Ako sa zbaviť predvianočného stresu? Jedným z najlepších spôsobov je joga

9.12.2019
Prečítané 3427 x

Viete, ako sa dá najlepšie vyventilovať od vianočného stresu? Jogou. Ukážeme vám jednoduché jogové cvičenia, ktoré vám bez väčšej námahy a maximálne efektívne pomôžu bojovať so stresom, napätím či úzkosťou. Len za pár minút tak môžete mať svoje fyzické a psychické zdravie pod kontrolou.

Základom je správne dýchanie

Staré známe „upokoj sa, nádych a výdych” nie je len obyčajná fráza, ale naozaj ide o základný spôsob, ako sa vyrovnať so stresom a napätím, ktoré pociťujete práve počas hektického obdobia. Aby ste situáciu dokázali skutočne zvládnuť, je dôležité osvojiť si základy správneho dýchania, inak povedané plný jogový dych.

metoda plny jogovy dych
Plný jogový dych spája a kombinuje tri typy dýchania tak, aby vaše telo a myseľ dostávali dostatočné množstvo kyslíka v správnom pomere.

Plný jogový dych je v podstate forma vedomého dýchania, pri ktorom sa postupne precvičujú všetky tri typy dýchania. Taký dych ma harmonizujúci vplyv na psychiku a pôsobí proti spomínanému stresu a napätiu. 

Ide o bráničné (abdominálne) dýchanie, hrudné (kostálne) dýchanie a horné (klavikulárne) dýchanie. Po zvládnutí správnej techniky dýchania sa môžete posunúť na jednoduché jogové cvičenia. Tie vám zaberú len pár minút, no môžu mať obrovský vplyv na vašu fyzickú a psychickú pohodu.

Meditácia v sede

Meditácia v sede patrí medzi najlepšie spôsoby na rýchle uvoľnenie. Sadnite si do tureckého sedu, ruky si oprite na kolená, zavrite oči a zhlboka sa nadýchnite. Zadržte dych a následne pomaly vydychujte. Sústreďte sa najmä na vaše dýchanie a skúste sa zameriavať na uvoľnenie tej oblasti, v ktorej cítite úzkosť či napätie.

nahromadene napatie sa zvycajne sustredi v oblasti bedier a pliec
Nahromadené napätie sa zvyčajne sústredí v oblasti bedier a pliec. Pri dýchaní sa preto upriamte na tieto oblasti. Pokúste sa toto cvičenie praktizovať približne päť minút.

Jogový drep

Táto pozícia má vplyv na negatívnu energiu, ktorú sťahuje nadol, pomáha vám cítiť sa stabilnejšie a menej napäto. Začnite s tým, že urobíte jednoduchý drep, zotrvajte dole a nohy si rozkročte približne na šírku vašich bokov. Ak zvládnete rozkročiť nohy širšie, môžete ich posunúť, no nezabúdajte na pevnosť a stabilitu postoja.

joga drep
Pri tomto cviku budete cítiť, ako sa napätie a stres z vášho tela uvoľňujú a odchádzajú preč smerom nadol až do zeme.

Päty musia zostať úplne na zemi a vaše prsty na nohách by mali smerovať von. Bedrami klesnite nadol tak, aby bolo celé telo medzi stehnami. Dlane umiestnite pred seba ako pri modlitbe a v takejto pozícii vydržte minimálne desať hlbokých nádychov a výdychov. 

Pozícia holuba

Na bedrách často spočinie neuveriteľné množstvo stresu a napätia, ktoré zažívame. Pozícia holuba pomáha uvoľniť všetky tlaky, ktoré sa tu hromadili počas dlhšieho obdobia. Začnite v pozícii psa, ktorý hľadí nadol. Potom posuňte pravé koleno dopredu a umiestnite ho do jednej línie s vašou pravou rukou.

pozicia holuba
V pozícii holuba by ste mali vydržať dve až tri minúty na každej strane.

Členok by ste mali mať v jednej línii s vašou ľavou rukou. Ľavú nohu natiahnite dozadu a koleno a priehlavok oprite o podložku. Vystrite boky a vypnite prsia dopredu, ruky držte zľahka opreté končekmi prstov na zemi.

Pozícia orla

Predvianočný stres a napätie nás dobieha aj v práci, keďže sa snažíme splniť všetky úlohy a zadania dostatočne včas. Počas tohto obdobia trávime pri počítači či telefóne takmer celé dni. Takýto stav nepriaznivo ovplyvňuje krk, plecia a chrbát, v dôsledku čoho trpíme silnými bolesťami a únavou.

pozicia orla
Pozícia orla pomôže uvoľniť napätie, ktoré sa nahromadilo v hornej časti tela.

Sadnite si na podložku a pokúste sa preložiť pravé koleno cez ľavé, chodidlá nasmerujte do strán a bedrá spustite až k podlahe. 

Natiahnite ruky do strán a vsuňte pravú pažu pod ľavú. Predlaktia k sebe pevne pritlačte, zdvihnite lakte a držte ich súbežne s podlahou, dlane pritláčajte k sebe. Vydržte v pozícii orla minimálne jednu minútu, potom celý postup opakujte s opačnou rukou a nohou.

Hlboký predklon

Jeden z najúčinnejších a pritom najjednoduchších cvikov. Hlboký predklon dokáže uvoľniť napätie v dolnej časti chrbta a v hornej časti stehien. Tento cvik nášmu telo pomáha úplne  „vypnúť”. Postavte sa do základnej pozície hory, obe chodidlá majte pevne na zemi a ruky si oprite o bedrá.

hlboky predklon
Pri hlbokom predklone sa môžete ľahko pohojdávať zo strany na stranu, no iba v tom prípade, že je vám to príjemné. V pozícii vydržte minimálne minútu.

Vydýchnite a pomaly sa nakláňajte dopredu, smerujúc preč od bedrových kĺbov tak, že natiahnete prednú časť svojho trupu a rúk až dole k podložke. Zohnite lakte a uchopte ich opačnými rukami.

darujte na vianoce joga pobyt

Pozícia ležiacej bohyne

Ideálna pozícia, ktorá dokáže ľahko a účinne posilniť celé telo. Ľahnite si na chrbát, spojte chodidlá svojich nôh a kolená nechajte voľne otvorené smerom do strán.

pozicia leziacej bohyne
Pod chrbát si môžete dať mäkký vankúš, aby ste v tejto pozícii vydržali čo najdlhšie a cítili sa pohodlne.

Ruky vystrite hore smerom k hlave, ohnite ich a chyťte si lakte. V takejto pozícii vydržte minimálne dve minúty, pokojne aj dlhšie. 

Pozícia s nohami opretými nahor pri stene

Táto jednoduchá pozícia vás zbaví stresu a úzkosti za pár minút. Ľahnite si na podložku a prisuňte zadok čo najbližšie k stene. Nohy postupne posúvajte hore, držte ich vystreté a chodidlá majte zohnuté.

Pozícia s nohami opretými nahor pri stene
Pri tejto jogovej pozícii stačí vydržať pár minút a hneď pocítite príjemné uvoľnenie.

Plecia držte rovno na podlahe a rovnako majte aj hlavu. Ruky si položte pohodlne vedľa seba, roztiahnite ich do šírky tak, aby ste sa cítili pohodlne. Zavrite oči a v tejto pozícii odpočívajte približne päť až desať minút. 

Pozícia dieťaťa

Ide o upokojujúcu pozíciu, v ktorej pocítite maximálne uvoľnenie a úplne zabudnete na okolitý svet. Posaďte sa na podlahu tak, aby ste mali kolená naširoko od seba a nohy sa dotýkali palcami.

pozicia dietata
Pozícia dieťaťa je jedna z najjednoduchších a zároveň najúčinnejších. Stres a napätie z tela a mysle odchádzajú za pár minút.

Vtlačte brucho medzi stehná a čelom sa oprite o podložku. Vystrite ruky dlaňami nadol a cez špičky prstov sa postupne naťahujte. V tejto pozícii dýchajte úplne zľahka a vydržte v nej jednu až päť minút.

Zabudnite na stres a zhon

Dobrá rada na záver znie – nezbláznite sa z toho. Sú to iba Vianoce, iba tri dni, pre ktoré sa neoplatí naháňať, nakupovať, upratovať a všetko chystať aj za cenu vlastného zdravia. Venujte sa rodine, rozprávajte sa, veľa sa smejte, užite si spoločné pečenie. A keď sa niečo nepodarí, vykašlite sa na to. 

Prajeme vám šťastné a veselé namasté. :)