Crazy Sexy Fun Traveler: Telu aj mysli treba venovať dostatok pozornosti vždy, keď je to možné

29.10.2018
Prečítané 3275 x

Pod pseudonymom Crazy Sexy Fun Traveler sa skrýva známa milovníčka cestovania Alexandra Kováčová, ktorá sa na svojom blogu delí o svoje cestovateľské zážitky z destinácií, o ktorých mnohí zatiaľ len snívame. My sme sa s Alex vydali na jeden menej tradičný pobyt, ktorý bol zameraný na oddych, relax a jogu. Prečítajte si, ako to na takomto pobyte vyzerá a ako ho zhodnotila samotná Alex.
 

crazy sexy 1


Všetci o vás vedia, že milujete cestovanie, dobrodružstvo, raw jedlo a tiež jogu. Čo o vás ešte nevieme?

Že si veľmi rada čítam a vzdelávam sa. Myslím, že som taký večný študent a keď prejde pár dní bez vzdelávania, mám pocit, že mi niečo chýba. Hneď hľadám videá, audio, knihy a články, ktoré ma môžu posunúť vpred.

Cestovanie je vaším životným štýlom. Doteraz ste navštívili okolo 58 krajín. Podľa čoho si vyberáte miesta, ktoré navštívite?

Vyberám si na základe viacerých faktorov. Samozrejme, aj podľa počasia, cien leteniek a množstva turistov. Radšej mám pokoj. Ale potom sú dôležité aj faktory ako to, či je tam jednoduché stravovať sa ako vegánka, či je tam čerstvý vzduch a či má to miesto nejakú energiu. Veľmi ma fascinujú rôzne chrámy, kostoly a staré budovy, nech už ide o náboženstvo, aké chce. Tie budovy majú niečo do seba. Tiež často vyhľadávam miesta, kde sa môžem zrelaxovať, uvoľniť, zlepšiť si zdravie, ako napríklad rôzne wellness či joga pobyty.

Okrem cestovania milujete aj jogu a meditáciu. Ako dlho a prečo sa venujete práve tomuto druhu cvičenia?

Začalo sa to takou „náhodou“, keď som bola v máji 2012 v Paname na ostrovoch Bocas del Toro. Ľudia tam chodia hlavne vďaka pekným plážam, ale počas môjho pobytu strašne pršalo. Vygooglila som si teda, čo iné sa tam ešte dá robiť, a našla som jogové štúdio hneď vo vedľajšej ulici. Tak si hovorím, že to skúsim. Nikdy som nebola tučná, skôr štíhla. Ale možno práve preto som nebola ani flexibilná a vyšportovaná. Mala som pocit, že keď nepriberám, nepotrebujem cvičiť. Ale prvá hodina jogy ma vyviedla z omylu.

Myslela som, že tam „zdochnem“ od vyčerpania. A vďaka vysokej vlhkosti vzduchu som sa potila ako myš. Po hodine a pol ma bolelo úplne všetko, aj také svaly a šľachy, o ktorých som ani netušila, že ich vôbec mám. Mali sme zabijácku hodinu a naša inštruktorka mi riadne išla po krku. Pôvodne som chcela ísť aj na druhý deň, ale ráno som sa nedokázala ani postaviť z postele. Takže moja prvá skúsenosť s jogou bola náročná. Ale došlo mi, že práve tie ťažké situácie nás posúvajú vpred, a preto som sa horko-ťažko doplazila aj na druhú hodinu. Vtedy sme sa spriatelili s inštruktorkou, ktorá ma namotivovala tým, aký potenciál vo mne videla.

Odvtedy som sa do jogy zamilovala a praktizujem ju už šesť rokov. Taktiež mám 200-hodinový kurz hatha jogy z Indie, vďaka ktorému môžem jogu aj oficiálne vyučovať. Úprimne, už si bez jogy a každodennej meditácie neviem ani predstaviť svoj život. Cítim sa uvoľnenejšia, viac sama sebou, viac vnímam, na čo myslím, čo cítim a čo sa deje v mojom tele. Viac sa dokážem upokojiť a, samozrejme, fyzicky sa cítim oveľa lepšie. Pre mňa je joga životný štýl, nie iba obyčajný šport. 

crazy sexy fun yoga

Naposledy ste s nami absolvovali jesenný joga pobyt. Viete „nezasväteným“ popísať, ako to na takomto netradičnom pobyte vyzerá?

Bola som na pobyte na južnom Slovensku a som veľmi rada, že som sa ho zúčastnila. Pobyt viedli tri milé inštruktorky v mojom veku a od každej som sa naučila niečo iné. Pokoru, pokoj, nové asany či spôsoby dýchania. Alebo dokonca aj to, ako reagovať v rôznych situáciách. Pobyt mi padol naozaj vhod, prebrali sme rôzne dôležité témy. Hlavne som potrebovala byť chvíľu sama preč od ľudí, ktorých poznám, a preč od práce na počítači. A jednoducho vypnúť. Okolo hotela je zároveň krásny park a príroda s dvoma jazierkami, kde som sa šla prejsť a len som počúvala štebot vtáčikov. Dokonalý relax.

Ak sa chce človek upokojiť, potrebuje nejakú zmenu, zoznámiť sa s novými ľuďmi a ešte si aj dobre zacvičiť, takže takýto druh jogových pobytov môžem len odporučiť. Sama ich pravidelne navštevujem a čím častejšie, tým lepšie. V dnešnej hektickej dobe často zabúdame starať sa sami o seba a uvedomíme si to až vtedy, keď sa nám to vymkne z rúk. Stresu sa však treba zbavovať postupne a telu aj mysli venovať dostatok pozornosti stále, keď je to možné.

Myslíte si, že sú tieto typy pobytov vhodné aj pre úplných nováčikov?

Áno, takéto pobyty sú skoro vždy vhodné aj pre začiatočníkov. Dokonca na tom poslednom boli prevažne takí, ktorí s jogou ešte len začínali. Pre niektorých bol jogový pobyt vôbec prvý kontakt s jogou. Ale sú aj pobyty pre pokročilých. Vždy sa to píše priamo v popise o pobyte alebo sa dá informácia preveriť u organizátora pobytu či samotnej inštruktorky jogy. Sama som bola na viac ako 10 jogových pobytoch na Slovensku aj v zahraničí a dokonca som dva aj organizovala. Každý, kto cvičí jogu, si tam príde na svoje a určite sa niečo nové naučí. Aj ja ako inštruktorka jogy som sa po šiestich rokoch cvičenia niečo nové naučila od ďalších inštruktoriek na svojom ostatnom pobyte, na ktorom som bola cez portál Rebornea.

crazy sexy joga

Viete nám povedať, aké výhody majú tieto vopred naplánované pobyty práve pre inštruktorov, ktorí by chceli niečo takéto pripraviť pre svojich klientov?

Určite to inštruktorom ušetrí veľa času a pomôže im to so samotnou organizáciou, hlavne pokiaľ nie sú organizačné typy a nevedia, čo všetko taký pobyt obnáša. Okrem toho, celá zodpovednosť nielen za organizáciu, ale aj za prípadné reklamácie či poistenie je na pleciach agentúry. Inštruktor sa tak môže venovať najmä tomu, v čom je odborníkom. Agentúra, ktorá sa prípravou pobytov zaoberá dlhšie, už vie, aké najčastejšie otázky majú klienti a ako na ne odpovedať a zvládnuť ich. Tiež vie získať klientov na pobyt, ku ktorým by sa samotný inštruktor pravdepodobne nikdy nedostal, pretože má inú klientelu. Z účastníkov pobytu sa zároveň môžu stať klienti inštruktora. A dôležitou výhodou, ktorú poskytuje práve Rebornea, je to, že dáva priestor inštruktorom na ich prezentáciu, či už ide o ich hodiny, kurzy alebo štúdiá.

Ako vnímate možnosť uľahčiť si cestovanie tým, že všetky potrebné veci vybavíte na jednom mieste, teda v tomto prípade na našej webstránke Rebornea?

Myslím, že webstránka Rebornea je skvelý nápad. Človek si tu vie nájsť viacero pobytov na jednom mieste a rozhodnúť sa na základe termínov, destinácií či dokonca joga inštruktorov, ktorý pobyt bude pre neho najvhodnejší. A z vlastných skúseností viem, že je to veľmi jednoduché. Stránka je prehľadná a pobyt sa dá objednať ako kompletný balík. Netreba teda riešiť nič iné, len sa na pobyt dopraviť. Ľuďom, čo málo cestujú alebo sú príliš zaneprázdnení, to ušetrí veľa času a stresu.

Veľmi sa tešíme, že sa vám na našom joga pobyte páčilo. Všimli ste si aj ďalšie pobyty z našej ponuky? Ako ju hodnotíte?

Áno, všimla som si, že na vašej stránke pobytov stále pribúda, a to nielen tých na Slovensku a v blízkej Českej republike, ale aj ďalej v zahraničí a pri mori. Aj jogové, aj fit pobyty, aj wellness. Som rada, že taký štýl cestovania a oddychu sa konečne začína rozširovať aj u nás, lebo v dnešnej dobe plnej stresu si všetci potrebujeme oddýchnuť.

Ďakujeme za rozhovor, Alex.


A prezradíme vám tajnú informáciu, že v spolupráci s Rebornea pripravuje Alex svoj ďalší jogový pobyt. Už v septembrii 2020 sa máte na čo tešiť. :-)