Predsavzatie, ktoré si zamilujete: Začnite s cvičením jogy

29.1.2020
Prečítané 2559 x

Každý z nás si občas predstavuje, aké by to bolo vstať ráno do práce plný elánu a večer líhať do postele s dobrým pocitom. Ak ste si aj vy na začiatku roka dali predsavzatie, aby každý váš deň vyzeral takto, prinášame vám zopár tipov, ako z predsavzatia urobiť životný štýl. Vaším pomocníkom na tejto ceste sa stane joga.

cvicenie jogy

Prečo práve joga?

Ak hľadáte aktivitu, pri ktorej si precvičíte telo a myseľ, začnite s jogou. V dnešnom uponáhľanom svete je skvelou voľbou pre stíšenie sa, navrátenie sa k sebe a uvedomenie si vlastnej dôležitosti.

cvicenie jogy v kazdom veku
Začiatočník, pokročilý, mladý či starý – joga je vhodná pre každého.

Či už ste úplný začiatočník a nevenovali ste sa predtým žiadnemu pohybu, alebo ste športovec telom a dušou – v joge vie nájsť útočisko každý z nás.

Práve v tom spočíva jej krása. Na výber máte z rôznych štýlov, hodín, jogových štúdií – stačí len hľadať, skúšať a potom nájdete tú správnu.

Buďte realisti

Ak ste v športových činnostiach začiatočník, asi nebude najrozumnejšie stanoviť si každodenné hodinové cvičenie jogy. Ak totiž náhodou vynecháte čo i len jeden deň, budete pociťovať zlyhanie.

cvicenie jogy v parku
Začnite jedným dňom. Ak sa vám to bude zdať málo, počet dní zvýšte a venujte sa sami sebe o niečo viac.

Zamyslite sa nad svojím časovým harmonogramom, v ktoré dni by ste chceli a mohli cvičiť jogu, či už v jogovom štúdiu alebo doma. Určite si tiež čas, ktorý vám bude najviac vyhovovať. 

Vaša motivácia

Vezmite si diár, pero a spíšte si svoje postrehy, prečo chcete začať s jogou alebo v čom sa chcete zlepšiť, ak sa už joge venujete.

joga
Zoznam s postrehmi o tom, v čom sa pomocou jogy chcete zlepšiť, je výbornou pomôckou.

Chcete sa cítiť lepšie po fyzickej alebo psychickej stránke? Chcete byť flexibilnejší? Spevniť svoje telo? Zlepšiť sa v jednotlivých asánach – pozíciách?

Chcete trénovať pevnú vôľu? Vyhradiť si čas len pre seba? Vyjsť zo svojej komfortnej zóny? Alebo celkovo zlepšiť svoj život?

 

cvicenie jogy s radostou a s usmevom
Cvičte jogu s radosťou a s úsmevom, nie s bolesťou a nechuťou.

Na zoznam si pridajte aj ďalšie povzbudzujúce vety a kedykoľvek sa vám nebude chcieť cvičiť, prečítajte si nahlas vaše slová a dôvody, prečo ste sa tak vtedy rozhodli. Zoznam si dopĺňajte aj priebežne.

Odmeňte sa

Ak ste si stanovili svoje ciele, nezabudnite aj na časové ohraničenie. Je to dlhodobý plán na rok alebo len na tri mesiace a potom vyskúšate iný druh cvičenia? Všetko si starostlivo zapisujte.

pohodlne oblecenie na cvicenie jogy
Na začiatku sa skúste odmeniť – kúpte si nové legíny, jogamatku alebo pohodlné tričko.

Určite si aj odmenu za pravidelnú aktivitu. Po prvom mesiaci si môžete kúpiť nové legíny, po ďalšom krásnu jogamatku alebo si doprajte dobré, zdravé jedlo, ktoré si vaše telo zaslúži. 

Nezabúdajte sa odmeňovať a ďakovať si, že ste sa odhodlali na cestu sebazdokonaľovania sa.

Využite vizualizáciu

Často sa stáva, že si chceme ísť zacvičiť, ale zrazu dokážeme vymenovať všetky výhovorky, ktoré nás povzbudzujú v tom, že dnes nemusíme – veď je šesť hodín ráno, radšej si ešte pol hodinu zdriemnem, vonku prší, je zima, opäť tam bude veľa ľudí... 

Koľkokrát vám myseľ ponúkla takéto navonok lákavé riešenia? Vždy, keď si podvedome niečo také poviete, zbystrite pozornosť. Máme pre vás jednoduchú techniku, ktorú vtedy môžete použiť.

prekonanie vlastnej lenivosti
Vizualizácia vám dokáže pomôcť aj s prekonávaním vlastnej lenivosti.

Vezmite si bežnú rannú situáciu. Rozhodli ste sa, že si nastavíte budík skôr a pred odchodom do práce si doma zacvičíte pár minút jogu. Vonku je však ešte tma, pod perinou teplo a vám sa nechce vstávať. Teraz prichádza na rad vizualizácia. Zatvorte oči a usmejte sa.

Predstavte si seba v pohodlnom oblečení, v ktorom praktizujete vaše obľúbené cviky. Spomeňte si na ten úžasný pocit, ktorý máte po každom cvičení a usmejte sa o čosi viac.

Skúste si vizualizovať, ako by vyzeralo vaše telo a v akom stave by bola vaša myseľ po roku cvičenia. Usmievajte sa a vnímajte, ako vaše telo cvičí jogu. Otvorte oči.

relax
Vizualizujte si výsledok toho, čo chcete dosiahnuť vždy, keď vám vaša myseľ vraví, že sa vám nechce. Skúste to a uvidíte zázraky.

Táto jednoduchá, no účinná technika pomáha zmiasť vašu myseľ, v ktorej máte zakorenené určité programy, ktoré vám vravia, že teraz nie je správny čas na cvičenie. 

Ak sa ráno zobudíte a venujete tri minúty vizualizácii, vedzte, že zo seba budete mať skvelý pocit ešte pred samotnou jogou. 

Je to vaše zdravie

Joga je tu pre všetkých – pre tých, ktorí majú sedavé zamestnanie, pre manuálne pracujúcich ľudí, pre mladých i starších ľudí. Dôležité je to, že zlepšujete kvalitu vášho života.

joga proti mnohym chorobam
Joga pomáha pri vysokom krvnom tlaku, cukrovke, úzkostiach, strese, problémoch so spánkom a aj pri iných ťažkostiach.

Vďaka joge sa naučíte správne dýchať a udržiavať svoje telo pevné, zlepšíte svoje trávenie, utíšite svoju myseľ, naučíte sa žiť v prítomnosti, budete zvládať stresové situácie ľahšie a pokojnejšie, zlepší sa vám kvalita spánku a taktiež aj vaše vzťahy.

Život s jogou sa stane jednoducho taký úžasný, aký ste vždy chceli mať.

Ste ready?

Joga má bezpochyby pozitívny účinok na naše telo a myseľ. Začať s jogou už dnes môže byť prvým krokom k spokojnému a vyrovnanému životu.

zakladna pozicia v jogeJogu si zamilujete. Stane sa pevnou súčasťou vášho života a vás.

A nezabúdajte na to, že vaše novoročné predsavzatie sa môže stať vaším životným štýlom, vašou vlastnou filozofiou života a pevnou súčasťou vašej bytosti.

Chcete sa odpútať od sveta a prežiť dokonalý jogový zážitok? Vyberte si z našej širokej ponuky jogových pobytov taký, ktorý vám dokonale vyhovuje dĺžkou, náročnosťou a ponúkanými službami.

joga pobyty na zaujimavych miestach