Ako to, že toľko ľudí podľahlo cvičeniu jogy a prečo by ste sa k nim mali pridať aj vy?

19.3.2018
Prečítané 5834 x

Zdravý životný štýl, posilňovanie či nové druhy cvičenia sú trendmi posledných rokov. Populárnou sa stala aj joga, ktorá si nachádza stále viac priaznivcov. Aby ste tejto životnej filozofii porozumeli, prinášame vám súhrn jej najväčších benefitov.

co-je-joga

Na začiatok si však vysvetlime, čo joga v skutočnosti je.

Pre niekoho stále predstavuje veľké neznámo, keďže či už samotný názov, alebo aj mnoho sprievodných pomenovaní pochádza zo starého indického jazyka − sanskritu. V doslovnom preklade rozumieme pod slovom joga spojenie, v joge ako filozofii ide o zjednotenie ľudského vedomia s najvyšším božstvom.

Takýmto spôsobom sa má jogín, čiže človek, ktorý praktizuje jogu, preniesť cez závislosť na hmotných veciach a dosiahnuť duševnú dokonalosť.

Aby ste vedeli, ako jogu správne prevádzať, pomôže vám aštangajoga – osem základných výcvikových stupňov. Vďaka nim sa naučíte harmonizovať správanie, cvičiť statické polohy, ale tiež zlepšiť dýchanie. V záverečnom stupni sa už upriamite na zdokonaľovanie vedomia.

joga-fyzicka-prosperita

Podľa toho, čo sme už popísali vyššie, môžeme jasne povedať, že joga prináša nielen fyzickú prosperitu, ale aj duševnú rovnováhu. Vďaka praktizovaniu jogy si pritom do života vnesiete aj ďalšie benefity. Aké? Dočítate sa v ďalšej časti. :-)

Odbúrate stres

Obzvlášť v dnešnej dobe si často hovoríme, ako na nás dolieha stres a depresia. Dôvodom je uponáhľaný spôsob života, honba za lepším spoločenským postavením či vysoké pracovné nasadenie.

Lindsey Hopkinsová, doktorka z Medicínskeho centra pre vojnových veteránov v San Franciscu, potvrdila, že vďaka hathajoge (spojenie statických polôh, dýchania a meditácie) sa výrazne znížili symptómy depresie u 23 veteránov, ktorí sa zúčastnili jej výskumu.

Muži si hodiny jogy pochvaľovali a priemerne ohodnotili kurz na 9,4 bodu (pri stupnici 1−10, kde 10 bolo najlepšie).

joga-a-muzi

Zlepšíte si držanie tela

Ak si myslíte, že hrbenie a nesprávne držanie tela súvisí iba s dlhým vysedávaním, mýlite sa. K pokrivenému držaniu tela neprispieva iba sedavé zamestnanie alebo hodiny pred počítačom, ale taktiež naň negatívne vplýva i zlá poloha pri spánku či hrbenie sa počas chôdze, obzvlášť s neprimeraným zaťažením.

Väčšiu pozornosť venoval vedecký tím z Bostonu chronickej bolesti chrbta, s ktorou si ťažšie poradia ľudia s nižším spoločenským statusom. Alternatívou pre nich môže byť práve joga, ku ktorej nepotrebujú nič okrem pohodlného oblečenia a podložky na cvičenie.

joga-drzanie-tela

Vyhnete sa chorobám

Cvičenie jogy vnímame pozitívne nielen pri vylučovaní kortizolu, hlavného stresového hormónu, alebo pri zmierňovaní bolesti chrbta. Joga môže pomôcť tiež pri arytmii, zápaloch alebo znížení krvného tlaku.

Jednou zo základných súčastí jogového cvičenia je aj meditácia a s ňou spojené dýchanie.

Vďaka upokojeniu tela a mysle sa môžete prepracovať k upraveniu frekvencie dychov alebo dokonca odstránite nevhodné dýchanie ústami. Práve to vám totiž môže privodiť astmatický záchvat či znečistenie pľúc.

joga-uci-dychat

Upokojíte myseľ

Vytvoriť harmóniu pre myseľ je v dnešnom spoločenskom nastavení ťažké. Ak aj vy hľadáte vnútorný pokoj, pomôže vám správne a efektívne meditovanie.

Jednou zo špecifických techník je joga nidra – stav, v ktorom sa meditovaním dostanete do štádia hlbokej relaxácie. Nejde však o spánok, pretože si v tomto napoly bdelom stave naďalej uvedomujete dianie v okolí.

joga-upokoji-mysel

Joga navyše dokáže upokojiť nervový systém tak, že sa to prejaví aj na našom kvalitnejšom spánku.

Vhodná pre mamu aj bábätko

Hoci jogu niektorí ľudia často kritizujú, jej negatívne účinky vyvrátila autorka Denníka N vo svojom článku. Spomína v ňom aj skupinu tehotných žien, pre ktoré je joga taktiež vhodná, samozrejme, s ohľadom na svoje možnosti a zdravotný stav.

Cvičiteľka Helena Kubrychtová tehotným ženám venovala osobitnú kapitolu vo svojej knihe Jóga – jak si vybrat tu pravou. Budúcim matkám v nej radí, ako by mali meditovať, kedy by mali s praktizovaním polôh prestať a tiež to, ako cvičiť čo najbezpečnejšie.

Navyše, ak si budúce mamičky navodia pomocou jogy psychickú a fyzickú voľnosť, cvičenie bude rovnako blahodarne pôsobiť aj na ich bábätko.

joga-pre-tehotne

Uvažujete o cvičení jogy aj vy? Poďte s nami na víkendové pobyty a ozrejmite si základy jogy uprostred prírody. Pobyty sú vhodné pre začiatočníkov aj tehotné ženy. :-)