ponúknuť. Hovoríme o grófstve Pembrokeshire, ktoré sa nachádza v juhozápadnom Walese.

Na potápanie vás pozývame do vôd okolo ostrovov Skomer, Skokholm a Middleholm, ktoré sú súčasťou morskej prírodnej rezervácie Skomer, jednej z iba troch takýchto rezervácií v Spojenom kráľovstve.

Navštívte nedotknutý a dobre zdokumentovaný vrak lode Lucy, preskúmajte útesy a zažite z prvej ruky nádheru podmorského Pembrokeshire sveta. Spoločníkmi vám pokojne môžu byť zvedavé a hravé tulene.

Cornwall je ďalším z krásnych miest vo Veľkej Británii. Cornwall ponúka niekoľko lokalít na potápanie v hĺbkach, ktoré budú vyhovovať každému. Eddystone Reef, 19 km od Plymouthu, je skvelý pre začínajúcich aj skúsených potápačov so svojím fantastickým podmorským životom a skalnými útvarmi.

Škótsko

Ak už budete vo Veľkej Británii, nezabudnite navštíviť Orknejské ostrovy, najmä Scapa Flow. Či už máte radi vrakové potápanie, drift alebo scénické potápanie, táto oblasť vám učaruje. Svet pod hladinou ponúka niekoľko vrakov lodí z druhej svetovej vojny.

Vraky lodí nájdete aj v oblasti Sound of Mull. Prílivové vody Soundu poskytujú ideálne podmienky pre rekreačných potápačov a podporujú množstvo potápačských klubov. Štyri parníky sú pravidelne navštevované potápačmi z celého Spojeného kráľovstva a zahraničia.

Írsko

Írsko je rajom pre vrakové potápanie s viac ako 10 000 vrakmi, od ponoriek z prvej svetovej vojny až po španielske galeóny. Benefitom je tiež to, že bohaté vody Írska ohrieva Golfský prúd. Pýšia sa rozmanitým životom rýb, žralokmi dlhými, delfínmi, tuleňmi a veľrybami.

Spomenieme napríklad ostrov Dalkey, ktorý sa nachádza asi 16 kilometrov južne od Dublinu. Tu nájdete Muglins – dlhý úsek skál s ​​vynikajúcimi podmienkami na potápanie.

                                                                                        Náš tip: Nezabudnite absolvovať kurz potápania.

Za obhliadku stojí aj Kowloon bridge, čo je obrovská 295 metrov dlhá loď, ktorá sa potopila v roku 1986 s plným nákladom železnej rudy. Je pokrytá sasankami a je domovom množstva kôrovcov. Skutočným zážitkom je vidieť železnú rudu v hodnote 2,6 milióna dolárov, ktorá dodnes spočíva na morskom dne.

Kilkee sa nachádza v malom pobrežnom mestečku grófstva Clare. V súčasnosti je Kilkee známe ako najlepšia potápačská lokalita v Írsku. Podmorský svet obsahuje niektoré z najúžasnejších rastlín a živočíchov a húfy makrel, pyskounov a mnoho ďalších. Na preskúmanie sú tu aj staré vraky lodí.

Rakúsko

Predstavte si jazero v Alpách, ktoré ponúka takmer dokonalú viditeľnosť, hĺbku až 84 metrov a nádhernú scenériu. Región Salzkammergut má viac ako 165 jazier. Bola to oblasť prísne tajných nacistických projektov a potápači tu našli mnoho pamiatok. Napríklad jazero Attersee má 26 obľúbených lokalít na potápanie a je známe množstvom rýb a podmorskej flóry. Je považované za centrum rekreačného potápania.

Tirolsko je zas vyhľadávané najmä horskými potápačmi. Odporúčame napríklad jazero Plansee, ktoré je obklopené zasneženými horami, sviežimi zelenými stromami a pod vodou môžete vidieť úhory, pstruhy a kraby.

V jazere Achensee zas potápači nájdu skutočné poklady, od sochy Panny Márie a starého Opel Blitz, potápačmi nazývaného aj „Dodge“, ktorý sa záhadne potopil, až po potopené člny a staré VW Beetles.

Francúzsko

Francúzska riviéra a juhozápadné pobrežie Francúzska sú skvelé na potápanie v teplej vode a na prieskum jaskýň. Severné pobrežie zas ponúka skvelé potápanie v Lamanšskom prielive.

Marseillský záliv je známy medzi všetkými potápačmi na svete. Nie je to len miesto na objavovanie nádherných skalnatých útesov ostrova, ale je tu aj vrak marockej nákladnej lode. Loď sa potopila v roku 1970 a je dlhá takmer 92 metrov.

Ideálny čas na návštevu Francúzska na potápanie je od júna do októbra. Francúzsko je tiež skvelá destinácia na dovolenku s deťmi. Spojte potápanie napríklad s návštevou Disneylandu v Paríži.

 

Mohlo by vás zaujímať: Viete, na čo myslieť pri cestovaní s deťmi?

Švajčiarsko

Máme tu skúsených potápačov? Tak tých vysielame tu neďaleko, do Švajčiarska. Vo Švajčiarsku nenájdete slané moria, ale alpské jazerá a rieky umožňujú jedinečné a mystické potápanie. Obľúbenou lokalitou je rieka Verzasca. Nech vás nepomýli to, že ide iba o rieku. Silné prúdy menia obyčajné potápanie na adrenalínový zážitok.

Potápať sa je možné aj na švajčiarskych jazerách, konkrétne na Ženevskom a Zürišskom jazere. Zürišské jazero ponúka potápanie priamo z brehu. Jazero je pokojné s nádhernou scenériou.

Chorvátsko

Slovenské more vám určite netreba nejak zvlášť predstavovať. Väčšina Slovákov mieri v lete práve sem. Okrem letných aktivít a rozprávkového oddychu si môžete užiť jedinečné potápanie.

Známe miesta na potápanie sú národné parky Kornati a Mljet. Potápačské lokality sú aj na ostrove Lošinj, Vis a Hvar.

Teplé počasie a ohromujúca príroda na vás čaká na potápačskom výlete na Brač. V srdci dalmatínskych ostrovov sa ukrývajú nádherné pláže a zaujímavé historické atrakcie. Ostrov ponúka aj kvalitné potápanie. Zátoka Lucice je obľúbená potápačská lokalita, kde sa nachádza slávna modrá jaskyňa Biševo. Do jaskyne sa dá vojsť dvoma vchodmi a zostúpiť do hĺbky 25 m. Technickí potápači môžu preskúmať ešte viac.

Ak uvažujete nad dovolenkou spojenou s potápaním, vezmite rodinu a zamierte do Chorvátska. A pokojne aj s miminkom. Takmer každé ubytovacie zariadenie ponúka opatrovateľky a aktivity pre deti. Deti budú v bezpečí a užijú si kopec zábavy, vy môžete realizovať svoj sen. Choďte sa potápať.

 

Inšpirujte sa: Viete, ako cestovať s miminkom k moru?

Taliansko

Taliansko je krajinou nekonečných možností. Aj Slováci si ho často vyberajú za svoj dovolenkový cieľ. Okrem nádherných miest a architektonických diel ponúka táto krajina aj nádhernú prírodu.

Taliansko je skvelou destináciou pre potápačov, ktorí milujú archeologické potápanie. Národný park Portofino ponúka veľké skalnaté stavby, útesy a steny, v ktorých sa nachádza dokonalý morský život.

Chceli by ste vidieť niečo skutočne jedinečné? Čo tak ponorená socha Ježiša „Christ The Abyss“ v Portofine, tá určite stojí za tú námahu. Nachádza sa v hĺbke 15 metrov a je vysoká 2,5 metra. Socha bola ponorená na pamiatku Daria Gonzettiho (prvého talianskeho potápača), ktorý bohužiaľ zomrel počas potápania v tejto oblasti v roku 1950.

Ak máte záujem o vrakové potápanie, určite si pozrite Svätú Luciu pri pobreží Ríma.

Malta

Malta ponúka najlepšiu klímu v Európe, ako aj teplé vody počas celého roka. Objavte podmorské hlbiny Stredozemného mora v čistých vodách ostrova Gozo kedykoľvek, pretože potápanie je možné po celý rok. Gozo sa môže pochváliť tyrkysovými vodami, vodopádmi a rozsiahlymi jaskyňami, ako aj skalnatou krajinou s obrovským morským životom.

Ak ste nadšencom dobrodružstva, musíte navštíviť skalný útvar Azúrové okno. Vo vnútri tohto okna leží vyhľadávaná jaskyňa Blue Hole (Modrá diera). Potápanie v Blue Hole spočíva v zjazde vertikálnym tunelom a následnom plávaní smerom k obrovským skalám, ktoré sa zrútili z útesu.

Malta je tiež známa svojráznymi podvodnými sochami, ako je napr. 3 m vysoká socha Krista námorníkov (Kristu tal Bahhara).

Španielsko

Paella, flamenco, futbal, bohatá história a kultúra, ale aj nádherné pláže a prístavy. To je len málo z toho, čím je Španielsko charakteristické. Niet sa čo čudovať, že sa radí medzi najvyhľadávanejšie dovolenkové destinácie nielen pre Slovákov.

 

Zbaľte si plavky, plážové šaty a tuniky a dožičte si ničím nerušené leto na španielskom pobreží. A keď tam už budete, nazrite pod trblietajúcu sa hladinu Atlantického oceána či Stredozemného mora.

 

Španielsko je známe svojimi morskými rezerváciami. V Stredozemnom mori sú Cabo de Palos, Cabo de Gata a ostrovy Columbretes a na Kanárskych ostrovoch v otvorenom Atlantiku La Palma, La Restinga a Isla Graciosa. Ak budete mať šťastie, môžete sa stretnúť s majestátnymi morskými tvormi, ako sú úhory, chobotnice, morské korytnačky, žraloky a mnoho ďalších.

Portugalsko

Portugalsko je možno najrozmanitejšou potápačskou destináciou v Európe. Vďaka dlhému atlantickému pobrežiu sa potápanie koná na miestach po celej krajine.

 

Ak sa ocitnete v Portugalsku, navštívte región Algarve a súostrovie Berlengas. Priamo v oceáne na vás čakajú ostrovy Azory a Madeira. Azory sú jedným z mála miest na svete, kde sa dá potápať nad živou sopkou.

Grécko

Po prvé, mali by ste vedieť, že krajina sa potápačskému priemyslu otvorila až v posledných rokoch. Po druhé, potápanie v Grécku je predovšetkým o čistých vodách a množstve pokladov, ktoré možno doslova pozorovať v podmorskom svete.

 

Ostrov Chios je najlepším miestom na potápanie, ak hľadáte úžasný zážitok z potápania. Chios ponúka úžasné podmorské jaskyne, veľké farebné útesové útvary, zvislé steny, nádherné podvodné skalné útvary a niekoľko vrakov lodí.

 

Vrak z 30. rokov 20. storočia pri Mykonose je jedným z najznámejších ponorov na Peloponézskych ostrovoch. Na Naxose si pozrite vrak hydroplánu Arado 196. Útes Koundouros sa zas hemží morským životom. Pre tých, ktorí majú potrebný výcvik a skúsenosti, je tu jaskynný ponor na Kréte. Jaskyňa El Greco ponúka rozsiahly kanál na preplávanie, ako aj uzavretú vzduchovú kapsu, kde sa môžete vynoriť.

Najlepší čas na potápanie v Európe

Sú potápači, ktorí dávajú prednosť studenej vode, potom diveri, ktorí sa najradšej potápajú v lete. Rovnako ako pre mnohé outdoorové aktivity v Európe, aj pre potápanie je hlavnou sezónou leto. Spojte teda niekoľko jedinečných aktivít a užite si leto pri európskych vodách naplno.

 

Ak sa vyberiete do obľúbených dovolenkových destinácií, potápanie môžete kombinovať s relaxom na pláži a s ďalšími aktivitami, ako sú paddleboarding, surfing, výlet loďou a pod. Často vám stačí zbaliť len pánske a dámske plavky a plážové kraťasy, tielko alebo šaty a vyraziť. Všetko vybavenie si možno totiž v drvivej väčšine cieľových destinácií zapožičať.

 

Potápanie v Európe nie je tým hlavným turistickým ťahúňom, preto ani v letnej sezóne nie sú moria a jazerá príliš preplnené. Aj jar a jeseň sú skvelými obdobiami na potápanie, no najmä v južnej Európe.

Zásady potápania

Aj skúseným potápačom sa určite zíde krátke opakovanie. Potápanie je nádherné, ale aj nebezpečné. Pripomeňme si preto základné zásady potápania:

Povolenie na potápanie

Niektorí organizátori potápania vyžadujú, aby ste mali doklad o potápačskej spôsobilosti v závislosti od typu ponoru. Preto si pred cestou túto požiadavku overte.

Fyzicky fit

Ak ste sa ešte nikdy nepotápali, mali by ste absolvovať lekársku prehliadku u svojho praktického lekára, aby ste sa uistili, že ste na potápanie spôsobilí. Ak ste celkovo fit a zdraví, nemal by byť problém. Väčšina kurzov na nácvik potápania môže od vás vyžadovať potvrdenie od lekára.

 

Ak ste skúsený potápač, lekárske vyšetrenie nepotrebujete. Vyhnite sa však potápaniu, ak sa necítite na sto percent. Najmä sa nepotápajte, ak ste prechladnutí alebo ste deň predtým pili alkohol.

Potápajte sa s profesionálmi

Vyhľadajte si online odporúčané potápačské kluby v oblasti, do ktorej cestujete. Je dôležité vedieť, že sú dobre etablovaní a majú dobre udržiavané potápačské vybavenie a člny spolu so skúseným personálom.

Počúvajte svojho inštruktora alebo sprievodcu potápaním

Keď už ste na potápačskej lodi, je dôležité počúvať svojho inštruktora alebo sprievodcu, bez ohľadu na to, aké máte skúsenosti. Musíte sa riadiť pokynmi o tom, kam idete, akou cestou pôjdete a na čo si musíte dávať pozor.

Poistite sa

Potápanie si však vyžaduje špeciálne pripoistenie, preto si pred cestou vyhľadajte poistný produkt, ktorý vás bude kryť nad aj pod hladinou.

Odporúčania počas ponoru a po vynorení

  • Nikdy nezadržiavajte dych;
  • často vyrovnávajte tlak;
  • nevzdaľujte sa od skupiny alebo partnera v potápaní;
  • sledujte vzduchomer;
  • potápajte sa v rámci limitov potápačského počítača, nie hlbšie ako 40 m;
  • nepreťažujte sa;
  • ničoho sa nedotýkajte;
  • z ponoru stúpajte pomaly;
  • ak sa cítite zvláštne, dajte o tom vedieť ostatným;
  • neleťte skôr ako 24 hodín po ponore.

Čo si zbaliť na potápanie

Keď sa chystáte do zahraničia, vždy je na mieste otázka, ako sa zbaliť na dovolenku, aby vám nič nechýbalo. Aj skúsení potápači, ktorí mieria do sveta s túžbou po nových zážitkoch, si musia pripraviť potápačské vybavenie a batožinu.

 

Vo väčšine lokalít na potápanie sa nachádzajú rôzne potápačské kluby a obchody, teda vždy je tu možnosť požičať si alebo si kúpiť chýbajúce potápačské zariadenie, no ak ste investovali do svojho vlastného vybavenia, je fajn mať ho so sebou kompletné.

 

Pomôžte si týmto stručným checklistom, aby ste na nič nezabudli. Potápačská výstroj zahŕňa:

 

  • pevný a ľahký vak
  • regulátor
  • potápačský počítač
  • maska
  • kompenzátor vztlaku
  • neoprénový oblek
  • plutvy
  • neoprénové topánky a rukavice
  • ďalšie príslušenstvo (svietidlá, opasok a pod.)

Na záver

Pri rozhodovaní, kam sa vyberiete potápať, zvážte aj ďalšie okolnosti. Lokalitu, náročnosť ponoru, prítomnosť potápačských klubov a škôl, možnosti ubytovania, prípadne možnosti športového vyžitia a voľnočasových aktivít pre vás aj pre vašich najbližších, ak cestujete s rodinou.

 

Všetky miesta uvedené v našom zozname sú významné z hľadiska prírodných krás a bohatstva podmorského života. Ak vás fascinujú vraky lodí, ponoriek a lietadiel, jedine potápanie vám umožní vidieť ich zblízka.