Vyskúšajte vynikajúce raňajky s avokádom na 5 rôznych spôsobov

3.4.2018
Prečítané 27024 x

Zdravý životný štýl ide ruka v ruke so zdravými potravinami, medzi ktoré nepochybne patrí aj avokádo. Považuje sa za jednu z najvýživnejších surovín vôbec. Práve preto vám prinášame hneď päť tipov na rýchle a chutné raňajky z tohto ovocia.

Avšak ešte predtým, než začneme so samotnými postupmi, pripomeňme si hlavné prednosti avokáda. Toto kôstkovité ovocie, pôvodom z Mexika, obsahuje veľké množstvo draslíka, vlákniny či bielkovín.

avokado-na-ranajky

Vhodným doplnkom stravy alebo starostlivosti o telo je avokádový olej, ktorý práve vďaka draslíku regeneruje pleť aj vlasy. Ako súčasť jedálnička je prevenciou proti nádorovým a srdcovým ochoreniam.
Ak sa však rozhodnete avokádo ochutnať, musíte počkať, kým plod zmäkne. Taktiež ho nenechávajte pred konzumáciou dlho prekrojené, pretože by mohlo sčernieť.

Ďalšie rady vám prezradíme už pri samotných receptoch. :-)

Plátky avokáda so sezamovo-citrónovou posýpkou

Suroviny:

- 3 kúsky chleba (alebo toasty)

- zrelé avokádo

- čierny sezam

- čili

- citrón

- korenie

- soľ

- olivový olej

Postup:

Do menšej misky nasypte čierny sezam a trošku čili (podľa vlastnej chuti). Ďalej pridajte nastrúhanú kôru z citróna. Na dochutenie použite soľ a čierne korenie. Všetky suroviny treba zmiešať, čím vznikne netradičná posýpka.

Tri kúsky chleba taktiež okoreňte a polejte olivovým olejom. Takto dochutené ich položte na grilovaciu panvicu. Chlieb nechajte na šporáku iba chvíľku, kým sa na ňom vytvorí chrumkavá kôrka.

recept-platky-avokada

Posledným krokom je príprava hlavnej suroviny – avokáda. Ošúpte a nakrájajte ho na niekoľko plátkov. Rozložte ich na chlieb a posypte zmesou zo sezamu a citrónovej kôry.

Podrobný postup priniesol šéfkuchár Gordon Ramsay, známy najmä z programu Ramsay´s Kitchen Nightmares.

Tip: Kôstku z avokáda vyberajte tak, že do nej zabodnete čepeľ noža. Kôstka sa na nej uchytí, a tak ju potiahnutím jednoducho dostanete von.

vybrat-kostku-avokada

Avokádové smoothie

Suroviny:

- zrelé avokádo

- banán

- listový špenát

- kokosová voda (alebo obyčajná čistá voda)

Postup:

Do mixéra na smoothie vložte všetky suroviny – nakrájané avokádo, banán a listový špenát. Nakoniec dolejte kokosovú vodu. Smoothie si môžete v špeciálnom pohári vziať do školy alebo do práce.

avokadove-smoothie

Tip: Na osvieženie k surovinám pridajte dve kocky ľadu.

Tortilly s avokádovou nátierkou a rajčinami

Suroviny:

- zrelé avokádo

- 2 tortilly

- rajčiny

- jarná cibuľka

- korenie

- bylinky

Postup:

Na tortillu rozotrite jedno dostatočne zrelé avokádo. Nátierku okoreňte a posypte bylinkami podľa vlastnej chuti, napríklad sušeným oreganom alebo bazalkou.
Na takto pripravenú tortillu uložte pokrájané rajčiny, ktoré môžete dochutiť vňaťou z jarnej cibuľky.

Druhá tortilla slúži na zakrytie, takže vznikne akýsi sendvič. Pred konzumovaním pokrm chvíľku smažte na grilovacej panvici. Po tepelnej úprave tortillu pokrájajte na štvrtiny.

avokadova-natierka

Tip: Ak by ste chceli pokrm podávať ako hlavné jedlo, okrem nátierky z avokáda a zeleniny pridajte aj kuracie mäso.

Puding z avokáda

Suroviny:

- zrelé avokádo

- mlieko

- med

- orechy alebo chia semienka

Postup:

Príprava pudingu je takmer rovnaká ako pri smoothie. Do mixéru hoďte pokrájané kúsky dozretého avokáda. Zalejte ich mliekom a do zmesi na osladenie pridajte malú lyžičku medu.

Podľa vlastnej chuti môžete pridať aj chia semienka alebo orechy, ktoré zároveň poslúžia ako ozdoba. Na to, aby puding stuhol, ho nechajte nejaký čas v chladničke. Takéto raňajky odporúčame prichystať aj deň vopred.

avokadovy-puding

Tip: Pridaním kakaa môžete pripraviť čokoládovo-avokádový puding.

Toasty s nátierkou guacamole

Suroviny:

- toasty

- 2 zrelé avokáda

- 2 rajčiny

- cibuľa

- cesnak

- citrón

- korenie

- koriander

- čili papričky (podľa chuti)

- soľ

Postup:

Snáď najznámejší recept z avokáda prinášame na záver. Rýchlu a chutnú nátierku, známu pod názvom guacamole, pripravíte do niekoľkých minút. Zrelé avokáda oddeľte od šupky a pokrájané ich nahádžte do misky.

Ďalej pridajte dva rozdrvené strúčiky cesnaku a nasekanú polovicu cibule, najlepšie červenej. Na zmes vytlačte šťavu z jedného citróna, prípadne dvoch menších limetiek. Poslednými surovinami sú dve najemno nakrájané rajčiny a nasekaný koriander.

Korením a soľou dochucujte najmä podľa vlastnej chuti. Či primiešate aj pokrájané štipľavé papričky, je taktiež na vás.

natierka-guacamole

Tip: Nátierka guacamole je vhodná ako rýchly snack alebo ako chuťovka pre návštevy. Môžete ju podávať nielen s pečivom, ale aj s tortillovými čipsami.