Joga so zvieratami? Jednoznačne áno

11.10.2018
Prečítané 3756 x

Okrem psov sú to mačky, kone či kozy, ktoré ich majitelia čoraz viac zapájajú do cvičenia jogy. A pomáhajú tak nielen sebe, ale aj svojmu domácemu miláčikovi.

Niekedy je život stresujúci, ako som zistila v roku 2016, keď mi diagnostikovali autoimunitné ochorenie a ešte k tomu som sa aj rozviedla,“ píše o sebe zakladateľka projektu Goat Yoga Lainey Morse.

Jej ťažké obdobie však zmierňoval kontakt so zvieratami, a nie hocijakými. Morse sa totižto venuje cvičeniu jogy s kozami. Dnes má až štyri centrá, v ktorých robí osvetu o cvičení so zvieratami.

joga s kozamiZdroj: goatyoga.net

Samozrejme, nie každému môže takýto experiment vyhovovať. Preto je v podstate na vás, s akým zvieraťom budete cvičiť.

Joga s domácim miláčikom

Veľmi populárnou sa stáva takzvaná doga. Ide o prevádzanie zväčša hatha jogy so psom. Takéto cvičenie prináša celý rad benefitov, pričom platí, že rovnaké výhody z toho má aj váš pes.

Majte teda na pamäti, že cvičením zlepšujete sebe aj zvieraťu krvný obeh alebo eliminujete choroby súvisiace so starnutím, napríklad poranenie skríženého väzu alebo artritídu. Rovnako prospešné je cvičenie aj na formovanie svalstva, zhadzovanie nadbytočných kilogramov a odbúravanie stresu.

joga so zvieratami

Toto všetko sa však nevzťahuje iba na cvičenie so psom. Okrem nich a kôz sa súčasťou jogy stávajú mačky, králiky či kone.

A hoci je veľa prívržencov, ktorí takúto prax prevádzajú a uznávajú, na cvičenie sa znáša aj vlna kritiky.

Posmešné reakcie

Napríklad po tom, ako portál Yoga Journal zverejnil svoj príspevok o cvičení s koňom, niektorí komentujúci s takýmito praktikami nesúhlasili. Zdalo sa im to smiešne, dokonca hovorili o vykorisťovaní zvierat.

joga so zvieratami posmesne reakcie

Na margo toho americký online magazín Elite Daily oslovil inštruktorku a autorku kníh Saru DiVello, aby práve ona zhodnotila cvičenie jogy s koňom.

Po skúsenostiach s liečivou silou jogy vo vlastnom živote – konkrétne tým, že mi pomáha s úzkosťou a nespavosťou, viem, ako veľmi dokáže joga pomôcť ľuďom, a tak chcem vidieť, že sa šíri akýmkoľvek spôsobom. Takže ak niekoho zaujíma cvičenie jogy s koňom, nech to robí, je to úžasné,“ povedala DiVello.

Prečo áno

Viacero skutočností svedčí o tom, že zviera má značný vplyv na zdravie dospelých aj detí. Národné centrum pre výskum zdravia spomína experiment, keď sa deti dostavili dvakrát na lekársku prehliadku, pričom pri jednej bol v miestnosti pes, druhý raz tam nebol.

V čase, keď bol pes v miestnosti, deťom namerali nižšie hodnoty krvného tlaku, srdcovej frekvencie a rovnako sa znížili aj príznaky úzkosti. Okrem toho sa preukázalo, že u ľudí, ktorí majú psa, je nižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb a celkovo sa dožívajú vyššieho veku.

joga so zvieratami prospesna fyzicky aj psychicky

K tomuto všetkému treba dodať, že tento typ jogy prináša motiváciu, a to nielen pre dospelých, ale hlavne pre deti, ktoré by sa inak zrejme k cvičeniu neodhodlali. Cvičenie so zvieratami je obzvlášť prínosné pre deti, ktoré trpia autizmom. Vďaka kontaktu so zvieraťom zlepšujú svoju koncentráciu, upokojujú sa a prehlbujú svoje komunikačné schopnosti.

A ako sme spomínali vyššie, ide o akúsi dvojitú pomoc. Totižto aj zviera, s ktorým cvičíte, sa takýmto spôsobom socializuje, zvyká si na prítomnosť iných zvierat aj ľudí a upokojuje svoje správanie.

My sa teda prikláňame k tvrdeniam inštruktorky Sary DiVello – ak vám takéto cvičenie prospieva, nenechajte sa nikým odradiť.

No v prípade, že zostanete verní tradičným postupom alebo ešte len s jogou začínate, nahliadnite do ponuky našich jogových pobytov, ktoré sú určené pre začiatočníkov i pokročilých. :-)

joga banner