Vedeli ste, že saunovať sa môžete aj pri problémoch s krvným tlakom?

15.9.2021
Prečítané 5177 x

Sauna má blahodarné účinky na naše zdravie, nevraviac o skvelom oddychu, ktorý poskytuje. Saunovanie však nie je vhodné pre každého, zbystriť by mali tehotné ženy, kardiatici i tí, ktorých trápia kŕčové žily. Šarapatu môže v spojení so saunou narobiť aj vysoký krvný tlak a práve o tom budú nasledujúce riadky.

Saunovanie pomáha srdcu

Saunovanie má veľmi dobrý vplyv na srdce a celý kardiovaskulárny systém. Ak vás však trápia srdcovo-cievne choroby, prekonali ste infarkt či máte vysoký krvný tlak, radšej si vyberte iný spôsob ako sa zbaviť stresu a relaxovať.

Pobyt v saune predstavuje istú fyzickú záťaž a vysoká teplota môže spôsobiť, že sa tlak bude správať celkom nepredvídateľne. Zmeny teplôt a veľmi rýchle ochladzovanie, môžu hodnoty tlaku dokonca ešte zvýšiť. Práve preto by mali ľudia s hypertenziou návštevu v saune prediskutovať s lekárom.

O vysokom krvnom tlaku je reč, ak je systolický tlak vyšší než 140 mm Hg a diastolický tlak vyšší než 90 mm Hg. Na upravenie tlaku sa používajú lieky alebo sa niektorí ľudia spoliehajú na prírodnú kúru na stabilizovanie krvného tlaku.

Ak je človek zdravý, pobyt v saune mu dočasne zníži tlak, ten sa však po skončení procedúr vráti do normálu. To sa však u ľudí s vysokým krvným tlakom nedá predpokladať a hrozia nepríjemnosti. Nie je to však o úplnom zákaze saunovania.

S hypertenziou do sauny? Áno, ale...

Vysoký krvný tlak nemusí byť pre vstup do sauny prekážkou, treba však dodržiavať isté pravidlá i dbať na odporúčania lekára. Tým najdôležitejším je postupné ochladzovanie. Ak vás trápi hypertenzia, nevchádzajte do ľadového bazéniku, ale najskôr si dajte vlažnú sprchu, potom studenú a až následne tam vstúpte. Pri ochladzovaní sa totiž cievy zužujú, čo spôsobuje zvyšovanie tlaku. Preto by mali byť teplotné zmeny postupné s dostatočné dlhým oddychom.

Ani to však nemusí stačiť, preto ešte niekoľko tipov, ako na saunovanie s hypertenziou, aby to nebola otrava.

Obrázok od Dnipro Hotel z Pixabay

Vyberte si vhodný typ sauny

Klasika v podobe švédskej či fínskej sauny je známa vysokými teplotami, ktoré sú na začiatok až príliš. Radšej vyskúšajte infrasaunu, pre ktorú sú typické nižšie teploty a záverečné ochladzovanie nie je nutnosťou.

Keďže infrasauna nezaťažuje organizmus príliš vysokou teplotou, nie je dôvod, prečo by v nej nemohli relaxovať aj ľudia trpiaci hypertenziou. Infrasauna dokonca pomáha kardiakom pri dlhodobom používaní znižovať tlak. Nikdy však nie je na škodu poradiť sa predtým s lekárom.

Menej je viac

Toto známe pravidlo platí aj v prípade saunovania. Zo začiatku to s dĺžkou pobytu v saune nepreháňajte. Oddýchnite si v nej len pár minút a pri akomkoľvek pocite nepohody saunu opustite. Vaše telo vám samo povie, že nastal problém prostredníctvom pálenia na nose, ušiach či bradavkách.

Ešte o niečo viac oddychu

Áno, sauna je síce spôsobom relaxácie, no aj po nej sa odporúča ešte si na polhodinku oddýchnuť a zbytočne telo nestresovať náhlením sa. Efekt saunovania nečakajte po prvej návšteve. Aby to bolo vidieť, mali by ste tam chodiť nejakú dobu, najmenej raz do týždňa.

Hor sa do sauny!

Pri dodržaní všetkých zásad by malo byť saunovanie bezpečným spôsobom na relax aj pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom. Dokonca pri pravidelnej a dlhodobej kúre by malo mať pozitívny účinok práve na tento zdravotný problém.

Výsledkom pravidelných návštev sauny je totiž lepšie fungovanie vnútornej výstelky ciev. Práve tá sa podieľa významným spôsobom na spriechodnení ciev. Okrem toho pobyt v saune znižuje hodnotu stresových hormónov v organizme, čo samo o sebe znamená vo výsledku nižší krvný tlak. Ak naviac skombinujete saunovanie s profesionálnou starostlivosťou na príjemnom mieste na wellness pobyte, vaše telo aj duša sa vám poďakujú.