Najlepšie tipy, ako sa naštartovať do nového dňa

16.11.2021
Prečítané 1150 x

„Každé ráno máme po zazvonení budíka úplne novú príležitosť urobiť v čase, ktorý nám bol darovaný, to, čo chceme. A po celý zvyšok života budeme tento dar dostávať znova a znova.” To je citát Hyruma Smitha, ktorý prináša zaujímavú myšlienku.

Áno. Každé ráno je pre nás novou príležitosťou. Ráno robí deň a už samotné vstávanie dokáže vytvoriť atmosféru , ktorá nás môže sprevádzať až do večera - to určite sami dobre poznáte.

Viete ale ako zariadiť, aby bola ráno vaša nálada čo najlepšia a do nového dňa ste vykročili tou správnou nohou? Verte alebo nie, stačí nastaviť pár pravidelných ranných rituálov a dni plné energie sú na svete.

Naučte sa vstávať

Jediné, čo musíte pre taký ranný rituál obetovať, je váš čas. Musíte sa naučiť skoro vstávať a nastaviť svoj budík o pár minút dopredu. Že je vstávanie pre vás utrpenie? Sami musíte nájsť stratégiu, ktorá vám bude pri skoršom opúšťaní postele pomáhať najviac.

Niektorým ľuďom pomáha dať si budík čo najďalej od postele. To sa pre jeho utíšenie musí totiž človek z postele vyhrabať a vypnúť ho. A keď podchytíte myšlienky vo svojej hlave na návrat do ríše snov, už vydržíte na nohách.

Iní uprednostňujú inteligentné aplikácie na telefóne, keď sa budík vypne až po vyriešení logickej hádanky, pri jej riešení sa aktivuje mozog tak, že už sa mu spať jednoducho nechce.

Začínajte deň s pravidelnými rituálmi

Vedieť začať svoj deň je pre veľa ľudí stále nedosiahnutým cieľom. Dôležité je nastaviť si pravidelnú rannú aktivitu, ktorá vás do nového dňa naladí. Nemusí ísť o nič svetoborné.

Prinášame vám pár tipov na inšpiráciu:

Myšlienka hýbe nielen svetom ale aj ránom

Vedeli ste, že vaša prvá myšlienka nového dňa, by mala byť pozitívne naladená? To sa hneď vstáva inak, keď si uvedomíte, že vás čaká nový, krásny deň než keď vstávate s myšlienkou, že dnes na vás čaká náročná úloha alebo musíte robiť niečo, čo sa vám nechce.

S tým je spojené aj to, robiť ráno niečo, čo sa vám chce.

Tip: Skúste si každé ráno napísať alebo len vymyslieť 3 príjemné veci, ktoré by ste chceli, aby vás počas dňa postretli. Potom sa na ne môžete tešiť.

Joga a meditácia

Poloha strechy, bojovníka, dieťaťa - to je len pár pozíc, s ktorými sa počas cvičenia jogy stretnete. Práve joga a meditácia sú pre príjemný ranný štart ako stvorené. Prinášajú nášmu telu aj duši množstvo benefitov.

  • Znižovanie hladiny stresu
  • Zníženie krvného tlaku
  • Uvoľnenie svalového napätia
  • Znižovanie úzkosti a zlepšovanie nálady
  • Zlepšuje emocionálnu inteligenciu
  • Zlepšenie vnímania sveta okolo nás aj seba samých

Okrem samotného cvičenia jogy, by vám do života mohla priniesť ďalšie benefity meditácia, mindfulness alebo najrôznejšie dychové cvičenia. Tie sa môžete naučiť aj na mindfulness pobyte.

TIP: Poznáte 5 Tibeťanov? Pre zacvičenie zostavy cvikov vám stačí iba 5 minút.

Pretiahnutie

Ešte chvíľku zostaneme pri cvičení. Pokiaľ zo začiatku so vstávaním nie ste kamaráti, skúste si vyčleniť napríklad len 3 minúty na krátke pretiahnutie na posteli. Aj to je rituál, ktorý sa počíta. Telo sa odblokuje a naštartuje na nový deň. Postupne sa potom dopracujete aj k dlhším zostavám.

Skvelým riešením môže byť tiež zaobstarať si rebriny do bytu. Aj na nich sa človek zvládne za pár minút perfektne natiahnuť. Navyše svojím umiestnením nezaberajú takmer žiadne miesto.

Voda namiesto kávy a dobré raňajky

Vedeli ste, že viac ako polovica Slovákov začína svoj deň kávou? Patríte medzi nich aj vy? Káva sa teší takej rannej obľube hlavne preto, že obsahuje kofeín, ktorý pôsobí ako stimulant. Dokáže v našom mozgu vyvolať pocity pohody, šťastia a bdelosti.

Mali by ste ale vedieť, že vaše telo by oveľa viac ocenilo najprv pár dúškov vody. Káva totiž zároveň aj veľmi dehydruje a vaše telo bolo vysmädnuté celú noc. Odporúčame umiestniť pohár s vodou na nočný stolík a vypiť ju ešte pred začiatkom dňa.

Deň tiež naštartujú výdatné raňajky, ktoré dodajú energiu na celé dopoludnie. Každý to máme trochu inak, niekto raňajkuje do sýta, niekto iba trochu a a niekto vôbec. Pokiaľ patríte medzi milovníkov raňajok, pamätajte, že najdôležitejšia je kvalita.

Či už slané alebo sladké, vyberajte vždy kvalitné suroviny a pripravujte si napríklad výdatnú ovsenú kašu, banánové lievance alebo napríklad poctivé anglické raňajky.

Studená sprcha

Taká studená sprcha je rozhodne opustením komfortnej zóny a zo začiatku vás bude stáť dosť premáhania. Prečo to ale stojí za to?

Studená sprcha a otužovanie slúži ako prevencia pred prechladnutím, posilňuje imunitu, pomáha bojovať so stresom a zvyšuje šancu na dobrú náladu.

Na záver

Či už sa rozhodnete vyskúšať a začleniť do svojho dňa ktorýkoľvek z ranných rituálov, majte na pamäti, že nič nejde hneď a pokiaľ sa vám zo začiatku nedarí, nevešajte hlavu a nepripúšťajte si k telu a hlave negatívne myšlienky.

Možno, že vás zaujmú aj iné ranné rituály alebo si vytvoríte svoje vlastné. Čo napríklad začať deň ranným behom alebo počúvaním vašej obľúbenej hudby?