Potápanie v Egypte: najlepšie lokality, na čo sa tešiť a pár užitočných tipov

11.9.2023
Prečítané 556 x

Ak snívate o výnimočnom zážitku zo šnorchlovania, práve Egypt je destinácia, ktorú si dobrodruhovia nenechajú ujsť. Od obdivuhodných pyramíd cez  výnimočnú kultúru až po krištáľovo čistú vodu Červeného mora, Egypt ponúka pestrý zážitok pre každého.

Poďte sa ponoriť do podmanivého sveta šnorchlovania, pozrite sa na najlepšie destinácie a inšpirujte sa tipmi a trikmi pre lepšie vychutnanie vášho potápačského zážitku.

Predtým než sa vydáte na dobrodružstvo, vás čaká balenie, ktoré sa dá brať ako umenie samo o sobe.

Množstvo ľudí si nevie rady s tým, čo si zbaliť na dovolenku pri mori. Stalo sa vám, že ste si zbalili veci, ktoré ste na dovolenke nakonec nevyužili? Či ste si zabudli so sebou vziať dostatok spodného prádla?

Nabudúceho skúste siahnuť po univerzálnom šatníku zloženého z kombinovateľných kúskov, s ktorými oslníte na pláži i večer pri prechádzke mestom. Vašimi kamarátmi bude ľahké a priedušné oblečenie, ako sú ľanové šortky, šaty a topy vo svetlých farbách.

Taktiež nezabudnite na toaletné potreby v cestovnej velikosti, plážovú tašku a uterák, slnečné okuliare a veľa slnečného krému.

Je potápanie vhodné pre všetkých?

Potápanie a šnorchlovanie sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú a dostupnú aktivitu, nemusí byť však vyhovujúca úplne pre každého.

Napríklad ľudia s chronickou chorobou pľúc, ťažkou astmou alebo inými dýchacími problémami môžu mať problém s kontrolovaným dýchaním potrebným pri používaní šnorchla. Stres z plávania zase môže zaťažiť kardiovaskulárny systém, čo môže spôsobiť ťažkosti ľuďom s arytmiou, nekontrolovanou hypertenziou a rôznymi závažnými srdcovými poruchami.

Tehotné ženy by sa zase mali poradiť so svojim ošetrujúcim lekárom predtým, než si nasadania šnorchel a plutvy a ponoria sa do hlbín Červeného mora.

Ak vás trápi akákoľvek choroba, jednoznačne si zistite, aká je lekárska starostlivosť vo vami zvolenej destinácií, kým vôbec vyrazíte z domu. Predsa len dovolenka s dialýzou alebo cukrovkou si vyžaduje premyslenú prípravu.

Začiatočník alebo profík?

Ak ste úplný začiatočník, obráťte sa na kurzy v jednom z potápačských certifikovaných centier. Strediská Hurghada, Marsa Alam alebo Sharm El Sheikh vám ponúknu najväčší výber, no i v malých letoviskách by ste mali nájsť minimálne jednu možnosť. Prinajhoršom vám s výberom môže pomôcť recepcia vo vašom hoteli. Stačí sa len opýtať.

Väčšina centier ponúka buď plnohodnotný kurz, kde sa cena pohybuje okolo 300 eur, alebo skúšobné ponorenie, ktoré je značne lacnejšie, okolo 40 eur.

Trúfate si na väčšie dobrodružstvo? Potápačské centrá obvykle majú v ponuke aj iné druhy potápania ako len tie pre začiatočníkov. Môžete skúsiť hĺbkový ponor a pozrieť si potopené vraky lodí – napríklad Salem Express v Port Safaga alebo Thistlegorm v okolí Hurghady.

Milovníkov fotografie možno zaujme makro potápanie, kde sa vám naskytne príležitosť si odfotiť živočíchov z blízkosti.

Pre nočné sovy alebo len zvedavé duše existuje aj nočné potápanie.

Príprava vybavenia na potápanie a šnorchlovanie

Pre úplných začiatočníkov, ktorý si potápanie idú skúsiť prvýkrát, je možnosť zapožičania kompletnej výstroje v potápačských centrách.

Chcete mať vlastnú výstroj? Pri kúpe správneho vybavenia na potápanie sa vyhnite lacným súpravám zo supermarketov a falzifikátom z turistických stánkov. Tieto súpravy sú často vyrobené z menej kvalitných plastov, tým pádom je bežné, že pracky a popruhy po niekoľko použitiach prasknú. U masiek to zase znamená, že správne netesnia, plast vám dokonca môže dráždiť pokožku a zanechať nepríjemné vyrážky.

Preto si nezabudnite zbalit kvalitný šnorchlovací set, ktorý spĺňa prísne bezpečnostné normy a ponúka pohodlie a kvalitu, vďaka čomu si užijete kopec potešenia a zábavy pri objavovaní podmorského sveta.

Pozrite sa, z čoho všetkého by sa mal skladať taký set.

Maska

Maska na šnorchlovanie je vaším oknom do podmorského sveta. Správne padnúca maska zaručuje pohodlie a vodotesnosť. Pri výbere masky zvážte:

Prispôsobenie

Maska by mala dobre priliehať k vašej tvári bez nepríjemných pocitov. Ak chcete ešte pred potápaním skontrolovať, či vám maska sedí, jednoducho si ju nasaďte na tvár bez použitia popruhu a vdychnite nosom, pričom maska by mala zostať na svojom mieste bez úniku vzduchu.

Zorné pole

Vyberte si masku so širokým zorným poľom, aby ste si mohli vychutnať panoramatické výhľady pod vodou.

Materiál

Hľadajte masky s vysokokvalitnými silikónovými sukňami, ktoré vytvárajú pohodlné tesnenie na tvári.

Šnorchel

Výber správneho šnorchla je nevyhnutný pre príjemný a pohodlný zážitok pod vodou. Predsa je to váš dýchací prístroj, na ktorý sa budete spoliehať pre správne dýchanie. Pri vyberaní sa zamerajte na tieto veci:

Chránič proti striekajúcej vode

Aby vám neprenikla voda do šnorchla pri vlnách alebo striekajúcej vode, je dôležité, aby váš šnorchel bol zakončený buď samostatným vlnolamom alebo vlnolamom so suchou klapkou.

Pohodlie

Vyberte si pohodlný náustok, ktorý vám bude dobre sedieť aj pri dlhodobom používaní.

Preplachovací ventil

Ak hľadáte najväčší komfort, siahnite po šnorchlu, ktorý má v spodnej časti vypúšťací ventil, vďaka ktorému jednoducho vypustíte vodu, ak by sa vám dostala do šnorchlu.

Plutvy

Plutvy zvyšujú pohon a pomáhajú vám pohybovať sa vo vode bez námahy. Správne plutvy znížia únavu a bolesť z dlhých hodín potápania. Na čo teda brať ohľad pri výbere?

Typ

Plutvy s otvorenou pätou sa nosia s topánkami a sú vhodnejšie do chladnejších vôd, zatiaľ čo plutvy so zatvorenou pätou sú vhodné do teplých vôd a nosia sa naboso.

Veľkosť

Správna veľkosť by vám mala umožniť nosenie počas dlhej doby bez pľuzgierov alebo otlakov.

Dizajn čepele

Kratšie čepele sú skvelé na pokojné šnorchlovanie. Ak ale potrebujete väčšiu silu a rýchlosť, zvoľte si plutvy s dlhými čepelami.

Neoprénové obleky

Nosenie neoprénu počas šnorchlovania či potápania je dôležitou súčasťnou šnorchlovacieho setu. Ponúka totiž ochranu pred morskými živočíchmi, udržuje teplo a chráni vás pred slnkom. Neoprénové obleky rozdeľujeme na základe ich hrúbky:

Tenké neoprénové obleky (1-2mm)

Tieto obleky sú vhodné do teplých vôd a sú skvelou voľbou na aktivity v povrchových vodách, ako je surfovanie a plávanie.

Stredne hrubé neoprénové obleky (3-4mm)

Najuniverzálnejší typ, vhodné prevažne do vôd s nižšími teplotami. Sú adekvátne pre potápanie, šnorchlovanie a vodné športy v rôznych podmienkach. Poskytujú väčšiu izoláciu a ochranu pred chladom ako tenký typ neoprénového obleku.

Silné neoprénové obleky (5mm-7mm)

Tento typ je určený do chladných severných vôd, preto sú oveľa teplejšie ako predošlé, poskytujú vynikajúcu izoláciu pre ponorenie vo veľmi nízkych teplotách.

 

Nezanedbajte ani výber správnych plaviek pod neoprénový oblek. Obľúbenou voľbou sú priliehavé plavky alebo chrániče proti vyrážkam, ktoré poskytujú hladkú vrstvu a zabraňujú odieraniu.

 

Skvelou alternatívou sú plavecké šortky alebo rovno neoprénové plavky. Kľúčom k úspechu je výber rýchloschnúcich materiálov, ktoré nezadržiavajú prebytočnú vodu.

Bezpečnosť

Po kúpe potrebného výstroja vám nezostáva nič iné, len sa nechať unášať krásou podmorského života. Vzhľadom k tomu, že každá aktivita so sebou prináša riziká, než skočíte do vody je dobré mať na mysli pár pravidiel.

 

  • Rešpektujte svoju fyzickú kondíciu a chronické ochorenia. Ak sa na potápanie z akéhokoľvek dôvodu nebudete cítiť, nechodťe. Je lepšie si oddýchnuť a nabrať poriadne sily.
  • Určite sa nepotápajte ani pod vplyvom alkoholu.
  • Rešpektujte morský život a nedotýkajte sa morských živočíchov a korálov. Taktiež si ušetríte zranenia, ku ktorým by mohlo prísť pri kontakte s ostrým korálom alebo napríklad medúzou.
  • Zdržujte sa vo vyznačených oblastiach. Potápajte sa len v určených zónach a snažte sa byť čo najviac na očiach.
  • Zostaňte hydratovaný. Pred a po šnorchlovaní pite vodu, aby ste zostali hydratovaný, najmä v teplom podnebí.
  • Vyhnite sa dekompresnej chorobe tak, že pri vynáraní budete postupovať pomaly s dostatočnými pauzami.
  • To isté platí aj pre vaše uši – ak sa odvážite ísť hlbšie, nezabudnite si pri zostupe vyrovnávať tlak v ušiach, aby ste sa vyhli nepohodliu alebo zraneniu.
  • Nekŕmte morské živočíchy. Kŕmenie totiž môže narušiť ich prirodzené správanie a ekosystém.
  • Správne likvidujte odpad. Všetky vaše odpadky správne zlikvidujte buď na lodi, alebo na súši. Vyvarujte sa odhadzovaniu odpadkov do vody.
  • Nacvičte si núdzové signály ešte predtým, než sa potopíte. Tieto signály by vám mal ukázať sprievodca, ale nájdete ich aj na internete.
  • Vždy, keď je to možné, potápajte sa vo dvojici. Ak máte niekoho so sebou, zvyšuje to bezpečnosť a v prípade potreby vám môže pomôcť.

 

Plánujete rodinnú dovolenku? Či už sa budú vaše deti potápať alebo nie, je dobré uvedomiť si, na čo myslieť pri cestovaní s deťmi. Budete tak pripravený a z časti vedieť, čo očakávať.

Top 8 lokalít pre potápanie v Egypte

Egypt, vďaka teplému Červenému moru, ktoré pod hladinou skrýva prekrásne poklady, je jednou z najlepších destinácií pre potápanie a šnorchlovanie. Na výber máte z rôznych lokalít:

1.Dahab

Dahab je turistické mesto na severovýchodnom pobreží Sinajského polostrova. Nájdete tam rovno dve lokality stvorené pre potápanie a šnorchlovanie.

 

Jednou z nich je legendárna Modrá diera, prírodná 100 metrov hlboká priepasť, ktorá je rajom pre skúsených šnorchlistov i potápačov, kde vám spoločnosť budú robiť barakudy či dokonca korytnačky.

 

Tí, ktorí hľadajú pokojnejší skúmanie podmorského života, môžu vyraziť do zátoky Lighthouse Bay, kde uvidíte korálové útesy a murény.

2.Nuweiba

Nuweiba, ktorá sa nachádza medzi drsnými horami a Červeným morom, ponúka pokojnejšie potápanie. V týchto nedotknutých vodách sa darí koralovým útesom a umožní vám sa spojiť s prírodou v tej najčistejšej podobe.

3.Záliv Abu Dabbab

Záliv Abu Dabbab v Marsa Alam je preslávená svojími nedotknutými plážami a bohatým morským životom.

 

Záliv je domovom morského tvora menom dugong, ktorý sa prezýva morská krava alebo morské prasa. Tento tvor sice vzbudzuje rešpekt svojou mohutnosťou, ale v skutočnosti je zcela neškodný a plachý. Neponára sa hlbšie ako desať metrov a často plave tesne pod hladinou, takže s podvodným púzdrom na fotoaparát si môžete urobiť nezapomenutelné selfíčka s týmto nežným tvorom.

4.Hurghada

Hurghada je pobrežné mesto, ktoré je obľúbenou destináciou potápačov vďaka tajomným vrakom lodí El Gouna a Sha'ab Abu Nuhas.

 

Na svoje si tu prídu i milovníci zvierat. Iba hodinu cesty od Hurghady vás očarí rušný morský život v podobe úhorov, barakúd, delfínov, útesových žralokov, chobotníc a množstvo ďalších podvodných živočíchov.

5.Sharm el-Sheikh

Pobrežie v Sharm el-Sheikh je známe svojími farebnými korálovými útesmi, ktoré sa tiahnu podĺž celého pobrežia. Okúzľujúce miesto na potápanie v tejto oblasti je Ra’s Nasrani nachádzajúce sa hneď pri letisku. Toto miesto sa pýši korálovou bariérou  dlhou asi 2 km, plnou podmorského života.

6.Brayka Bay

Táto zátoka do tvaru „U“ má nádherné koralové útesy, ktoré sa tiahnú po oboch stranách, a preto sú ideálnou lokalitou pre šnorchlovanie. Do vstupu do zátoky je piesočná pláž, cca 100 metrov široká. Avšak v posledných rokoch tu korály ubúdajú kvôli neohľadnosti niektorých turistov, no lokácia i tak stojí za zmienku.

 

7.Port Ghalib

Prístav leží prakticky hneď pri letisku Marsa Alam, čo ho robí mimoriadne dostupným. Je to letovisko v priamom slova zmysle s potápačským strediskom Scuba divers, kde si začiatočníci môžu vyskúšať prvý ponor.

8.Shams Alam

A to najlepšie nakoniec! Táto kľudná a ako na potápanie stvorená lokalita sa nachádza 120 km od letiska v Marsa Alam. Každodenne tu spatríte nespočetne množstvo živočíchov a korytnačiek, pravú stranu zálivu zase zdobia korálové útesy a ďalšou výhodou je pohodlný vstup z pláže.

Záverom

Nakoniec môžeme povedať, že Egypt je nadčasová a úchvatná destinácia na vysnívanú dovolenku. Srdečná pohostinnosť Egypta, bohaté kulinárske tradície a nefalšovaná priateľskosť jeho obyvateľov vytvárajú neopakovateľný zážitok, ktorý cestovateľov očarí.

 

Egypt so svojou rozmanitou krajinou a hlbokým prepojením s minulosťou prebúdza zmysly a podnecuje predstavivosť a ponúka neobyčajné zážitky.