Oddych na krátke trate: Vycestujte do týchto neopozeraných miest, ktoré máme od Slovenska iba na skok

12.3.2019
Prečítané 3361 x

Najväčší maďarský kostol nehľadajte v Budapešti, ale v neďalekom pohraničnom meste. Spoznajte spolu s nami blízke a tiež neobyčajne krásne lokality u našich susedov, ktoré sú opakom rušných veľkomiest.

Jáger (Maďarsko)

Portál Culture Trip zaradil mesto Jáger k najkrajším v Maďarsku, preto vám ho ukážeme aj my.

Viac ako sedemtisíc referencií a celkové hodnotenie 4,5 hviezdy na Google svedčí o tom, že hrad Jáger patrí k najatraktívnejším miestam. Podobne ako Sulkowski, aj hrad v maďarskom meste je mestským hradom, preto nemusíte ísť ďaleko, aby ste sa k nemu dostali.

Počas prehliadky uvidíte baptistérium, galériu či kasematy.

hrad v meste Jager Madarsko
Nádvorie mestského hradu.

Po porážke Turkov, ktorí v meste po sebe zanechali mešity či kúpele, bolo snahou miestneho obyvateľstva zmeniť náboženské smerovanie aj vzhľad mesta. Práce iniciovali najmä duchovní, a tak momentálne v meste nájdete niekoľko chrámov.

Za navštívenie určite stojí Bazilika sv. Jána apoštola, ktorá je druhým najväčším kostolom v Maďarsku. Postaviť ju nechal arcibiskup Pyrker podľa návrhov architekta Józsefa Hilda.

bazilika Jana apostola Jager
Bazilika sv. Jána apoštola

Známym chrámom je aj barokový Kostol sv. Antona Padovského, ktorý môžete navštíviť cestou k bazilike.

kostol Antona Padovskeho Jager
Výhľad na mesto z jágerského hradu, vľavo sa nachádza Kostol sv. Antona Padovského.

A keď už do mesta Jáger pôjdete, nezabudnite sa vybrať do Doliny krásnej ženy. Ide o vinársku oblasť so stovkami vínnych pivníc a množstvom reštaurácií.

Telč (Česko)

Historické centrum českého mesta Telč je autentické a uniklo mánii prílišných obnov, píše sa na webe inštitúcie UNESCO. Tá zaradila Telč do svojho zoznamu ešte v roku 1992.

mestianske domy Telc
Meštianske domy v meste Telč v Česku.

Dominantou mesta je renesančný hrad, ktorý pochádza z 15. storočia. Unikátne je aj trhové námestie v tvare trojuholníka, ktoré lemujú barokové a renesančné meštianske domy. Tie boli najprv drevené, až po požiari v 14. storočí sa začali stavať z kameňa.

Rôznorodosť umeleckých prvkov, ktoré tieto domy zdobia, bola ďalším dôvodom, prečo je historické centrum mesta chránenou pamiatkou.

kostol Telc Cesko
Kostol Ducha svätého sa nachádza v blízkosti meštianskych domov.

Toto české mestečko leží približne dve a pol hodiny od Slovenska. Navyše, od mesta Počátky, kde pravidelne organizujeme joga pobyty, je vzdialené len tridsať minút autom. Preto ak sa pre niektorý z pobytov v tejto lokalite rozhodnete, nezabudnite si urobiť cestu aj do Telču. 

Klosterneuburg (Rakúsko)

Rakúsky Klosterneuburg je dôkazom toho, že aj dvadsaťtisícové mesto sa svojou krásou vyrovná navštevovaným metropolám.

Objavíte tu napríklad najstaršie rakúske vinice. Tie ležia v blízkosti miestneho kláštora, ktorý založil markgróf Leopold III. pred vyše 900 rokmi. Cirkevná usadlosť slúžila ako sídlo rodu Habsburgovcov a Babenbergovcov.

klastor v Klosterneuburgu Rakusko
Kláštor v Klosterneuburgu

Ak si zakúpite vstupenku, dostanete sa do pokladnice, kostola, kde sa nachádza aj slávny oltár Verdun, cisárskych izieb či vínnej pivničky.

kostol v Klosterneuburgu Rakusko
Ku kláštoru patrí aj tento katolícky kostol.

A keď už budete v meste Klosterneuburg, zájdite sa pozrieť aj na impozantný hrad Kreuzenstein, ktorý leží odtiaľ pol hodiny autom. Pre prehliadku interiéru však zvoľte leto, pretože v chladných mesiacoch je hrad zatvorený.

hrad Kreuzenstein Rakusko
Hrad Kreuzenstein

Ostrihom (Maďarsko)

Najväčší maďarský kostol by ste darmo hľadali v Budapešti či iných veľkomestách. Nájdete ho totižto v pohraničnom meste Ostrihom, ktoré je od Slovenska naozaj len na skok.

Katedrála Panny Márie a svätého Vojtecha nie je iba najväčším kostolom v Maďarsku. Referencie na Tripadvisore aj Google napovedajú, že ide o jednu z najkrajších ostrihomských pamiatok.

V rámci prehliadky sa dostanete nielen do dómu, ale aj do krypty či pokladnice. O organizovaných prehliadkach, otváracích hodinách či vstupnom sa dočítate viac na oficiálnej stránke katedrály.

najvacsi kostol v Madarsku
Katedrála Panny Márie a svätého Vojtecha je najväčším kostolom v Maďarsku.

Ostrihomská katedrála je súčasťou hradného komplexu, v ktorom sídli maďarské národné múzeum. Z okolia hradu si vychutnajte krásny výhľad na Ostrihom aj na most Márie Valérie, ktorý spája maďarské mesto so Slovenskom.

Eisenstadt (Rakúsko)

Ak zvyknete chodiť do Viedne, určite nebude pre vás ďaleko ani rakúske mesto Eisenstadt, ktoré leží od Bratislavy približne hodinu autom.

Symbolom mesta a vôbec celého Burgenlandu je barokový palác Esterházyovcov. Ako napovedá samotný názov, budova v minulosti slúžila hlavne rodu Esterházy, jeho šľachtici tu žili vyše 300 rokov.

palac Esterhazyovcov
Palác Esterházyovcov

História budovy sa však neviaže len k Esterházyovcov. Palác uchvátil hudobného skladateľa Josepha Haydna natoľko, že sa týmto miesto inšpiroval celé dekády.

Po umelcovi pomenovali aj jednu miestnosť – Haydnovu sálu. Ide o jednu z najkrajších a akusticky najlepších koncertných sál na svete.

Haydnova sala Eisenstadt
Haydnova sála. Zdroj: Facebook - Schloss Esterházy

Súčasťou palácového komplexu je tiež najstaršie vínne múzeum v Rakúsku, do ktorého sa môžete ako návštevníci pozrieť aj vy.

A napokon pridávame špeciálny tip pre rodiny s deťmi. Ak sa chcete s vašimi deťmi poriadne vyblázniť, vezmite ich do zábavného parku Neusiedlersee, ktorý leží od Eisenstadt približne 15 minút autom.

zabavny park Eisenstadt
Zdroj: Familypark.at

Vybrať si môžete medzi adrenalínovými zážitkami (kolotoče, zvončekové dráhy) či zážitkovými atrakciami, ako sú zvieracia farma alebo prehliadka rozprávkových postavičiek. Výhodou tohto miesta je, že sa tu zabavia deti všetkých vekových kategórií. A s nimi určite aj vy.

Hollókő (Maďarsko)

Doposiaľ sme spomínali len mestá, no teraz vás vezmeme do maličkej obce na severe Maďarska, ktorú by sme mohli prirovnať k nášmu Vlkolíncu.

Aj obec Hollókő je ukážkou tradičného bývania a všeobecne života na vidieku so všetkým, čo k tomu patrí – originálnou kultúrou, poľnohospodárstvom či jedinečnou architektúrou. Pri zmienke o tamojších domoch musíme dodať, že sa k nim viaže jedna zaujímavosť.

Obyvatelia obce totižto nerešpektovali dekrét z roku 1783, ktorý nariaďoval nepoužívať pri výstavbe domov drevo kvôli nebezpečenstvu požiarov.

obec Holloka Madarsko

Aj vďaka ich odmietavému postoju sa unikátne viacgeneračné domy s verandami a pivnicami zachovali dodnes. Upozorňujeme vás však, že nejde o skanzen, ale o stále obývanú dedinu.

Vďaka svojej unikátnosti obec Hollókő od roku 1987 patrí medzi pamiatky UNESCO.

obec Holloko Madarsko

Okrem dreveníc je obec známa aj trojdňovým veľkonočným festivalom, ktorý sa tento rok koná od 19. do 22. apríla. Festival je skvelou voľbou aj pre rodiny s deťmi – na pláne sú koncerty, ochutnávky jedál alebo aktivity pre deti.

Veríme, že sme vás aspoň trochu inšpirovali a už teraz si plánujete výlet k našim susedom. A ak sa stretneme aj na niektorom z našich pobytov, máme z toho ešte väčšiu radosť. :-) 

V Maďarsku sme ako doma a vieme Vám vypracovať individuálnu ponuku na pobyt v ktoromkoľvek kúte Maďarska. Napíšte nám svoju predstavu na sales@rebornea.com a ostatné nechajte na nás.

joga pobyty banner