Spomaľte a načúvajte svojmu telu: Tieto jogové benefity vám pomôžu aj v bežnom živote

14.6.2019
Prečítané 2014 x

Naučte sa eliminovať stres a zlepšite tak svoje fungovanie v práci. Predtým sa ale zamyslite nad tým, či je pre vás vaša práca skutočne vhodná.

Menej stresu nielen v práci

Stres v práci môže viesť k bolestiam hlavy, poruche spánku či vysokému krvnému tlaku, píše Americká psychologická asociácia.

Podľa Národného centra pre biotechnologické informácie má pritom práve joga tú schopnosť, že dokáže systematicky pomôcť s psychickými a fyzickými chorobami.

menej stresu vdaka joge

V praxi to znamená, že ak upokojíte svoju myseľ, znížite riziko výskytu telesných ochorení, napríklad chronických zápalov alebo cukrovky.

Aj preto v závere svojho výskumu centrum pripomína, aké dôležité je, aby zdravotníci informovali pacientov o povahe jogy a jej terapeutických účinkoch. A my s týmto tvrdením len súhlasíme.

Spomaľte

Ako správne podotýka vo svojom článku Miranda Raimon, práve keď prichádza množstvo mailov a povinnosti sa hromadia, je vhodné dať si pauzu.

joga a meditacia

Tento čas využite na krátku meditáciu alebo zopár hlbokých nádychov. Vďaka jogovým praktikám tohto typu v uponáhľanom režime spomalíte, čo napokon povedie k väčšej efektivite a rýchlejšiemu riešeniu nahromadených povinností.

Koncentrujte sa na dôležité

Vyššie sme sa zmienili o dôsledkoch pracovného stresu. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čo tento stres spôsobuje?

Svetová zdravotnícka organizácia medzi dôvody, ktoré vyvolávajú psychickú nepohodu na pracovisku, neradí len vonkajšie vplyvy (pracovná doba, riadenie či preťaženie úlohami), ale aj faktory, ktoré pochádzajú od zamestnanca.

K takýmto vplyvom patrí napríklad zlá organizácia práce a jej nesprávne načasovanie. Ak sa teda vďaka cvičeniu jogy naučíte koncentrovať a určiť, čo je dôležité, aj v práci budete vedieť jednotlivé úlohy radiť podľa ich vážnosti a naliehavosti.

joga pozicia strom

Načúvajte svojmu telu

Autorka Georgina Berbari na webe Elite Daily opisuje svoju prvotnú skúsenosť s jogou. V článku priznáva, že na začiatku počas cvičenia skôr trpela, než si ho užívala. Dôvod bol prostý – Berbari vyvíjala na seba tlak len preto, aby si niečo dokázala a vyťažila z cvičenia čo najviac.

Ako však ďalej píše, až neskôr prišla na to, aké dôležité je načúvať svojmu telu. Postupom času si uvedomila, že je úplne v poriadku, ak necvičíte súčasne s učiteľom a dlhšie zotrváte v relaxačnej póze.

relaxacna jogova poza

Tento fakt si uvedomila vďaka hodinám jogy, ale aj po prečítaní knihy Awaken Your Divine Intuition od Susan Shumsky. Autorka a učiteľka jogy v nej zdôrazňuje, že joga nie je súťažou, fyzickým testom ani spôsobom, ako sa s niekým porovnávať.

Čo z toho pre vás vyplýva? Počúvajte svoje telo, a to nielen pri joge alebo inom cvičení, ale v akejkoľvek životnej situácii.

Spoznajte sa

Popri eliminovaní stresu či flexibilite tela patrí k prednostiam jogy aj zvyšovanie sebavedomia. Tým sa však nemyslí stimulovanie ega, ale doslovne povedomie o sebe samom.

Skvelou technikou, ako prostredníctvom jogy spoznať seba samého, je meditácia. Vďaka meditovaniu sa nielenže dozviete viac o sebe, ale zistíte aj to, ako môžete vplývať na ľudí okolo vás.

spoznavanie sa a joga

Pre bežné fungovanie je spoznávanie samého seba prospešné tiež v tom, že zistíte viac o svojich myšlienkach. Budete tak vedieť rozpoznať, ktoré sú užitočné a ktoré vám, naopak, škodia.

Okrem vyššie uvedených prínosov považujeme za dôležité aj to, že cez spoznávanie seba samého zistíte, aké sú vaše silné aj slabé stránky, vlastnosti a typické črty. Poznanie o týchto danostiach vám pomôže napríklad pri výbere práce, koníčkov a celkovo pri uvedomelom riadení vášho života.

V prípade, že chcete začať so spoznávaním seba samého alebo hľadaním ďalších jogových benefitov, nahliadnite aj do ponuky našich joga pobytov. Radi vás na niektorom z nich uvidíme. :)