Ako úspešne zorganizovať joga pobyt v zahraničí? Poradíme vám

20.11.2018
Prečítané 2882 x

Organizácia úspešného jogového pobytu v zahraničí si vyžaduje veľa úsilia. Aby ste boli efektívni, pomôcť vám môžu naše rady.

jogovy pobyt v zahranici

Vyberte si správnu lokalitu

Predtým, než sa rozhodnete zorganizovať jogový pobyt v zahraničí, myslite na lokalitu. Tá totiž patrí medzi najdôležitejšie faktory, ktoré rozhodnú o úspešnosti vašej udalosti.

Aby bolo rozhodovanie jednoduchšie, zodpovedajte si niekoľko základných otázok. Uvádzame zopár z nich:

  • Do štátu sa letí alebo sa dá cestovať autom?

  • Hľadám výlučne prímorskú krajinu?

  • Ako je v danom štáte vyriešená doprava?

  • Ponúka mi jogové štúdio všetko, čo potrebujem? (rôzne druhy stravy, náčinie, adekvátne priestory na cvičenie, ubytovacie priestory)

  • Chcem ísť do nejakej populárnej destinácie? (medzi najvyhľadávanejšie jogové destinácie patrí India, Thajsko či Indonézia, vybrať si však môžete aj niečo menej známe a netradičné)

  • Aké voľnočasové aktivity chcem ponúknuť účastníkom?

vyber spravnej lokality

Toto je, samozrejme, iba časť toho, na čo by ste mali pri výbere lokality myslieť. Všetko ostatné závisí od iných záležitostí, napríklad od veku účastníkov, od ich počtu a ďalších individuálnych požiadaviek.

Odporúčame vám spýtať sa potenciálnych účastníkov, kam by chceli ísť a čo od pobytu očakávajú. Môžete to skúsiť cez anketu na sociálnych sieťach alebo krátky dotazník.

Predstavte inštruktora

Inštruktor, ktorý bude pobyt viesť, musí mať certifikát. Napokon, práve to je jedno z pozitív, ktoré môžete spomenúť pri jeho predstavovaní.

predstavenie instruktora

Povedzte účastníkom, akú prax má inštruktor a aké typy jogy ovláda. Podobne ako pri získavaní názorov, aj s predstavovaním inštruktora vám pomôže internetová komunikácia. Viac o inštruktorovi napíšte do udalosti jogového pobytu alebo na stránku, kde o pobyte informujete.

V prípade, že chcete vyučovať viac typov jogy a jeden inštruktor ich všetky neovláda, pokojne oslovte aj dvoch. Samozrejme, vtedy rátajte aj s vyššími nákladmi na organizáciu.

Spočítajte si náklady

Postupne sa dostávame k jednej z najdôležitejších záležitostí, ktorou sú náklady. Čo určite musíte urobiť, je všetko si zrátať.

Spočítajte si nielen, koľko vás vyjde ubytovanie či strava pre vašich klientov, ale zahrňte do nákladov aj výdavky na cestovanie alebo reklamu. Samozrejme, v najlepšom prípade by ste po prepočítaní nákladov a príjmov mali byť v zisku.

spocitanie nakladov

Na to, aby ste z toho niečo mali, sa snažte vyjednať čo najlepšie ceny napríklad od poskytovateľov ubytovania a uistite sa, že príde aspoň toľko účastníkov, aby to pokrylo vaše náklady.

Nemenej dôležité je myslieť na to, čo všetko je zahrnuté v účastníckom poplatku. Touto sumou si klient zvyčajne platí ubytovanie, lekcie jogy, stravu alebo voľnočasové aktivity.

Čo tento poplatok nemusí zahŕňať, je cestovné poistenie a výdavky na cestu. Dbajte teda na to, aby klienti vedeli, čo v cene zahrnuté je a čo, naopak, nie je.

Ak ste na tom finančne dobre a chcete si aj takto urobiť reklamu, poskytnite zvýhodňujúce ponuky. Napríklad, dajte zľavu tým záujemcom, ktorí si pobyt zarezervujú v dostatočnom predstihu, alebo tým, ktorí na pobyt vezmú aj svojho známeho.

Dôležitý je plán

Hneď na začiatok treba povedať, že plán vnímame na dvoch úrovniach. V prvom rade by ste mali mať plán, ako celý pobyt zorganizovať. Pre očakávaný výsledok je dobré mať vo veciach poriadok a všetko si značiť.

planovanie

Majte prehľad o tom, kedy sa spúšťa predaj pobytov, ako sa dá zaň zaplatiť či dokedy platia zvýhodnené vstupy.

Rovnako myslite na to, že si treba zmapovať lokality a ponuky všetkých jogových centier, ktoré sa v danej destinácií nachádzajú. Pre ešte väčšiu dôslednosť sa môžete ísť aj do niektorých centier pozrieť.

Toto a mnoho iných činností predstavuje plán, ktorý súvisí s organizovaním pobytu.

Nezabudnite ale na to, že aj účastník potrebuje mať v dostatočnom predstihu plán, ako bude pobyt prebiehať. Preto vypracujte aj časový harmonogram činností, s ktorými môžu účastníci počas pobytu rátať.

Urobte si reklamu

Hoci sme to načrtli už aj v predchádzajúcich častiach, predsa len sa budeme venovať reklame samostatne.

reklama

Aby ste prilákali na jogový pobyt čo najviac klientov, musíte im dať o sebe vedieť. Spôsob, ktorým budete svoju udalosť promovať, závisí od vášho rozpočtu a skupiny ľudí, ktorú chcete osloviť.

Medzi menej nákladné formy propagácie môžeme zaradiť napríklad verejné prednášky alebo plagáty v štúdiách – či už v tých, ktoré poznáte, alebo vo vašom vlastnom.

V súčasnosti určite nemôže chýbať ani online propagácia. Populárne je informovanie cez sociálne siete. Napríklad už aj bezplatné vytvorenie udalosti na Facebooku môžeme vnímať ako reklamu. Ak budete svoju udalosť aktualizovať, prinášať nové informácie a tieto príspevky budete šíriť ako platenú reklamu, šance na úspech sa zvyšujú.

Samozrejme, ak si sami neviete nastaviť online reklamu, oslovte odborníkov, ktorí vám s tým pomôžu. Tí vám zároveň poradia, aké spôsoby propagácie sú vo vašom prípade najefektívnejšie.

Pýtajte si spätnú väzbu

Na záver je veľmi dôležité povedať, že ani po pobyte sa pre vás práca nekončí. Aby ste boli čo najúspešnejší a čo najviac si získali vašich klientov, zaujímajte sa o nich.

Po pár dňoch im zašlite mail, v ktorom sa opýtate na ich dojmy, na to, čo sa im páčilo, a taktiež na to, čo by do budúcna zmenili. Dávate im tak najavo, že ich spätná väzba je pre vás dôležitá.

spatna vazba

Práve tak si totiž budujete vzťah so svojou klientelou a zároveň získavate nové podnety na organizovanie ďalších jogových pobytov.

Málo času? Nechajte si zorganizovať pobyt na kľúč

Ak si na vyššie spomenuté náležitosti sami netrúfate, môžete si nechať vytvoriť pobyt na kľúč od špecializovanej agentúry, akou sme i my sami.

Rebornea vám napríklad vie pomôcť nielen so zorganizovaním, predajom a propagáciou pobytu, ale aj svojím menom a statusom cestovnej kancelárie, ktorá spĺňa všetky náležitosti zákona o cestovnom ruchu, má poistenie insolventnosti, garančný list, prihlášky na zájazd, ako aj oprávnenie podnikať v tejto oblasti ako cestovná kancelária.

Od budúceho roka budú pritom podľa nového zákona o zájazdoch sprísnené podmienky organizácie takýchto pobytov. Prenechať teda všetky starosti a zodpovednosť na pleciach agentúry má teda mnoho výhod.

Inštruktor sa tak nemusí zaoberať ničím iným, ako prípravou na pobyt a samotným cvičením.

Pokiaľ by ste podobnú pomoc privítali aj vy, môžete sa na nás kedykoľvek obrátiť cez formulár na našej webstránke. :)

joga pobyty na kluc banner