10 YouTube kanálov na cvičenie jogy, ktoré sú vhodné pre začiatočníkov aj pokročilých

17.7.2018
Prečítané 10795 x

Radi by ste mali pri sebe odbornú inštruktorku jogy, ale predsa len uprednostňujete cvičenie v súkromí? Vybrali sme pre vás desať skvelých YouTube kanálov skúsených jogínov, s ktorými sa vám bude doma cvičiť oveľa lepšie. Potešia pritom nielen začiatočníkov, ale aj pokročilých cvičiteľov.

Boho Beautiful

Joga nie je iba cvičenie, ale predstavuje hlavne vnútorný pokoj, pohodu a lásku. Presne tak by sa dal opísať aj kanál Boho Beautiful, ktorý na YouTube sleduje vyše 800-tisíc ľudí.

Založila ho bývalá inštruktorka Juliana spoločne so svojím manželom Markom ešte v roku 2014. Odvtedy na kanáli uverejnili viac ako 170 videí, a to nielen o joge, ale aj o ich životnom štýle – o cestovaní, spôsobe nažívania či vegánstve.

Na cvičenie jogy tu nájdete viacero návodov, či už sú to videá pre začiatočníkov (relaxačná joga, joga pre lepší spánok), alebo dlhšie tréningy pre skúsenejších.

Okrem pestrosti videí vyzdvihujeme aj prístup cvičiteľky, ktorá vysvetľuje pokojne a pomaly. Ak sa bojíte angličtiny, toto vám určite pomôže. Navyše, k dispozícii sú aj titulky, alebo budete jednoducho postupovať podľa predvedených pohybov.

Pridanú hodnotu tohto kanálu vytvára prostredie, v ktorom Juliana jogu precvičuje. Keďže sa s manželom presúvajú po celom svete, videá sú natočené pri vode, na pláži – jednoducho v krásnom prostredí prírody.

Joga s Adriene (Yoga with Adriene)

Adriene Mishler je americká herečka a cvičiteľka jogy, ktorá svoje skúsenosti od roku 2012 zverejňuje na YouTube.

Za svoju prácu získala v roku 2016 ocenenie Streamy, ktoré sa zameriava na kvalitné online obsahy a ich tvorcov. Adriene zvíťazila v kategórii Health and Wellness.

Rok predtým boli návody Yoga with Adriene na Google najvyhľadávanejšími tréningovými cvičeniami, čo taktiež svedčí o jej kvalitách.

Podobne ako Boho Beautiful, aj Joga s Adriene je kanál, ktorý poskytuje návody všetkým skupinám – začiatočníkom i skúsenejším, ženám – matkám, športovcom alebo vyťaženým ľuďom, ktorí potrebujú odbúrať stres.

Je na vás, ktoré video si zvolíte. Doteraz ich Adriene zverejnila 410, takže si budete mať z čoho vyberať.

TaraStiles

Tara Stiles sa venuje joge a zdravému životnému štýlu naplno. So svojou značkou Strala nielenže vyučuje jogu, ale prináša svoj program do škôl, podporuje Alianciu pre zdravšiu generáciu, prednáša a píše knihy.

Na YouTube je jej kanál mimoriadne úspešný, celkovo ho sleduje 313-tisíc ľudí.

V sekcii cvičení pre začiatočníkov nájdete 37 videí, dlhších i kratších, v ktorých Tara ukazuje, ako sa hýbať ráno, ako meditovať alebo ako sa cvičením dopracovať k lepšej telesnej flexibilite.

Videá môžu pomôcť aj matkám alebo tehotným ženám. Tara totiž zverejnila cvičenie z obdobia, keď bola tehotná, alebo aj samotné cviky so svojou dcérou Daisy.

Kanál odporúčame každému, kto má nadšenie pre jogu – či už sú to začiatočníci, alebo ľudia so skúsenosťami.

Joga s Candace (Yoga by Candace)

Síce kanál Joga s Candace ponúka mnoho videí pre začiatočníkov, odporúčame ho skôr pokročilým.

Cvičiteľka v niektorých videách predvádza náročnejšie pózy (vinyasa joga), niekedy pracuje už aj s náčiním – stolička alebo pohovka. V ponuke sú taktiež tréningy často dlhšie ako 20 minút, čo začiatočníkom nemusí celkom vyhovovať.

Ale ako sme spomínali, aj Candace má vo svojom zozname ukážky cvikov pre začiatočníkov. Preto tento výber nemusíte ako človek bez skúseností úplne zavrhovať. :)

Joga s Kassandrou (Yoga with Kassandra)

Na kanáli, ktorý spravuje inštruktorka Kassandra, je skvelé to, že videá sú zaradené do skupín podľa typov jogy (hatha joga, silová joga alebo joga na ráno) a podľa časovej náročnosti – od päťminútových až po hodinové videá.

Rovnako to je aj so skúsenosťami. Videá nájdete celkovo v troch skupinách – pre začiatočníkov, pre mierne pokročilých a pre pokročilých.

Ide teda o kanál, ktorý poslúži komukoľvek. Vybrať si môžete spomedzi 285 videí. A to, čo sme vyzdvihovali pri Boho Beautiful, hodnotíme pozitívne aj pri tomto kanáli. Kassandra totiž cvičí nielen v interiéri, ale niektoré videá sú natočené aj v prírode.

KinoYoga

Tento kanál taktiež nesie názov podľa svojej inštruktorky. Kino MacGregor sa zameriava na ashtanga jogu, ktorú niekoľko rokov študovala u učiteľa Pattabhi Joisa priamo v Indii.

Dodnes zverejnila na YouTube viac ako 1500 videí, jej kanál sleduje vyše 500-tisíc ľudí.

Aj z toho možno usúdiť, že Kino je spoľahlivou inšpiráciou. Obzvlášť jej videá odporúčame tým, ktorí už nejaké skúsenosti majú a trúfajú si aj na náročnejšie pozície.

Spomenieme napríklad to, že Kino v jednom videu vysvetľuje, ako spraviť klasickú stojku alebo iné pozície s nohami vo vzduchu.

Joga s Timom (Yoga with Tim)

Ako z názvu vyplýva, táto časť bude trochu špeciálna. Jogu na tomto kanáli totiž precvičuje muž, nie žena.

Ako väčšina cvičiteľov, aj Tim ponúka rôzne typy jogy pre široké spektrum ľudí. Dokonca tu nájdete aj návod na cvičenie jogy pre tehotné ženy.

Tento kanál je iný aj v tom, že inštruktor si často prizve ďalšiu osobu (mužov aj ženy), ktorá cvičí, a podľa nej vysvetľuje, ako by sa malo postupovať.

Čo môže prilákať alebo, naopak, niekoho aj odradiť, sú dlhšie tréningy, ktoré bežne trvajú aj pol hodiny.

Ak hľadáte kratšie videá, radšej sa pozrite na cvičiteľky, ktoré sme spomínali vyššie.

Five Parks Yoga

Tento kanál patrí k tým, ktoré majú oproti ďalším spomínaným menej odberateľov (82-tisíc), no aj tak si myslíme, že do tohto zoznamu patrí.

Erin Sampson, ktorá sa zameriava na hatha jogu, je skúsená cvičiteľka s veľkou charizmou. A určite nám dáte za pravdu v tom, že cvičiteľ by vám mal byť sympatický a niečím vás zaujať.

A toto podľa nás Erin určite spĺňa. Je milá, veselá a videá natáča v krásnom prostredí v prírode, čo sa nám obzvlášť páči.

Kanál odporúčame skôr ľuďom, ktorí majú nejakú skúsenosť. Erin totiž zverejňuje inštruktáže v trvaní 30 minút a viac.

Xuan Lan Yoga

Inštruktorka Xuan Lan pochádza z Vietnamu, no už vyše 15 rokov žije v Barcelone. Preto sú jej videá v španielčine. Ak sa však neobávate jazykovej bariéry, určite si kanál pozrite.

Videá tejto inštruktorky sme vybrali, pretože sú vhodné ako pre skúsenejších jogínov, tak aj pre začiatočníkov.

Xuan má v zozname videí náročnejšie a dlhšie zostavy, ale nájdete tu aj jednoduchšie cvičenie. Ukazuje napríklad to, ako cvičiť po prebudení, alebo precvičuje jednoduché meditačné pózy.

Navyše, v jej ponuke sa nachádza aj ukážka toho, ako môžete cvičiť jogu s partnerom.

Brett LarkinYoga

Pre Brett Larkin je joga životným štýlom, ktorý sprostredkúva svojim sledovateľom cez videá na YouTube.

Inštruktorka je matka, takže vás poučí, ako do cvičenia zapojiť aj dieťa. Tiež vám môže poslúžiť tá časť, kde prináša viacero videí s rôznymi typmi jogy pre začiatočníkov, napríklad hatha jogu, yin jogu alebo kundalini jogu.

Po prvý raz sme si práve u tejto cvičiteľky všimli podcasty, ktoré prinášajú nejaké rady, či už ide o jogu, alebo životný štýl všeobecne. A to sa nám veľmi páči, pretože nahrávky môžu byť skvelým spoločníkom popri iných aktivitách – napríklad počas cestovania alebo pri domácich prácach.

Ak by ste však predsa len potrebovali mať inštruktorku jogy vedľa seba, viete, na koho sa môžete obrátiť. :-)

Krásne dni vám praje vaša Rebornea.