Sebaláska musí byť na prvom mieste. Ako sa naučiť mať sa rád?

16.5.2018
Prečítané 11376 x

Sebaláska sa spája s vlastnosťami, ako sú otvorenosť, prajnosť či úctivosť. Tentoraz však nejde o to, aby ste tieto vlastnosti prejavovali k ostatným, ale priamo k vám. Pýtate sa, ako sa oceniť a mať k sebe úctu? Predstavíme vám hneď niekoľko princípov, vďaka ktorým si budete oveľa ľahšie pestovať lásku k svojmu vlastnému ja.

sebalaska

Uvedomte si skutočnosti

Jeden z najdôležitejších princípov, ktorý so sebaláskou súvisí, je uvedomovanie si skutočností. Cieľom je zistiť, kto ste, čo chcete a na čom naozaj záleží.

Na to treba myslieť najmä vtedy, ak sa vás zmocnia zlé myšlienky. Negatívne zmýšľanie, ktoré často vôbec nesúvisí s realitou, je totiž veľkou prekážkou v tom, aby ste sa mali radi.

Keď si však budete uvedomovať skutočnosti v akejkoľvek situácii, budete vedieť akceptovať vlastnú osobnosť a posúvať sa k tomu, čo si skutočne želáte.

sebalaska-uvedomenie-skutocnosti

Neporovnávajte sa

Byť takí ako sú oni – to je súčasný trend. Či už ide o kariéru, výšku príjmu alebo vonkajší vzhľad. Ak si však chcete nájsť k sebe cestu, takéto správanie musíte obmedziť.

sebalaska-neporovnavat-sa

Upustite od prílišných očakávaní voči sebe, nekritizujte sa. S otvorenou mysľou si jednoduchšie uvedomíte, že každý človek je jedinečný.

Americká psychoterapeutka Kimberly Hershenson dokonca neporovnávanie sa považuje za jeden z kľúčových spôsobov, ako sa zbaviť negatívnych myšlienok.

Podľa nej porovnávanie sa s inými vedie k vnútornému prehovoru, ktorého dôsledkom je sebapoškodzovanie a stres.

sebalaska-upustit-od-porovnavania

Dbajte na zdravie

O zdravom životnom štýle sa veľa hovorí, ale mnoho ľudí zdravie aj tak podceňuje. Príčinou býva vysoké pracovné nasadenie, nesprávne životné návyky či zlé psychické nastavenie.

sebalaska-dbat-o-zdravie

Práve ľudia, ktorí majú radi sami seba, sa pritom denne zdravo stravujú a namiesto povinností uprednostňujú cvičenie a spánok.

sebalaska-sport

Vaša bežná rutina by sa teda nemala zakladať iba na práci, ale každý deň si vyhraďte čas na pohyb a oddych.

Kvalita života je taktiež odrazom aj dobrých vzťahov, preto nezabúdajte ani na známych a osobné stretnutia s nimi.

sebalaska-dobre-vztahy

Nastavte si hranice

Určovanie hraníc nesúvisí iba so stravovaním, spánkom a prácou. Pre úplné očistenie mysle si vytýčte hranice naprieč všetkými sférami vášho života.

sebalaska-nastavit-hranice

Nebojte sa ukončiť vzťahy s ľuďmi, ktorí vás využívajú alebo kontakt s nimi vnáša do vášho života negativizmus.

Rovnako radikálne môžete postupovať pri upratovaní a triedení šatníka.

Zbavte sa všetkého, čo ste dlho nemali na sebe. Doprajete si tak nielen čistotu v domácnosti, ale taktiež sa oslobodíte od zbytočností.

Takáto voľnosť je správnou cestou k tomu, aby ste sa mali radi ešte viac ako doteraz.

sebalaska-satnik

Zamerajte sa na svoje vnútro

Fyzické zdravie je úzko prepojené s tým psychickým. Na to, aby ste boli k sebe láskaví, si musíte uvedomiť dôležitosť vášho duchovna.

sebalaska-zameranie-na-vnutro

Okrem toho, že si nebudete odopierať oddych, vyskúšajte tiež aktivity, ako je napríklad meditácia, vďaka ktorej sa spojíte so svojím vnútrom. Dopriať si môžete taktiež víkendový pobyt spojený s jogou, ktorý je ideálnym spôsobom na načerpanie novej energie v pokojnom prostredí v srdci Českomoravskej vrchoviny.

Rebornea tip: Pozrite si ponuku našich pobytov

Inými spôsobmi, ako si psychicky oddýchnuť, sú činnosti, ktoré robíte najradšej. Môže to byť napríklad maľovanie alebo zapisovanie si do denníka.

sebalaska-pestovanie-konickov

Zachovajte si prirodzenosť

Očakávania iných alebo aj tie vlastné vás môžu nútiť k neprirodzeným zmenám vo výzore či správaní.

sebalaska-v-prirodzenosti

S rešpektovaním svojho vlastného ja sa však zlepší váš vzťah k okoliu a hlavne k vašej osobnosti. Ak si uvedomíte vašu jedinečnosť a hodnotu, skrytá prirodzenosť sa dostaví sama.

Pochváľte sa

Kedy naposledy ste sa za niečo pochválili? Výčitky často prevyšujú nad chválami, čo vôbec nenapomáha k tomu, aby ste k sebe prechovávali úctu.

sebalaska-ucta-k-sebe

Uvedomte si preto všetky dobré veci, ktoré robíte, a poďakujte sa za ne. Áno, sami sebe.

Uvidíte, že sa budete cítiť lepšie. :)