5 dôvodov, prečo poslať zamestnanca na wellness pobyt

17.9.2018
Prečítané 3404 x

Americká spoločnosť Johnson and Johnson ušetrila na zdravotnej starostlivosti vďaka wellness programom približne 250 miliónov. Aj podľa toho možno usúdiť, že wellness prináša výhody nielen zamestnancom, ale aj zamestnávateľom.

zamestnanecky wellness

Je síce pravda, že americký a slovenský systém zdravotnej starostlivosti sa líšia, no ušetrené peniaze farmaceutickej spoločnosti svedčia o tom, že nad wellness pobytmi by mal každý zamestnávateľ aspoň pouvažovať. Ale nie sú to iba peniaze, ktoré by vás mali motivovať.

O prospešnosti wellness programov vás môže presvedčiť aj nasledujúcich päť benefitov.

Zvýšenie produktivity

V prvom rade treba povedať, čo pojem wellness zahŕňa. Ak si pod týmto pojmom predstavíte kúpele a masáže, je to iba čiastočná pravda. Totižto wellness je kombináciou relaxačných aktivít, ako je saunovanie, masáž, kúpanie sa. Rovnako však wellness zahŕňa aj zdravé stravovanie či fyzické aktivity, napríklad turistiku. Zámerom všetkých činností je dosiahnuť fyzické a psychické zdravie.

zvysenie produktivity zamestnancov

Ak sa budete ako zamestnávateľ usilovať o to, aby bol zamestnanec zdravý, pomôžete nielen jemu, ale aj sebe.

Ako píše profesor marketingu Leonard Berry s ďalšími spoluautormi, dobrý zdravotný stav presvedčí zamestnanca, aby vo firme zotrval. Vďaka wellness programu sa dobrovoľné odchody zo zamestnania pohybujú vo firme SAS Institute na úrovni 4 %, v spoločnosti Baltimore počet odídených zamestnancov klesol z 19 % v roku 2005 na 9 % v roku 2009.

wellness zvysuje produktivitu zamestnancov

Prirodzene, s väčším množstvom pracovnej sily budete dosahovať lepšie výsledky, pretože budete zvládať väčšie množstvo práce.

Prehĺbenie vzťahov

Niet pochýb o tom, že mimopracovné aktivity môžu utužiť vzťahy medzi kolegami alebo medzi zamestnancami a ich nadriadenými. Klasické teambuildingy však môžete vymeniť za wellness pobyt, kde budú zamestnanci namiesto vysedávania v kancelárii oddychovať a venovať sa zdraviu prospešným činnostiam.

Okrem toho, že zamestnanec zvoľní pracovné tempo, bude môcť nejaký časť fungovať so svojimi kolegami v neformálnom prostredí. Ide o dobrú príležitosť, aby sa zamestnanci spoznali alebo aby prehĺbili priateľské vzťahy.

prehlbenie vztahov edzi zamestnancami

Za obzvlášť dôležité považujeme zlepšovanie vzťahov medzi nižšie a vyššie postavenými ľuďmi v organizačnej štruktúre vo vašej firme. Podľa psychologičky a výskumníčky Anny Nyberg zo zdravotníckej univerzity v Štokholme je práve správanie nadriadených častou príčinou kardiovaskulárnych chorôb zverených zamestnancov.

Zlepšenie zdravotného stavu

75 % výdavkov zdravotnej starostlivosti ide na chronické choroby. Zarážajúci je však fakt, že ide zväčša o ochorenia, ktorým sa dá predchádzať. Patrí sem napríklad obezita, mozgová príhoda či srdcové choroby. Riešením je prevencia, ktorú môžete u zamestnancov dosiahnuť aj wellness programom.

zlepsenie zdravotneho stavu zamestnancov

V tomto prípade však nehovoríme iba o tom, aby sa zúčastnili dvakrát do roka pobytu, kde si oddýchnu a zašportujú.

Efektívny wellness pobyt môže totižto prinášať zamestnancovi nielen krátkodobé blaho, ale v rámci programu sa poučí aj o správnom stravovaní či cvičení. Všetky tieto rady koniec-koncov vedú k lepšiemu zdravotnému stavu.

Šetrenie na zdravotnej starostlivosti

Podľa Americkej psychologickej asociácie sa viac ako 500 miliárd z americkej ekonomiky vyčerpalo na starostlivosť o ľudí, ktorí na pracovisku podliehajú stresu. Ako sme však písali vyššie, nižšie výdavky na zdravotnú starostlivosť by nemali byť hlavnou motiváciou, prečo poslať zamestnanca na wellness.

Na druhej strane, tento fakt sa nedá prehliadnuť. Treba však dodať, že na Slovensku funguje systém, v ktorom zamestnávateľ platí nemocenské vtedy, ak ste uňho zamestnaní natrvalo (podnikateľom a samostatne zárobkovým osobám platí nemocenské od prvého dňa sociálna poisťovňa), a to iba do 10. dňa práceneschopnosti.

Za tento čas môžete ako zamestnávateľ zaplatiť zhruba 150 eur, čo nie je málo. No to, že to nebudete musieť uhradiť, je až druhoradou výhodou po tom, že váš zamestnanec bude zdravý.

Získanie stability

Tento benefit vyplýva takpovediac zo všetkého, čo sme spomínali doteraz. Ak totiž budete mať zdravých zamestnancov, budú podávať stabilne dobré výkony.

Taktiež nadobudnete stabilitu, čo sa týka celého personálu. Ak budú zamestnanci fyzicky aj psychicky v poriadku, o čo sa do istej miery postaráte aj vy, je veľká pravdepodobnosť, že s vami zostanú.

ziskanie stability

Stabilita sa napokon preukáže aj vo vašich vzťahoch – vďaka tomu, že sa navzájom lepšie spoznáte, budete vedieť, aké nároky mať na zamestnancov, ako ich motivovať a ako prispieť k ich progresu.

Aby sa vám to všetko podarilo, pozrite si wellness pobyt v našej ponuke alebo iné relaxačné aktivity. Ak sa nebudete vedieť rozhodnúť, s výberom vhodného wellness pobytu či programu vám kedykoľvek radi pomôžeme.

Zažite relax snov