Všetko, čo potrebujete vedieť o dovolenke v Egypte

25.11.2021
Prečítané 3389 x

Egypt je medzi dovolenkármi veľmi populárnou destináciou. Je ľahko dostupný, za 4 hodinky viete byť tam. Ponúka stabilné teplé počasie, vynikajúce možnosti na potápanie sa či šnorchlovanie, výlety za starobylou históriou... My sme ho navštívili v októbri 2021 a v tejto reportáži vám zodpovieme najčastejšie otázky o ceste tam i pobyte priamo v Egypte, ktoré sme od vás dostávali.

Prečo ísť do Egypta

Egypt je krajina, ktorú si buď zamilujete alebo vám tam bude skoro všetko prekážať. Je to magická kombinácia chutí – slnkom prehriate more, zelené oázy, dávna história, tajomstvá púšte. Za dovolenku v Egypte hovorí:

  • Ľahká dostupnosť (relatívne krátky let a hlavne priame lety zo Slovenska)
  • Špičkové all-inclusive služby
  • Egyptská pohostinnosť
  • Výborné ceny
  • Slnečné počasie
  • Zlepšujúce sa rezorty na brehu Červeného mora a ich rôznorodá ponuka
  • Hotely pre rodiny s deťmi, kde viete zdarma ubytovať aj 2-3 deti do 12 rokov
  • Koralové útesy

Odradiť vás môže práve spomínaná ,,pohostinnosť miestnych“, ktorá pri potulkách môže viesť do neustáleho ponúkania čohosi. Veľmi teplé počasie a možno sa obávate aj miestnej stravy.

Kedy ísť do Egypta

Kedykoľvek. Egypt je čarovný počas celého roka. Ak si chcete dopriať slnko a kúpanie v mori, ideálnym časom je koniec marca až koniec novembra. V októbri a novembri už rátajte s chladnejšími večermi a chladným vetrom, ale stále je tu večer 20 – 26 stupňov (počas dňa stále zažijete tridsiatky).

Čas od októbra do apríla je ideálny na poznávacie výlety. V októbri však môžu byť ceny ubytovania v hoteloch vyššie, keďže ide o jednu z hlavných sezón. Rovnako ako aj počas vianočných sviatkov.

Ideálom sa potom javí jún alebo september, keď sú ešte aj ceny v pohode, aj počasie je krásne horúce.

Ktorú destináciu si v Egypte vybrať

Medzi najpopulárnejšie letoviská v Egypte patria Hurgada, El Gouna, Makadi Bay, Sahl Hasheesh, Soma Bay, Marsa Alam, Sharm El Sheikh.

Hurgada

My sme si za cieľ našej cesty vybrali Hurgadu. Jedným z dôvodov bol aj priamy let z Bratislavy. Hurgada je vzdialená 10 km od letiska (Hurgada) a pôvodne to bola malá rybárska dedina. Nájdete tu krásne piesočnaté pláže. Celé 20 km dlhé pobrežie lemujú hotelové rezorty. Hurgada je rušné letovisko a nudiť sa tu nebudete. Za zmienku stojí aj návšteva koptského kostola a určite sa zatúlajte na miestny trh.

El Gouna

Vzdialenosť od letiska (Hugrada) je 38 km. El Gouna je umelo vytvorené letovisko s vykopanými lagúnami, ktoré boli prepojené s morom. Je označované aj ako „egyptské Benátky". Ide o luxusné stredisko v Egypte s množstvom luxusných hotelov a súkromných viliek, kde svoj čas trávi nejedna slávna egyptská osobnosť. El Gouna je tiež známym centrom kitesurfingu.

Makadi Bay

Letovisko vzdialené 29 km od letiska (Hurgada). Je to pokojnejšie letovisko, ktoré bolo tiež umelo vybudované. Dovolenkári ho vyhľadávajú pre jeho krásnu piesočnatú pláž s farebným koralom, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti pláže. Medzi atrakcie pre rodiny s deťmi patria akvapark a Mini Egypt s maketami slávnych pamiatok.

Sahl Hasheesh

Je to najmladšie letovisko Hurgady a od letiska je vzdialené 18 km. Momentálne je to pokojné miesto, ale plánuje sa ďalšia výstavba, ktorá má z neho vytvoriť  najväčšie a najluxusnejšie stredisko v Egypte. Nájdete tu moderné a luxusné hotely, kvalitné služby a krásnu pláž. Zátoka Sahl Hasheesh je známa množstvom ostrovov a koralových útesov s možnosťou potápania a šnorchlovania.  Na neďalekom ostrove Abou Hasheesh prekvitá nádherný morský život.

Soma Bay

Polostrov vzdialený od letiska (Hurgada) 45 km. Pláže s miernym vstupom do mora sú ideálne pre rodinnú dovolenku. O Soma Bay môžeme povedať, že je miestnym kúpeľným centrom. Morská voda a bahno tu majú vysoký obsah liečivých minerálnych látok. Nájdete tu jedny z najkrajších piesočnatých pláží Červeného mora a panoramatický výhľad na púštne hory.

Marsa Alam

Letovisko, ktoré žilo kedysi najmä z rybolovu je od letiska (Marsa Alam) vzdialené 69 km. Hovorí sa, že sú tu pláže s najkrajším podmorským životom z celého Egypta. Dokonca si tu aj v lagúne pri mestečku Samadai môžete zaplávať s delfínmi. Marsa Alam je vyhľadávanou potápačskou lokalitou s bohatou a pestrofarebnou faunou  a flórou.

Sharm El Sheikh

Letovisko na Sinajskom polostrove vzdialené od letiska (Sharm El Sheikh) 13 km. Pobrežie je lemované rezortmi vysokej kvality a každý má svoju súkromnú krásnu piesočnatú pláž. Pláže sú vhodné na šnorchlovanie vďaka množstva útesov a koralových parkov. Stredisko je vhodné na aktívnu dovolenku. Nájdete tu všetko - obchody, nákupné a zábavné centrá, bary, pobrežné promenády, nočnú zábavu,  môžete vyskúšať jazdu na koňoch či ťavách a samozrejmosťou sú vodné športy.

Ako ísť do Egypta

Možnosti máte dve. Buď si zakúpite zájazd od cestovnej kancelárie a máte po starostiach. V balíku nájdete od letenky, ubytovania, služieb a delegáta na mieste všetko. Alebo si zvlášť obstaráte letenku a zvlášť ubytovanie. Tu je však riziko, že ak sa vám v Egypte niečo stane a budete potrebovať pomoc, nebude nablízku delegát, ktorý by vám pomohol vaše problémy vyriešiť. Pre menej skúsených cestovateľov určite odporúčame využívať aj služby delegáta. Najmä v exotických krajinách.

V našej ponuke nájdete obe možnosti, ba čo viac k ubytovaniu v Egypte zabezpečujeme aj servis v podobe delegáta na mieste, ktorý vás vyzdvihne na letisku a pomôže vám, aby ste sa v Egypte cítili skvele.

Do Egypta sa dostanete priamymi letmi, či už z Bratislavy, ale aj z Viedne a Prahy. V letnom období nájdete aj zájazdy s odletom z Košíc.

My sme sa vybrali do Egypta leteckou spoločnosťou Air Cairo s odletom z Bratislavy a ubytovanie sme si vybrali z ponuky Rebornea. Kúpiť letenku je ozaj jednoduché. Navštívite stránku leteckej spoločnosti, vyplníte formulár na žiadosť o cenu letenky. Následne vám letecká spoločnosť zašle cenovú ponuku mailom a vy ju už len potvrdíte.

Aký je let do Egypta

Naša cesta začala na bratislavskom letisku. Leteli sme spoločnosťou Air Cairo. Priamo u nich sme si kúpili letenky aj s poistením a kovid pripoistením a ubytovanie sme rezervovali cez Rebornea . Na vstup do Egypta potrebujete kompletné očkovanie alebo negatívny PCR test (deti od 6 rokov) (Edit: od 22. 1. 2022 stačí aj neg antigénový test). Všetky aktuálne informácie o podmienkach vstupu si vždy overte v cestovnej kancelárii alebo na stránkach Ministerstva zahraničných vecí SR. Pripravte si aj vyplnený deklaračný formulár – nájdete ho na webe ako Declaration form (ten ešte raz rozdávajú aj v lietadle). Pri nástupe na palubu vám letuška odovzdá zdravotný balíček - obsahuje rúško, rukavice, dezinfekčný gel... Rúška sú počas letu povinné. V lietadle vyplníte formulár potrebný na získanie  víza, ktoré za 25 USD ľahko kúpite na letisku v Egypte. Počas letu sme ešte dostali malé občerstvenie a o 4 hodinky sme pohodlne vystúpili na letisku v Hurgade.

Letieť samozrejme môžete aj z iného letiska a s inou leteckou spoločnosťou. Podmienky letu si vždy overte v leteckej spoločnosti.

Kde sa v Egypte ubytovať

Možností ubytovania sa v Egypte je neúrekom. Naozaj sa niet na čo sťažovať. Pred samotným výberom hotela si však treba ujasniť, čo od svojej dovolenky očakávate. Ak si chcete úplne oddýchnuť a nemáte v pláne nechať sa rušiť detským džavotom, vyberte si určite hotel pre dospelých. Voľbou môže byť napr. Steigenberger Pure Lifestyle s kvalitnými službami. Pre rodiny s deťmi je vhodný napr. Rezort Aqua Vista, kde nájdete najväčšie rodinné izby a tri bazény s tobogánmi (podľa veku detí). Na šnorchlovanie je vhodný Fort Arabesque alebo Tropitel Sahl Hasheesh, v ktorom síce musíte ísť do mora po móle, ale to šnorchlovanie stojí za to. Overené a Slovákmi obľúbené sú aj hotely Jaz Makadina alebo Jaz Oasis s vlastným Aquaparkom.

Takto by sme mohli menovať ešte dlho. Keď však máte jasno v tom, čo je pre vás dôležité (lokalita, služby hotela, vybavenie a aktivity pre deti, šnorchlovanie/potápanie, cena...), s výberom vhodného hotela vám pomôžu v každej dobrej cestovnej kancelárii či agentúre.

Možnosťou je aj ubytovanie v súkromných apartmánoch. Túto možnosť si však dobre zvážte lebo často tieto apartmány nemajú prístup na pláž a budete odkázaní na verejnú pláž. Kde hlavne dámy v miniatúrnych plavkách budú určite stredobodom pozornosti. Verejná pláž tiež nemusí byť natoľko udržiavaná a niektoré sú počas pandémie uzatvorené.  Overte si preto ešte pred tým, než si rezervujete súkromné ubytovanie, ako je to s prístupom na pláž.

Čo v Egypte navštíviť

Egypt poskytuje množstvo aktivít. Okrem relaxu a skvelých možností na potápanie a šnorchlovanie určite nevynechajte návštevu Údolia kráľov, kde sa zhruba 500 rokov stavali hrobky faraónov a významných obyvateľov Egypta. Spolu je tu 63 hrobiek. Svoje údolie majú aj kráľovné a najkrajšou pamiatkou je  Chrám kráľovnej Hatšepsovet.  Pyramídy v Gíze, z ktorých najväčšia je Cheopsova pyramída s výškou 139 metrov.  V Káhire, hlavnom meste, objavíte mnohé mešity a bazáre, kde sa budete cítiť ako v rozprávkach z Tisíc a jednej noci. A históriu spoznáte v Egyptskom múzeu v centre mesta, kde sú najväčším lákadlom artefakty z hrobu Tutanchamona a miestnosť s uloženými múmiami. Nádherný staroveký chrámový komplex nájdete v Abu Simbel na juhu Egypta.

Deťom sa určite bude páčiť plávanie s delfínmi, ktoré je mimochodom v Egypte jedno z najlacnejších v porovnaní s inými destináciami. S delfínmi môžete plávať buď v delfináriu pod dohľadom ošetrovateľov alebo nadivoko v Marsa Alam. Tam si zaplávate aj s korytnačkami. Potápači môžu obdivovať potopené mesto v Sahl Hasheesh. Bolo vybudované umelo, ale je to zážitok.

Medzi klasické výlety už patrí výlet do púšte za beduínmi (na džípe alebo štvorkolkách), rôzne plavby – v ponorke, na lodi s presklenným dnom... Mnohé smerujú na ostrov Giftun. Tam si napríklad na pláži s jemným bielym pieskom El Mahmya vychutnáte kúpanie, šnorchlovanie aj úžasný výhľad na západ slnka.

Ak prídete do Egypta v zimných mesiacoch, keď už nie je tak horúco,  môžete si dosýta užiť športové možnosti – tenisové kurty, golfové ihriská, squash, bicyklovanie (bicykel vám požičajú), beh. V hoteli Jaz Aquamarin majú napríklad vyznačený svoj 1400 m bežecký chodník a v hoteli Aqua Vista zas nájdete šprintérsku dráhu a olympijský bazén. Samozrejmosťou sú fitnes centrá a vyhrievané bazény.

To, prečo ale väčšina z nás do Egypta cestuje, je more. Najslanšie živé more – teda husté more.

Čo vás o Egypte zaujímalo a my sme sa opýtali pani Nadi, ktorá v Egypte žije už 20 rokov.

  1. Je v súčasnosti bezpečné cestovať do Egypta s ohľadom na ochorenie COVID-19?

V Egypte, tak ako všade inde sa dbá na dodržiavanie hygienických pravidiel. V interéroch sa nosia rúška, nekonajú sa v čase pandémie hromadné podujatia, kde je viac ako 50 ľudí, uzatvorené sú verejné pláže a v baroch je zakázané podávať tradičnú arabskú fajku, tzv. shishu.

Veľký dôraz na dodržiavanie opatrení kladú v hoteloch. Personál je očkovaný a mnohí nosia odznak s nápisom I´m vaccinated. V reštauráciách pri vstupe merajú teplotu a pri samoobslužných pultoch sú k dispozícii jednorazové rukavice alebo vám jedlo naberá personál. Všade pri vchode je dezinfekčný prostriedok a izby sa upratujú často. Rovnako vám teplotu zmerajú vždy pred vstupom do hotela.

Samotní Egypťania už chorobu nijako špeciálne neriešia. Berú ju ako fakt, ako niečo, čo tu s nami je a ako akúkoľvek inú chorobu. Nie je to ani politická téma a ak je niekto chorý, dostane balíček s vitamínmi a Ivermektínom a lieči sa.

2. Potrebujem pri vstupe, resp. odchode z Egypta PCR test? Čo v prípade, že pred odchodom bude môj PCR test negatívny?

Pri prílete do Egypta sa negatívny PCR test vyžaduje len od osôb, ktoré nie sú plne zaočkované. Test musia predložiť v papierovej podobe. Kontrolujú ho aj na letisku v Egypte pri prílete a v podstate vás bez neho nepustia ani na palubu lietadla.

Pri odlete z Egypta do SR už potrebuje test každá osoba nad 12 rokov. Samotný test stojí 30 USD. Na testovanie sa treba vopred objednať a následne si aj na druhý deň test vyzdvihnúť. Test môžete absolvovať sami alebo vám ho vybaví vaša CK prostredníctvom delegáta. Niektoré hotely ponúkajú aj testovanie priamo v hoteli. Musíte si však uvedomiť, že cena za testovanie vás nakoniec výjde viac než spomínaných 30 USD. Zaplatíte napríklad aj za transfer na testy a po výsledok, alebo poplatok hotelu, že to vybaví namiesto vás. Konečnú sumu si vždy overte.

Ak bude váš výsledok testu pozitívny, nemôžete odletieť domov. Každý hotel má svoju karanténnu časť, kde strávite svoju karanténu až do času, kým váš výsledok testu bude opäť negatívny. Test sa opakuje každé 3 dni. Všetky náklady na karanténu znášate vy, preto určite nezanedbajte poistenie a svoju poisťovňu kontaktujte ineď, ako zistíte, že váš test bol pozitívny. Poisťovňa vás už bude navigovať, ako ďalej. Aktuálne informácie o vstupe do Egypta alebo návrate na SR vám poskytne cestovná kancelária alebo si ich vždy overte na stránkach Ministerstva zahraničných vecí SR.

Obr.: Čakáreň pred odberovým miestom na PCR testovanie

3. Aká je situácia s wifi v hoteloch?

V Egypte má zväčša každý hotel zdarma pripojenie k wifi minimálne v lobby. Niektoré hotely sú wifi signálom pokryté vo všetkých svojich priestoroch. Prístup k dátam môže byť obmedzený, či už rýchlosťou alebo počtom zariadení, ktoré si môžete pripojiť. Vždy sa však dá dokúpiť dátová karta.

4. Ako je to v Egypte s ruskými turistami?

Ruskí turisti do Egypta od roku 2015, keď padlo ruské lietadlo na Sinaji, nelietali. Ich dovolenkovanie v Egypte začalo opäť až v tomto roku. Nesprevádza ich ale už taká negatívna povesť a netreba podľahnúť predsudkom voči nim. Väčšinu turistov aktuálne tvoria obyvatelia Nemecka, ale i Rumunska.

A čo ,,faraónova pomsta“?

Typická ,,faraónova pomsta“ bola skôr rozšírená v minulosti. Dnes sa s ňou stretnete zriedka. Ide o akútne hnačkovité ochorenie spôsobené baktériou, ktorá žije v pôde pri Níle. Hurgada nemá vlastný zdroj pitnej vody a všetka voda pochádza z Nílu. Kedysi, keď nebolo vybudované potrubie, prevážala sa voda cisternami. Teraz je k dispozícii vodovod a voda prúdi potrubím z čističky. Neodporúčame ju piť, keďže voda z vodovou, je dosť chemizovaná. Pravá ,,faraónova pomsta“ sa po 24 hodinách zhoršuje a nakazený človek veľa dávi a dehydratuje sa. Proti hnačkám sa odporúča užiť lokálny liek Antinal.

Potrápiť vás však môžu aj ostatné baktérie spôsobujúce salmonelózu či brušný týfus. Nakaziť sa môžete infikovanou vodou, či potravinami, ale aj nedostatočne vyčistenými predmetmi. Oveľa častejšie nás ale postihne nevoľnosť pre naše mlsné jazýčky. Stačí ochutnávať hlava-nehlava a nešťastie je na svete. Najmä ak to preženieme s koreninami, na ktoré nie sme zvyknutí. Určite sa ale nevyhýbajte ochutnaniu lokálnych jedál, keďže egyptská kuchyňa je vynikajúca.

Odporúčanie, aby sme sa vyhli akýmkoľvek žalúdočným problémom teda znie: piť balenú vodu, všímať si hygienu miesta, kde sa chystáme jesť a nepreháňať to s novými chuťami. 

Ak vám pri čítaní napadli ďalšie otázky, napíšte nám na info@rebornea.com, kde vám na ne odpovieme a pomôžeme nájsť aj ten správny hotel presne pre vás.