Lepšia koncentrácia a rešpekt: Prečo by ste mali viesť vaše deti k joge?

22.8.2018
Prečítané 3976 x

Deti majú počas dospievania často problém so sebaprijatím, prípadne so zlými životnými návykmi. K lepšiemu správaniu v škole, pri športovaní alebo doma ich privediete, ak im ukážete jogu.

preco viest deti k joge

Zlepšenie koncentrácie

Psychológ Daniel Goleman tvrdí, že to, či sa bude deťom v živote dariť, nezávisí od sociálno-ekonomického zázemia v rodine alebo IQ. Veľkú rolu zohráva práve schopnosť sústrediť sa.

Aby ste svoje dieťa naučili koncentrovať sa, predstavte mu jogu. Vďaka praktizovaniu tohto cvičenia bude pre dieťa ľahšie zamerať sa na myseľ a telo a spoznávať tak samo seba.

Cviky sa zároveň preukážu aj v iných činnostiach, ktoré si vyžadujú dlhšie zotrvanie. Príkladom sú domáce úlohy alebo iné školské povinnosti.

Špeciálnou skupinou, ktorej joga pomôže koncentrovať sa, sú deti s poruchou ADHD (porucha pozornosti, ktorú sprevádza hyperaktivita). Cvičením jogy sa zvýši množstvo kyslíka v tele a taktiež sa prekrví mozog, čím sa zlepší fungovanie nervového systému.

Faktory, ktoré vo všeobecnosti prispievajú k znižovaniu koncentrácie, sú technológie (mobily, tablety a internet), vnútorný stres, únava alebo snaha robiť viacero činností naraz (multitasking).

zlepsenie koncentracie

Aj keď sa všetky negatívne vplyvy nedajú odstrániť naraz či úplne, už len trochu cvičenia jogy môže prinavrátiť dieťaťu viac času na zmysluplné aktivity a povinnosti (päťročné dieťa sa dokáže sústrediť od 2 do 5 minút, staršie deti a dospelí sa môžu koncentrovať maximálne 20 minút).

Aby ste pomohli dieťaťu zlepšiť koncentráciu, zapojte ho do pozícií, ktorých zámerom je udržiavanie rovnováhy.

Rešpekt voči sebe aj druhým

Namaste by sme mohli do slovenčiny preložiť ako frázu Klaniam sa ti. V inom význame to taktiež znamená, že jogín, v tomto prípade dieťa, prijíma dušu iných a zároveň verí, že v každom z nás je božská iskra.

respekt voci sebe i druhym

V niektorých prípadoch je viac ako prijatie druhých dôležité to, aby dieťa vedelo prijať vlastnú osobnosť, a to sa týka duchovna i zovňajška.

Joga a jej precvičovanie môže zabrániť negatívnym dôsledkom, ktoré sú pre dospievanie typické. Príkladmi takýchto dopadov sú pochybnosti o vlastnej osobe, porucha prijímania jedla či stavy úzkosti.

Pokoj

Ak máte dieťa, určite sa vám už stalo, že na vydobytie si niečoho využilo plač alebo záchvaty, pri ktorých sa začalo hádzať o zem.

pokoj

Ako sme spomínali vyššie, jedným z mnohých benefitov jogy je zlepšenie dýchania. Keď bude dieťa vedieť správne dýchať, pochopí svoje telo a naučí sa ovládať svoje myslenie. Bude tak preň jednoduchšie predchádzať situáciám, ktoré by ho inak vyviedli z miery.

Pokojné správanie do veľkej miery súvisí aj s koncentráciou, o ktorej sme už v tomto článku písali.

Telesná flexibilita

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa počet detí vo veku do 5 rokov, ktoré trpia nadváhou alebo obezitou, zvýšil oproti roku 1990 (32 miliónov) až o 9 miliónov. Pri takomto trende sa predpokladá, že do roku 2025 bude na svete 70 miliónov detí s nadváhou alebo obezitou.

Hodiny pred počítačom alebo televízorom, zlé stravovacie návyky či absencia športu – to všetko sú príčiny týchto nelichotivých údajov.

Aby sa tento trend zmenil, je potrebné viesť deti k pohybu. Jednou z možností je joga, pri ktorej aj naoko jednoduché pozície môžu deťom pomôcť nabrať kondíciu a zlepšiť telesnú flexibilitu.

telesna flexibilita

Ak sa pýtate, ako priviesť deti k joge tak, aby to bolo pre ne zábavné, skúste im pozície pripodobniť k postojom niektorých zvierat. Dieťa sa skôr zapojí do cvičenia, ak bude môcť napodobniť psíka, mačku alebo žabu. :-)

Ako relaxovať

Mohlo by sa zdať, že táto časť je akosi v rozpore s tou, v ktorej sme písali o telesnej flexibilite a pohybe. Ale nie, nezmýlili sme sa. Aj na to, aby sa dieťa cítilo fyzicky dobre, musí vedieť oddychovať.

relax

Je nesprávne si myslieť, že pozeranie televízie alebo práca s počítačom je relax. Ak si aj telo pri takýchto činnostiach oddýchne, myseľ je zamestnaná, pretože sa musí koncentrovať na to, čo dieťa pozerá.

Na to, aby ste dieťa zrelaxovalo, nemusí urobiť veľa. Ukážte mu pózy, ako je savasana (zostaňte s dieťaťom ležať 5 až 10 minút) alebo pozícia dieťaťa, ktoré navodzujú ten správny odpočinok a upokojenie tela i mysle.

pozicia dietataPozícia dieťaťa

Veľkým benefitom meditačných póz, obzvlášť u detí, je to, že po cvičení ľahšie a pokojne zaspia.

Vytrvalosť

Joga nie je súťaživá činnosť. Práve naopak. Cvičením jogy sa dá dopracovať k väčšej trpezlivosti a vytrvalosti.

V joge nie je nikto lepší ani horší, princípom je prijať seba aj ostatných takých, akí sme.

Ak budete dieťa viesť k takémuto životnému postoju, prejaví sa to nielen v ich súkromí, keď budú vedieť kohokoľvek prijať. Vytrvalosť je veľmi dôležitá aj v športoch, ktorým sa vaše dieťa venuje.

vytrvalost

Cvičiteľka jogy Teresa Power považuje práve pozitívne vplývanie pri športovaní za jeden z najväčších jogových benefitov. Okrem toho, že dieťa sa bude vedieť koncentrovať, popri aktívnej činnosti si zachová trpezlivosť a aj horší výsledok ho len tak ľahko nerozhodí.

Duševné a fyzické zdravie

Ak by sa mali všetky benefity, ktoré joga deťom poskytuje, zhrnúť do pár jednoduchých slov, určite by sme použili spojenie psychické a fyzické zdravie.

dusevne a fyzicke zdravie

Fakt, že dieťa si pri jednej aktivite posilňuje svalstvo a zároveň sa vyrovnáva s tým, aké je, značí, že joga patrí bezpochyby medzi vhodné aktivity aj pre tých najmenších.

Ak vám však chýba dostatok inšpirácie, prípadne motivácie k cvičeniu jogy, určite ju objavíte na niektorom z našich jogových pobytov.

Nadobudnuté skúsenosti potom nezabudnite odovzdať vašim deťom. :-)