Čo má spoločné joga a minimalizmus?

1.2.2019
Prečítané 4216 x

Joga preukázateľne zmierňuje strach a príznaky depresie. Ak vnímate minimalizmus ako životný štýl a nielen ako nástroj na triedenie materiálnych vecí, zbaviť sa strachu a depresií môžete aj vďaka nemu.

Podľa konzultantky Marie Kondo spočíva minimalizmus v tom, že si každú vec chytíte, a tak zistíte, či vám naozaj prináša radosť. Takto sa naučíte upratovať vo svojom živote raz a úplne, nie len na istý čas.

joga a minimalizmus

Popularizátori minimalizmu Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus z projektu The Minimalists si zas takýto životný štýl spájajú s hľadaním slobody. A tým nemyslia iba oslobodenie sa od materiálnych vecí.

Joga a minimalizmus – čo ich spája?

Millburn a Nicodemus, ktorí robia o minimalizme osvetu prostredníctvom kníh, videí či podcastov, považujú za najdôležitejšie oslobodiť sa od všetkého, čo človeka premáha. Či už je to strach, stres, vina, alebo aj nástrahy neúmerného spotrebiteľského správania.

V prípade, že sa vám podarí takto odbremeniť, dokážete sa viac koncentrovať na prítomný okamih, zdravie, spokojnosť, záľuby alebo životné poslanie.

Ak joga pre vás nie je iba o cvičení a vnímate ju tiež ako životný štýl a filozofiu, prieniky medzi ňou a minimalizmom ste si už aj sami zrejme všimli.

spojenie jogy a minimalizmu

Zlepšenie duševného a telesného zdravia

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že depresia je najčastejšie sa vyskytujúcou chorobou spomedzi všetkých mentálnych porúch a porúch správania. V roku 2015 ňou trpelo vyše 16 miliónov Američanov starších ako 18 rokov.

No tak ako sa o zlepšenie duševného aj telesného zdravia môže zaslúžiť minimalizmus, podobné výsledky prináša aj joga, ktorá preukázateľne znižuje symptómy depresie a úzkosti.

Rovnako pozitívny prienik má minimalizmus a joga všeobecne pri zlepšovaní kvality života.

Kým minimalizmus nám prináša spokojnosť vďaka menšiemu množstvu vecí a vytesnení všetkých negatív, joga sa ukázala ako skvelý pomocník pri rizikových skupinách, akými sú napríklad seniori alebo chorí ľudia.

Dôkazom toho je výskum, ktorého sa zúčastnili ženy trpiace metastatickou rakovinou prsníka. Ide o ochorenie, ktoré sa nedá liečiť, iba kontrolovať a zmierňovať.

Po tom, ako ženy cvičili jogu, robili dychové cviky, meditáciu a ďalšie aktivity, sa ich život zlepšil tak, že pociťovali menej strachu, únavy a bolesti, a namiesto toho sa dostavilo uvoľnenie a akceptácia.

dusevne a telesne zdravie

Cesta k oslobodeniu

Ako tvrdia Millburn a Nicodemus z projektu The Minimalists, minimalizmus tiež môže človeku pomôcť pri hľadaní životného poslania. Podobne je to aj s jogou. A nemyslí sa tým iba poslanie ako práca. Ide hlavne o životnú cestu a spoznávanie samého seba.

A napokon, takýto životný štýl nepochybne súvisí aj s oslobodením sa. Ak napríklad zistíte, že práca, ktorej sa venujete, nie je pre vás, odchod a hľadanie vlastnej cesty si žiadajú aj dávku slobody.

Stojí to však za to. Podľa autorky a učiteľky jogy sa takýmto životným štýlom jogín dopracuje k nezávislosti a rebélii, vďaka ktorej nenechá za seba rozhodovať iných, ale určí si sám, čo je preňho správne.

oslobodenie sa

Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus sami tvrdia, že jedna presná definícia minimalizmu neexistuje. No za najvýstižnejšiu považujú túto vetu: „Minimalizmus je nástroj, ktorý vás zbaví životného prebytku, čím sa zameriate na to, čo je dôležité. A vďaka tomu môžete nájsť šťastie, naplnenie a slobodu.“

My jednoznačne súhlasíme a veríme, že aj po prečítaní poslednej vety ste si všimli to najpodstatnejšie, v čom sa minimalizmus a joga prelínajú – hľadanie šťastia, naplnenia a slobody.

S hľadaním šťastia a slobody vám pritom radi pomôžeme aj počas našich jogových pobytov doma i v zahraničí. Stačí si len vybrať ten správny. :)