Menej driny a viac zábavy: Čo je smiechová joga a ako funguje?

29.7.2019
Prečítané 2964 x

Smiechová joga vám pomôže eliminovať stres a prekrviť organizmus. Jej výhodou je tiež to, že k nej nebudete potrebovať žiadne špeciálne náčinie ani oblečenie.

zena, ktora sa smeje so zatvorenymi ocami

Lekár Madan Kataria sa začal v roku 1995 zaoberať otázkou, ako zmierniť stres, ktorý zapríčiňoval život v rušnom Bombaji. Ako jednu z možností vnímal smiech, ktorý sa všeobecne považuje za liek.

Na začiatok zhromaždil niekoľko ľudí v parku a podnecoval ich k tomu, aby si rozprávali vtipy. Časom si Kataria všimol, že ľudia sa smejú aj vtedy, keď vidia niekoho iného smiať sa. 

Po tom, ako zistil, že smiech je nákazlivý aj napohľad, vytvoril špeciálne simulované techniky smiechu a spojil ich s dýchacími cvičeniami. Presne takto nejako sa začala rozvíjať smiechová joga.

Dnes sa toto cvičenie praktizuje v 65 krajinách, vo viac ako 8000 kluboch smiechovej jogy.

Štyri základné kroky

Ako uvádza samotný zakladateľ, smiechová joga pozostáva zo štyroch hlavných krokov. Prvým je tlieskanie, ktoré sprevádza špeciálny pokrik. Druhým krokom je dýchanie, vďaka ktorému naberiete viac kyslíka do pľúc, a tak sa pripravíte na smiechové cvičenie.

Tretí krok je akýmsi prechodom medzi prípravou a smiechom. Madan Kataria tento krok nazýva detská hravosť, vďaka ktorej sa z cvičenia stane spontánny smiech. A podobne ako na začiatku, aj súčasťou tretieho kroku je tlieskanie.

Štvrtým krokom sú smiechové cvičenia. Kataria ich na svojom YouTube kanáli uvádza hneď niekoľko, pričom platí, že cviky nesú názvy podľa toho, čomu sú pripodobnené. V štvrtej fáze budete teda prevádzať cviky ako pozdrav, dôkaz, milkshake alebo očividnosť.

Na záver cvičenia si dajte krátku smiechovú meditáciu, čiže chvíľu smiechu bez akýchkoľvek kritérií a prerušení. Jedna lekcia zväčša trvá 30 minút až jednu hodinu.

Pre jednoduchšie pochopenie cvikov smiechovej jogy vám odporúčame pozrieť si toto video:


Skvelé na smiechovej joge je, že cvičenie si môžete prispôsobovať vašim požiadavkám. Napríklad inštruktorka Bianca Spears rozdeľuje cvičenie na tri základné časti, a to tlieskanie, dýchanie a smiech. Rovnako aj cviky sa v jej podaní mierne líšia. Spearsová napríklad pripodobňuje smiech štartovaniu motora alebo dabovaniu bábky.


 


Benefity smiechovej jogy

Z krátkodobého hľadiska sú prínosmi smiechu dobrá nálada a pozitívne väzby. Ak však budete praktizovať smiechovú jogu pravidelne, dopracujete sa k dlhodobým benefitom, ktoré ovplyvnia nielen váš momentálny stav, ale aj vaše zdravie.

Smiech napríklad pomáha pri uvoľňovaní neuropeptidov, ktoré eliminujú stres. V dôsledku menšej dávky stresu sa zlepšuje imunita a znižuje sa pravdepodobnosť vzniku chronických chorôb.

Pre telo je rovnako veľkým prínosom to, že počas smiechu dochádza k uvoľňovaniu svalov, masáži tráviaceho traktu a taktiež sa stimuluje krvný obeh, čo vedie k lepšiemu prekrveniu orgánov. Sekundárnym benefitom, ktorý vyvoláva dýchanie, je väčšia kapacita pľúc.

No a kým pri iných cvičeniach potrebujete špeciálne náčinie a oblečenie, na smiechovú jogu sa tieto požiadavky nevzťahujú. Okrem vhodného priestoru totiž nebudete pri smiechovej joge nič potrebovať.

joga pobyty na zaujimavych miestach