Špeciálne pre bežcov: Týchto 6 jogových benefitov určite oceníte aj vy

5.11.2018
Prečítané 3102 x

Niet žiadnych pochýb o tom, že by ste nemali podceňovať strečing pred behaním. Vďaka joge však na beh nepripravujete iba telo, ale meditovaním sa na cvičenie nastaví aj vaša myseľ. Vo výsledku budete môcť behať dlhšie a to dokonca aj v náročnejších podmienkach.

1. Znižujete riziko zranenia

Dvojnásobná národná majsterka USA v behu na 5 000 metrov Lauren Fleshman začala cvičiť jogu až po tom, ako si v roku 2008 zlomila nohu. Behanie je síce rizikové v tom, že môžete kedykoľvek spadnúť, no najčastejšou príčinou zranení nie sú pády alebo kolízie, ale vyťaženie niektorých končatín.

Určite nám dáte za pravdu, že pri behu je obzvlášť dôležité, aby bolo vaše telo silné. Počas behu trpia najväčšmi nohy, potom hrudník aj ruky. Práve oblasť hrudníka môžete posilniť jogovými pozíciami, ako je doska či loď. Aby boli vaše nohy uvoľnené, ale aj silné, venujte sa pozícii stolička alebo trojuholník.

Joga pozícia psa
Pozícia psa v prevedení nahor.

Pre dôkladný strečing pred behaním ďalej odporúčame tieto pozície: holub, jašterica, most alebo pes (v dolnej i hornej pozícii).

2. Naučíte sa správne dýchať

Aby ste vydržali behať čo najdlhšie, je potrebné naučiť sa správne dýchať. A práve na to, aby ste sa v dýchaní zlepšovali, vám pomôže cvičenie jogy.

Správne dýchanie pri joge

Pranayama je jogová prax, ktorá sa upriamuje iba na dýchanie.

A či už si vyberiete nozdrové techniky, alebo budete prevádzať cvičenie ujjayi, je to v podstate na vás. Zámerom ktorýchkoľvek dýchacích cvikov je zosynchronizovať pohyby s dýchaním. Vo výsledku sa tak pri behaní nezadýchate a vytrváte oveľa dlhšie. 

3. Upokojíte sa

Medzi najväčšie benefity jogy nepochybne patrí nadobudnutie pokoja, a to po psychickej i fyzickej stránke. Ak sa venujete behu profesionálne, určite viete, že sa táto aktivita spája práve s veľkým množstvom fyzického stresu. 

Ten sa prejavuje neustálym dupaním, nervóznymi pohybmi a v konečnom dôsledku môže dochádzať aj k tuhnutiu svalov. Ešte nepríjemnejšie je, že sa fyzický stres môže pretaviť do bolestí alebo zranení.

Cvičenie jogy

Ak však začnete cvičiť jogu, týmto nepríjemnostiam môžete predísť. Praktizovaním asán sa naučíte kontrolovať vaše telo. Takisto budete pristupovať aj k mysli. V dôsledku toho budete mať nad sebou väčšiu kontrolu a každá akcia bude dokonalým spojením tela, mysle a ducha.

4. Naučíte sa správne držanie tela

Ak zabehnete trasu dlhú aspoň jeden a pol kilometra, vaša noha dostúpi na zem zhruba tisíckrát. Sila jedného nárazu sa rovná 3- až 4-násobnej hmotnosti vášho tela. Aj z toho vyplýva, ako veľmi je dôležité správneho držania tela. Vďaka správnemu postoju zmierňujete nárazy a minimalizujete tak riziko zranenia.

Pozícia vojak 2
Pozícia vojak II.

Joha vám pomôže aj so správnym držaním tela. Hovoríme nielen o správnom našľapovaní, ale hlavne o rovnom držaní hrudnej časti a o uvoľnených ramenách. Na to, aby ste sa naučili držať hruď rovno a vypnutú, cvičte pozíciu vojak II alebo hlboký výpad.

5. Dosiahnete svalovú rovnováhu

Ako sme už spomínali vyššie, v dôsledku behania môže dochádzať k svalovej rigidite – to znamená, že vaše svaly nadobudnú takú pevnosť, že budú nepružné, krehké a tvrdé.

A príčinou je aj svalová nerovnováha, ktorá je výsledkom špecifických a neustálych tréningov a upriamovania sa na vonkajšie techniky. Navyše, keď si uvedomíte, že vyrovnané svalstvo je pre svoju mäkkosť a pružnosť potrebné pri pádoch a kolíziách, nemali by ste svalovú rovnováhu vôbec zanedbávať.

Strečing pred behom

V tomto prípade platí, že vďaka cvičeniu akýchkoľvek asán sa dopracujete k silovej vyváženosti. No na to, aby ste dosiahli očakávaný výsledok, musíte asany prevádzať správne a koordinovane.

6. Sústredite sa

Jednou dôležitou a prínosnou súčasťou jogy je meditácia. Aj vďaka meditovaniu môžete zlepšovať sústredenosť, ktorá je obzvlášť dôležitá pri behaní na dlhé trate alebo pri behu v náročných podmienkach.

Meditácia pri mori

Meditáciou, ktorú pre lepší efekt môžete vykonávať v tichu a osamote, sa upriamite na vaše bytie v prítomnosti. 

Nadobudnutú skúsenosť využijete pri behaní tak, že nebude pre vás dôležitý samotný cieľ v budúcnosti, ale to, čo sa odohráva v danom momente. Pre niekoho sa stalo vnútorné rozjímanie súčasťou behu natoľko, že ho považujú za akúsi meditáciu v pohybe.

Ak ste sa doposiaľ v joge celkom nezorientovali a chcete sa naučiť ako správne dýchať či meditovať, pozrite si naše jogové pobyty, ktoré sú určené pre začiatočníkov aj pokročilých.

Joga a beh