Na čo sa pripraviť, keď chcete cestovať so svojím psom?

31.10.2021
Prečítané 1953 x

Beriete svojho psieho kamaráta viac ako člena rodiny než ako zviera? Neosvedčilo sa vám nechať ho doma počas rodinnej dovolenky? Alebo vám chýbal tak veľmi, že ste si zvyšok rodinnej dovolenky ani poriadne neužili?

Dôvody, prečo chcete cestovať so svojím maznáčikom môžu byť rôzne. Pokiaľ sa ale pre spoločné cestovanie rozhodnete, je dôležité vedieť sa na cestovanie so zvieratami dostatočne pripraviť. Či už sa chystáte na miestne výlety alebo veľkú dovolenku do zahraničia, treba myslieť na to, že pre zvieratá je cestovanie veľmi náročné. Veď aj my sme zväčša pred dlhšou cestou trochu nervózni… Čo potom ony! Snažte sa preto poskytnúť im, čo najväčší komfort.

Pred cestou…

Ak ste sa rozhodli vyraziť na cestu so psom, dôležitá je hlavne príprava pred cestou samotnou. Čo určite nezabudnúť, zariadiť a skontrolovať?

  • Zistite si všetky potrebné očkovania pre maznáčikov vašej cieľovej destinácie
  • Pribaľte si k batožine očkovací preukaz svojho psa a psí cestovný pas
  • Overte si, že v cieľovej destinácií nebude problém s ubytovaním maznáčika
  • Zistite si, kde je najbližšia veterinárna ambulancia v mieste dovolenky
  • Pred cestou psa poistite
  • Skontrolujte si psie tetovanie - bez mikročipu alebo tetovania nie je cestovanie do väčšiny krajín možné

A zase to balenie!

Keď budete baliť  svoju batožinu, myslite aj na miesto pre psie potreby. Po ruke by ste určite mali mať obľúbenú hračku svojho maznáčika. Pre väčšinu psov je cestovanie stresujúce a je to práve hračka a vaše pohladenie, čo ich môže upokojiť. Pribaliť tiež môžete deku alebo celý pelech.

Do auta, by ste mali vziať aj nejaké maškrty a do kufra pribaliť krmivo, na ktoré je psík zvyknutý, jeho misky a dostatok balenej vody na cestu.

Chýbať by vám nemala ani vôdzka a reflexný obojok. Dôležitá totiž nie je len bezpečnosť pri ceste, ale aj pri prestávkach. Aj pri odpočinku na parkovisku by mal byť váš maznáčik dobre viditeľný pre ostatné autá.

Do cestovnej tašky umiestnite tiež všetky potrebné lieky a vybavenie ako kliešte na kliešťov, obojok proti parazitom a pod.

TIP: Ak váš psík znáša cestovanie horšie a čaká ho dlhá cesta, rozhliadnite sa aj po antistresových sprejoch, ktoré znížia ich úzkosť z cestovania.

Najlepší dopravný prostriedok pre maznáčikov je auto!

Cestovanie autom prináša domácim maznáčikom dostatok pohodlia. Na rozdiel od prepravy obľúbenými lietadlami, vám v aute môže byť počas celej cesty nablízku. A nielen on vám, ale aj vy jemu. Máte ho na očiach a v prípade potreby môžete zastaviť na krátku prestávku.

Bezpečnosť pri cestovaní

Dôležitá je ale pri takej spoločnej ceste hlavne bezpečnosť všetkých členov posádky. Nesprávne zaistený pes v aute vás môže vyjsť aj dosť draho. Počas jazdy by nemalo byť ohrozené zviera, ostatní cestujúci ani bezpečnosť cestnej premávky. Najlepším riešením sú cestovné prepravky pre psy!

Tipy na cestovanie autom so psom

Hoci auto vyzerá ako voľba číslo jeden, je pre väčšinu psov cesta autom stresujúca. Prinášame preto pár tipov, ako vašim maznáčikom cestu čo najviac spríjemniť.

Trénujte!

Keď viete, že vás v júli čaká veľká letná dovolenka, môžete začať trénovať už v zime! Berte psa na krátke jazdy autom a snažte sa, aby si na cestovanie, čo najviac zvykol.

Dostatok prestávok je základ!

Prestávky sú dôležité nielen pre šoféra, ktorý si potrebuje natiahnuť nohy a nabrať sily. Ocenia ich všetci vrátane psíka. Každé dve hodiny preto odporúčame zastaviť, dopriať psovi čerstvú vodu z cestovnej misky, krátke prebehnutie na vôdzke a môžete znova pokračovať.

Prostredie v aute

A potom už stačí len sedliacky rozum. V aute sa snažte počas cesty vytvárať príjemné prostredie. Buďte ohľaduplní, nekričte, nehádajte sa o tom, či odbočiť vľavo alebo vpravo, pretože vaša nervozita sa na maznáčika akurát prenesie a na pokoji mu to nepridá.

Odporúčame psíka čas od času pohladiť a milo naň prehovoriť, aby ste mu dali pocit, že je všetko v poriadku, že ste s ním a čoskoro si budete užívať spoločné chvíle mimo auta. Potom už stačí nepúšťať hudbu príliš nahlas a v prípade, že vás čaká spoločná zimná dovolenka, v aute nekúriť.

Cestovanie lietadlom

Na dlhšie cesty volíme prepravu lietadlom. Cestu lietadlom využívame najmä na prepravu do zahraničia. Nezabudnite preto, že i pes potrebuje pas - pas spoločenského zvieraťa, ktorý je platný v celej Európskej únii.  Pri ceste mimo EÚ sa informujte vopred o všetkých náležitostiach, ktoré vyžaduje cieľová destinácia či letecká spoločnosť. Psík musí cestovať v cestovnom boxe a aby sa v ňom cítil príjemne, pribaľte mu doň jeho obľúbenú hračku alebo vaše staré tričko, ktoré mu vás pripomenie. Ideálne je keď psík cestu prespí, preto môžete zvážiť a so svojím veterinárom skonzultovať aj podanie utlmujúcich prípravkov. V každom prípade nezabudnite psíka pred cestou vyvenčiť. 

Už sa len ubytovať a môžete si oddýchnuť

Konečne ste prišli do cieľa? Gratulujeme! To posledné, čo si prajete zistiť je, že vás neubytujú kvôli psíkovi. Preto vyberajte dog friendly ubytovanie už dopredu, aby ste neboli nemilo prekvapení. Keďže ponuka hotelov priateľských ku psom je čoraz väčšia, nemal by to byť problém.

Každý hotel má iné podmienky na ubytovanie so psíkom a účtuje si poplatok za ubytovanie psa. Ak chcete mať maximálnu pohodu, odporúčame, aby ste si dopredu zistili aj kontakt na najbližšieho veterinára.

A potom už nezostáva nič iné, než si užívať spoločné chvíle na dovolenke. Uvidíte, že hoci niektorí vaši známi boli k ceste s maznáčikom spočiatku skeptickí, nakoniec budú jedinečné fotky vášho psa z ciest obdivovať.

Ponuku ubytovania, kde radi privítajú okrem vás i vášho psíka nájdete aj v našej ponuke. Môžete si tak napríklad užiť príjemný wellness pobyt spolu so psíkom - členom rodiny.