S bábätkom k moru: kedy je ten najlepší čas na prvú rodinnú dovolenku pri mori?

15.9.2023
Prečítané 1445 x

Do rodiny vám pribudlo bábätko a po týždňoch prebdených nocí už potrebujete oddych. Kde si človek oddýchne lepšie, než pri mori? Cestovať lietadlom ste nemohli v prvom ani treťom trimestri, v aute to s rastúcim bruškom tiež nebolo pohodlné. Preto máte pocit, že teraz je ten správny čas. Nie všetci pediatri však schvaľujú cesty s bábätkom do zahraničia. Ako a kedy sa s drobcom vybrať k moru, aby si to bezpečne užila celá rodina?

Dovolenka s bábätkom - áno alebo nie?

Pred rokmi boli detskí doktori zásadne proti ďalekým cestám s bábätkom, doby sa však menia. Blahodarné účinky morskej vody a vzduchu na organizmus sú dobre známe. Okrem toho, ak ste milovníkmi plávania a do vodných radovánok chcete zaúčať deti už od perinky, kde nájdete lepšiu vodu než v mori? Zatiaľ čo v jazerách a kúpaliskách nemusí byť voda bezpečná, do mora môžete bábätko ponoriť bez obáv. Samozrejme, ak vám to dovolí.

Dôležitejšou otázkou než či vôbec ísť k moru, je to, kam máte namierené. Pokiaľ netrváte na tom, že strávite štrnásť hodín v lietadle do Karibiku, ale stačí vám neďaleká destinácia v Európe, uľahčíte si mnohé nepríjemnosti. Dávajte potreby dieťatka na prvé miesto, zohľadnite jeho možnosti, zdravotný stav, a ak ste presvedčení, že oddych pri mori je dobrou voľbou pre celú rodinu, neváhajte a utekajte do cestovky.

Kedy je ten správny čas?

Pri cestách s dieťaťom do jedného roka sa treba v prvom rade poradiť s pediatrom. Zvyčajne sa však neodporúča ísť k moru s bábätkom mladším než tri mesiace, ani absolvovať iné dlhšie cesty. Bábo si prvé týždne a mesiace zvyká na svet okolo seba, buduje si režim aj svoj vlastný charakter. Cestovaním by ste spôsobili stres nielen jemu, ale aj sebe, keďže ešte neviete, čo od neho očakávať.

Niektorí detskí doktori neodporúčajú dovolenky s deťmi mladšími než jeden rok. Z vlastných skúseností však môžeme povedať, že dovolenka pri mori s bábätkom do jedného roka sa ešte dá nazvať oddychom, zatiaľ čo cestovanie so starším dieťatkom, ktoré už spoznalo čaro behania, skôr dobrodružnou výpravou. Vystihnite ten správny čas a užite si relax s bábätkom, ktoré sa vďačne zabaví pozorovaním stredomorských borovíc z bezpečia plážovej deky.

Čoho sa vyvarovať?

Vzdajte sa dovolenky v ďalekých exotických krajinách. Neutíchajúci rev novorodenca na palube lietadla nestojí za dokonalé fotky na instagrame. Život nekončí, na Maledivy určite stihnete ísť aj inokedy. Odložte dovolenku snov na neskôr a nielen bábo, ale aj spolucestujúci vám budú vďační.

Vyberte si bezpečnú krajinu. Či už hovoríme o krajinách, v ktorých panuje nestála politická situácia, alebo o krajinách, v ktorých sú rozšírené tropické choroby, určite na takých miestach nechcete uviaznuť s bábätkom. Pamätajte, že cudzokrajné choroby sú nebezpečné aj pre váš dospelý organizmus, nie ešte pre nevyvinutú imunitu vášho drobca. Cestovné zdravotné poistenie nikdy neberte na ľahkú váhu.

Nezabúdajte na pitný režim. Aj v prípade, že bábätko kojíte. Vo vysokých teplotách, na ktoré nie je zvyknuté, bude potrebovať piť častejšie, majte preto vždy po ruke kojeneckú vodu. V žiadnom prípade mu neponúkajte vodu z miestneho vodovodu, ani ak je voda pitná. Neznáme baktérie by mu mohli narobiť veľkú šarapatu.

Chráňte bábätko pred výkyvmi teploty, či už v horúčavách, alebo v klimatizovaných priestoroch. Nevystavujte ho priamemu slnku. Radšej sa utiahnite do tieňa, alebo siahnite po pokrývke hlavy a zahaľujúcom oblečení, než po opaľovacom kréme na pražiacom slnku. Aj slnečné lúče sú pre človeka prínosné, ale len v zdravej miere a určite nie na pravé poludnie.

Na čo sa psychicky pripraviť vopred?

Ako sa hovorí, keď počítate s tým najhorším, všetko ostatné vás môže už len príjemne prekvapiť.

Cestovanie samo o sebe prináša istú mieru stresu, ale z kritických situácií sa po rokoch stávajú vtipné cestovateľské zážitky. S bábätkom to však tak dobre dopadnúť nemusí. Pripravte sa preto na všetky možné riziká a úskalia cestovania s deťmi vopred.

Bábätko môže nečakane ochorieť. Cestovné poistenie preto neberte na ľahkú váhu. Pribaľte si najnevyhnutnejšie lieky, akými sú čípky proti horúčke alebo prášok proti hnačke pre bábätká.

 

Horúčavy aj zmena režimu môžu drobcovi spôsobiť mrzutú náladu. Ak sa vám vaše bábo doteraz zdalo ako pohoďák do každého počasia, na dovolenke vás možno nemilo prekvapí, bude uplakané a neustále si bude vyžadovať pozornosť. My však dúfame, že to dopadne presne naopak.

 

Na niekoľko dní sa vzdávate domáceho pohodlia. Môže sa vám zdať, že luxusný hotel vám poskytne dokonalý komfort, až na mieste však zistíte, že vám chýba veľa potrebných vecí pre bábätko. Dopredu sa uistite, či hotel disponuje detskou postieľkou, jedálenskými stoličkami či ohrievačmi fliaš. Nezabudnite ani na golfový kočík, ktorý sa zmestí na palubu lietadla či kufra auta. Na romantické prechádzky po piesku si radšej pribaľte nosič.

S malým bábätkom je možné, že budete musieť niektoré adrenalínové aktivity oželieť. Záleží však na veku, správanie a nálade vášho potomka. Ak už vydržia hodinku či dve iba v prítomnosti otecka, možno si budete môcť zobrať aj šnorchel na potápanie a vyraziť obdivovať krásy podmorského dna.

Nešetrite na pohodlí

Doby, keď ste cestovali autostopom a bývali v stanoch, sú už dávno preč. Nechajte sa na tejto dovolenke rozmaznávať, po týždňoch vstávania k bábätku a starostlivosti o domácnosť si to zaslúžite. Len si predstavte, ako nebudete niekoľko dní musieť variť, upratovať a vystriete si unavené telo na lehátku súkromnej pláže. Zostane vám vďaka tomu aj viac času na hru s drobcom.

Lietadlom alebo autom?

Koľko ľudí, toľko chutí. Niektorí nedajú dopustiť na cestovanie lietadlom, iní autom. Jedno aj druhé má svoje pre aj proti, a to sa týka aj dovolenky s bábätkom.

Ako prežiť s bábätkom cestu lietadlom

Ak ste sa už uskromnili na dovolenku v niektorej z blízkych európskych destinácii a teda vám potrvá let maximálne dve hodinky, urobili ste prvý správny krok.

Druhým krokom je pripraviť si hračky a dobrôtky na zahnanie nudy. Pri vzlietaní aj pristávaní bude bábätko vydesené z hlasných zvukov, zvláštnych pocitov a bolesti v uškách, najlepšie ho teda upokojíte, keď ho budete kojiť, prípadne si pripravíte fľašu s mliekom na začiatok aj koniec letu. Okrem pocitu bezpečia to pomôže aj vyrovnať tlak v ušiach, rovnako ako prežúvanie žuvačiek u dospelých.

Napriek prísnym pravidlám leteckých spoločností majú bábätká dovolené takmer všetko. Na palubu si môžu zobrať vlastné jedlo, vodu aj mlieka, koľko sa im zachce. Golfový kočík, ktorý stačí dať posádke až priamo pred vstupom do lietadla, je samozrejmosťou.

Mohlo by vás zaujímať: Ak nepatríte medzi milovníkov lietania, pozrite si tipy, kam na rodinnú dovolenku s deťmi na Slovensku.

Pohodlie vo vlastnom aute

Cesta autom k moru bude síce oveľa dlhšia než cesta lietadlom, aj takéto cestovanie však má svoje výhody.

  • Do kufra auta zmestíte čokoľvek, čo budete (aj nebudete) potrebovať a nemusíte sa báť, či splníte povolenú váhu podpalubnej batožiny.
  • Do auta nastúpite doma a vystúpite až na mieste. Nemusíte cestovať na letisko, prestupovať, čakať dve hodiny na lietadlo, ani ťahať ťažké kufre po termináloch.
  • Prestávku si urobíte vtedy, keď to bude vaše bábätko potrebovať.

Nevýhodou cestovania vlastným autom je, že na cestách sa môžete dostať do zápchy, nebodaj havárie či inej neočakávanej nepríjemnosti. Vyberte si preto na dovolenku termín mimo sezóny, kedy ešte nie sú priveľké horúčavy, letoviská nie sú preplnené turistami a na cestách sa netvoria veľké kolóny. Asi žiadnemu bábätku sa nepáči, keď sa uspávajúci zvuk motora zmení na niekoľkohodinové čakanie v zápche.

Pred dovolenkou urobte všetko preto, aby ste predišli rizikám na ceste. Dajte si skontrolovať technický stav auta a uzavrite cestovné havarijné poistenie. Buďte však vždy pripravení na to najhoršie. Keď budete uviaznutí na diaľnici s bábätkom a odkázaní sami na seba, zídu sa vám vedomosti o tom, ako sa zachovať na vozovke, čo by mala obsahovať povinná výbava v krajine, do ktorej cestujete, či aké požiadavky by mala spĺňať reflexná vesta v zahraničí.

Na dovolenku sa dá dostať aj autobusom, v poslednej dobe sa dokonca stáva trendom cestovať vlakom. Zdieľať však desať až dvadsať hodín priestor s ostatnými cestujúcimi sa nám pri bábätku nezdá ako dobrý nápad.

Piesok alebo kamene?

Pri výbere správnej dovolenkovej destinácie hrá významnú úlohu to, či budete mať k dispozícii kamienkovú alebo piesočnú pláž. Pre väčšie deti je jasnou voľbou piesok, keďže chodiť po kameňoch je boľavé a stavať hrady z piesku je jednou z najobľúbenejších dovolenkových aktivít. Pri bábätkách je však táto otázka diskutabilná.

Ak ste fanúšikmi kamienkových pláží v Chorvátsku, nemusíte sa ich hneď vzdávať kvôli bábu. Pokiaľ sa váš drobec ešte neplazí a väčšinu dňa prespí v kočíku, je naozaj jedno, na akej pláži trávite dovolenku.

Piesočná pláž je ideálnym miestom pre malých lezúňov, ktorí dokážu na piesku stráviť celý deň precvičovaním nových techník. Pre sediace bábätká je to zas raj na hru s lopatkami a formičkami. Pozor si však dávajte na to, aby vaše dieťa nejedlo piesok, čomu sa, povedzme si úprimne, nevyhnete ani na kamienkovej pláži alebo leňošení doma na záhrade.

More alebo bazén?

Ak už absolvujete namáhavú cestu k moru, neoplatí sa vám tráviť dni pri hotelovom bazéne. Okrem toho sa ani neodporúča kúpať bábätko vo vode plnej chlóru a pochybnej kvality.

 

Morskej vody sa, naopak, obávať nemusíte a môžete sa vždy spoľahnúť na jej kvalitu, dokonca liečivé účinky. Pri čľapkaní však dávajte pozor na očká a ušká bábätka, vždy ich poriadne vysušte a jemnú detskú pokožku po návrate z pláže umyte a dostatočne hydratujte detskými krémami či olejmi.

 

Inšpirujte sa: Rozhodli ste sa s morom ešte rok počkať? Krásnu dovolenku si ale môžete užiť aj u nás. Viete, kam na dovolenku k vode na Slovensku?

Čo si vziať so sebou na cesty?

Bábätko je síce malé, ale jeho veci v batožine zaberú najviac miesta. Prichystajte si preto ďalší kufor, do ktorého budete musieť zmestiť nasledujúce:

 

  • dostatočné množstvo plienok, ak by ste v zahraničí nenašli vašu obľúbenú značku
  • vlhčené servítky
  • plienky do vody alebo neoprénové plavky určené pre bábätká
  • sprchový gél pre bábätká a telové mlieko po opaľovaní pre bábätká
  • opaľovací krém pre deti s faktorom 50+
  • dostatočné množstvo pokrýviek hlavy
  • dostatočné množstvo oblečenia do každého počasia
  • fľašu, ohrievač vody a umelé mlieko. Ak kojíte, ušetríte veľa miesta v batožine, ale pribaľte si pre istotu fľašu a kojeneckú vodu.
  • malú lyžičku a niekoľko detských výživ. Najlepšie vo forme kapsičiek, aby ste si zbytočne nezaťažili kufor sklenenými pohármi.
  • formičky do piesku
  • plávacie koliesko pre bábätká
  • nafukovací bazénik na pláž, v ktorom sa bábätko môže čľupkať a hrať s formičkami bez toho, aby jedlo piesok alebo kamienky
  • malú lekárničku
  • nosič
  • deku alebo teplejšie oblečenie do lietadla, prípadne iných klimatizovaných priestorov

 

Nezapomeňte: Pobaliť sa poriadne k moru potrebuje nielen bábätko, ale aj jeho maminka. Máte už na najbližšiu dovolenku dámske plavky?

Menu pri mori

Ak len začínate zavádzať príkrmy, hlavným pravidlom je, aby ste nezačínali s novými potravinami na dovolenke a počkali až do návratu domov. Najväčšiu istotu budete mať, keď si zoberiete niekoľko balení detskej výživy.

 

Rozmanitá a čerstvá strava na dovolenke však vyzerá lákavo. Ak ste si teda istí hygienickým štandardom hotela alebo reštaurácie, ponúknite väčšiemu bábätku kúsok práve ulovenej ryby alebo melóna dozretého na horúcom južanskom slnku. Kde inde ochutná také kvalitné potraviny, ak nie pri mori? 

Bez stresu a pomaly

Cestovanie s bábätkom môže aj nemusí spôsobiť čerstvým rodičom veľa stresu. Je len na vás, akým si ho urobíte. Počítajte dopredu so všetkými úskaliami a pamätajte na to, že sa nikam nemusíte ponáhľať. Keď bude bábätko cítiť, že rodičia sú v pohode, bude aj ono lepšie znášať cestu.

 

Všetko si naplánujte tak, aby ste nepociťovali nátlak. Necestujte lietadlom v noci, kúpte si radšej letenky cez deň, aj keby boli drahšie. Pri cestovaní autom si naplánujte veľa prestávok na príjemných miestach, nesnažte sa za každú cenu doraziť do cieľa čo najskôr. Každá ušetrená hodina vás potom môže len milo prekvapiť.

 

Na záver vám už len želáme šťastie na cestách, príjemný oddych a veľa krásnych spomienok!