Pozdrav slnku je lepší ako chôdza či beh: Toto sú najväčšie benefity Surya Namaskar

24.7.2018
Prečítané 18675 x

Cvičením Surya Namaskar sa dopracujete ku krajšej pleti, zdravším vlasom, ale napríklad aj k lepšej koncentrácii. Kedy by ste mali toto cvičenie praktizovať a v čom vlastne spočíva?

pozdrav-slnku

Hoci zo samotného názvu vyplýva, že najvhodnejší čas na Surya Namaskar je ráno pred úsvitom, táto časť dňa nemusí vyhovovať každému. Ľudia, ktorí sa ponáhľajú do práce, môžu cvičenie zaradiť do svojej večernej rutiny. To isté platí aj pre začiatočníkov, ktorým sa telo zahreje skôr navečer než ráno.

A čo je teda podstatou Surya Namaskar?

Vo filozofii jogy je slnko zdrojom všetkej sily, ktorá ovplyvňuje dušu každého človeka. Podľa tohto učenia je slnko prítomné vo všetkom, čo zjeme, vypijeme a inak príjmeme do tela.

Surya Namaskar teda nie je iba cvičenie, ale v duchovnom ponímaní ide o prejavenie rešpektu a vzdávanie vďaky.

A že je za čo ďakovať, o tom vás presvedčia nasledujúce benefity.

benefity-pozdravu-slnka

Zlepšenie krvného obehu

Fyzická námaha sa prejavuje tak, že do končatín prúdi krv, vďaka čomu sa do týchto častí tela dostáva kyslík. A to isté platí aj pre pozdrav slnku.

Ak si ráno nájdete čas na toto cvičenie, telo bude uvoľnenejšie, odolnejšie a nabudené pred ďalšou časťou dňa.

Zvýšenie prítoku krvi do tráviaceho traktu pozitívne vplýva aj na fungovanie čriev, čím sa navodzuje prirodzené vyprázdňovanie tela a predchádza sa tak plynatosti.

Úprava hmotnosti a spevnenie tela

Výskum, do ktorého sa zapojilo 87 žien vo veku 20 až 40 rokov, mal za cieľ porovnať, ako vplývajú štyri vybrané činnosti na úpravu telesnej hmotnosti. Medzi aktivitami bolo, samozrejme, aj cvičenie Surya Namaskar.

V skupine, ktorú tvorila chôdza, cirkulačný tréning, bežiaci pás a pozdrav slnku, sa práve jogové cvičenie prejavilo ako najúčinnejšie pri zlepšovaní telesnej pružnosti.

Zároveň sa ukázalo, že Surya Namaskar je spoločne s cirkulačným tréningom efektívnejšie pri dosahovaní kardiorespiračnej kondície a spevňovaní svalov horných končatín.

spevnenie-tela

Tým sme chceli poukázať nielen na to, že pozdrav slnku je efektívny pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov. Okrem toho je vaše telo vďaka spaľovaniu tukov a naberaniu svalovej hmoty oveľa silnejšie a flexibilnejšie.

Surya Namaskar, podobne ako iné jogové praktiky, sa pozitívne prejavujú aj v držaní tela, čo uvítajú hlavne ľudia, ktorí počas práce namáhajú chrbticu.

Starostlivosť o vzhľad

Keď ste vo fyzickej pohode, odrazí sa to aj na vašom zovňajšku. To isté platí aj pre pozdrav slnku, pretože benefity, ktoré s týmto cvičením súvisia, sa odrazia aj vo vašom vzhľade.

celkovy-vzhlad

Tak napríklad spomenieme to, že potením sa z tela vylučujú nahromadené toxíny. Ak by sa z tela nedostali potom, mohli by sa prejaviť tým, že by sa vám na tele tvorili vyrážky a vriedky.

Niektoré pozície obzvlášť prekrvujú oblasť hlavy, napríklad Parvatasana (póza hory) alebo Padahastasana (póza ohýbania). V konečnom dôsledku to prospieva vlasom natoľko, že oveľa menej vypadávajú a šedivejú.

Starostlivosť o ducha

Fyzické zdravie ide ruka v ruke s tým duševným. Preto dávame do pozornosti aj benefity, ktoré súvisia s duševným a mentálnym zdravím.

Ak sa už joge venujete, určite viete, že cvičenie si žiada úplnú koncentráciu. A tak je to aj pri Surya Namaskar. Výhodou je, že koncentrovanosť, ktorú vyvíjate počas cvičenia, sa prejaví aj v iných oblastiach života.

starostlivost-o-ducha

Vďaka tomu sa taktiež zlepšuje funkčnosť vášho mozgu. Ako druhotné pozitívne vplyvy cvičenia sa eliminuje strata pamäti, stres či chronické zápaly, ktoré vznikajú ako dôsledok psychickej nepohody.

Špeciálne pre ženy

V tejto časti sa budeme venovať iba ženám, a to najmä tým, ktoré trpia silnými menštruačnými bolesťami.

Praktizovanie Surye Namaskar a ďalších jogových cvikov totiž zmierňuje kŕče a bolesť, ktorú menštruácia vyvoláva. Svedčí o tom výskum, do ktorého náhodne vybrali 40 vysokoškoláčok. Ich program bol nastavený tak, že joge sa venovali 60 minút každý týždeň. Tento proces sa opakoval tri mesiace.

zenske-problemy

Pri záverečnom zhodnotení sa ukázalo, že oproti porovnávanej skupine žien sa ich bolesti počas cyklu značne znížili.

Spoločne s ústupom bolesti sa cvičením dopracujete aj k tomu, že menštruačný cyklus sa dostaví v pravidelných intervaloch.

Vedeli ste, že...?

Surya Namaskar sa precvičuje v troch rýchlostných variantoch:

  • Pomalé tempo dodáva vášmu telu flexibilitu.

  • Stredné tempo napomáha k formovaniu svalstva.

  • Rýchle tempo zlepšuje srdcovo-cievny systém a pomáha vám zhodiť nadbytočné kilogramy.

rozne-tempa

Surya Namaskar zahŕňa dvanásť pozícií (asán), ktoré sa opakujú dvanásťkrát, a to pre každú polovicu tela – pravú aj ľavú. Dokopy tak urobíte 288 pozícií.

Nemusíte sa však tohto čísla báť, celé cvičenie vám nezaberie viac ako pol hodiny. :)

priebeh-pozdravu-slnka

Do cvičenia pritom môžete zapojiť aj deti (ideálne od päť rokov), ktorým joga zlepší schopnosť sústrediť sa pri učení.

Skôr ako začnete, poraďte sa pre istotu s vaším lekárom. Hoci joga pomáha aj so zdravotnými problémami, ak o niektorých chorobách neviete (napríklad o problémoch s chrbticou alebo psychických problémoch), môžete si uškodiť.

Pokiaľ ste však na tom zdravotne dobre, pozdravte slnko pokojne už zajtra ráno. A keby ste navyše chceli mať pri cvičení dobrú spoločnosť, nezabudnite si pozrieť ponuku našich jogových pobytov. Pozdraviť slnko, dobre si zacvičiť a zrelaxovať tak budete môcť v partii skvelých ľudí napríklad aj na Zakyntose či Sicílii. :-)

 

Pozrieť pobyty v ponuke Rebornea