Dovolenka na Cypre - kam ísť a čo vidieť

20.6.2022
Prečítané 2746 x

Cyprus je tretí najväčší ostrov Stredozemného mora. Hovorí sa, že sa tu zrodila najkrajšia z bohýň – Afrodita – bohyňa krásy, lásky a plodnosti. Dodnes je symbolom ostrova. Ostrova, ktorý vás priláka svojou exotickosťou i dostupnosťou zároveň.

Predstavte si to. Len trvá iba 1,5 hodiny a čakajú na vás najkrajšie pláže na svete, horúce počasie, teplé more, dokonalé jedlo a zaujímavá história.

Krajina dvoch strán

Je dôležité vedieť, že Cyprus sa delí na dve časti: južnú cyperskú a severnú „okupovanú“ tureckú. Obe sú bezpečné a majú krásne pláže alebo mestá. Nejde o otvorený konflikt, skôr politický stav. Pocítite to možno v doprave – iný systém je v tureckej časti, iný v cyperskej. Jazdí sa na opačnej strane ako u nás, prechod z jednej strany na druhú by ste ako turisti mali zvládnuť bez problémov, odporúčame prechody Metehan v Nikózii, Dhekelia, Yesilirmak a Famagusta.

Kedy na Cyprus ísť

Leto je samozrejme hlavnou sezónou – a to na Cypre je extrémne horúce. Teploty cez deň dosiahnu i 40 stupňov. Jún i september sú už trošku príjemnejšie a stále vhodné na kúpanie. Zvážte si, či vás viac zláka dovolenka na Cypre, keď bude menej turistov, alebo sem prídete v hlavnej sezóne a užijete si letnú atmosféru dosýta.

Jedlo na Cypre

Jedlo je jednoducho dokonalé. Vychutnávať si budete čerstvé mäso, zeleninu i ryby, na konci s dokonalou bodkou v podobe premakaných sladkostí. Na Cypre sa mieša grécka a turecká kuchyňa, takže sa veľmi rýchlo dostanete do stavu, že nebudete vedieť, čo ochutnať skôr. Za nás určite miestnu Moussaku, syr Anari alebo báječný pita chlieb s paradajkou, bazalkou, olivovým olejom a syrom Halloumi. Pochutíte i aj na gyrose, kebabe, souvlaki (špíz z kuracieho/bravčového mäsa) alebo pastisjo (nákyp z mletého mäsa, makarónov a bešamelu). Ochutnajte miestne pivo Keo a nezabudnite aj na šťavnaté figy, ktoré tu majú za veľmi príjemné ceny. Jeden večer môžete vyraziť do Kollis winery (najvyššie položená) na jedlo a ochutnávku miestnych vín.

Na nákup bežných potravín využite vždy veľké markety ako napríklad Smart, Plus alebo Pop Life. Malé markety a turistické centrá budú mať poriadnu turistickú prirážku. Rozdiel v cenách môže byť pokojne aj 2-3 násobný.

Voda na Cypre je veľmi chlórová a nepitná.

Kam na Cyprus?

Najkrajšie pláže na svete

Cyprus sa môže bez najmenšieho zaváhania porovnávať s Karibikom. Jemnučký piesok a svetlo modrá priezračná voda. Kam na Cyprus, ak chcete vidieť to naj?

Ayia Napa – párty letovisko, najznámejšia pláž sa volá Nissi Beach. Páčiť sa vám bude aj Konnos Beach, Glyki Nero Beach a Dome Beach.

Protaras – oblasť hneď veľa Ayia Napa. Nájdete tu Sirena beach a národný park Cabo Greco (má mega modrú lagúnu)

Limassol – má nádherné historické centrum.

Paphos – opäť pekné mesto. Navštíviť sa oplatí Lara beach (korytnačky sem chodia klásť vajíčka), Blue lagoon na poloostrove Akamas a Coral Bay.

Larnace a Mackenzie Beach – pláž, kde lietadlá pristávajú priamo nad vašou hlavou. V Larnace pri letisku nájdete soľné jazero – v zime i s plameniakmi.

Petra Tou Romiou - pláž, kde sa podľa gréckej mytológie narodila bohyňa Afrodita – nájdete ju medzi Paphosom a Limassolom.

Hory, vodopády, mestá

Najznámejšie hory sú Troodos (dostanete sa sem z Limasolu). Ponúka kratšie prechádzky, dlhšie túry (Artemis alebo Atalanta) aj vodopády (Caledonia Waterfall).

Medzi pekné miesta patrí tradičná rozprávková dedinka Lefkary, biofarma Riverland (ideálne aj pre deti, môžete tu prespať v stane alebo vyskúšať farmárske raňajky.

Mesto Famagusta – Katedrála Sv. Mikuláša, fascinujúca je uzavreté časť mesta Varosha

Salamus (nedaleko Famagusty) – oblasť vznikla, keď sa hrdinovia trójskych vojen snažili postaviť mesto, ktoré by bolo podobné slávnej Tróji. Oblasť zničilo zemetrasenie, zachovali sa ale úžasné ruiny – odporúčame pozrieť pri západe slnka.

Cyprus má cca 350 slnečných dní v roku. Máte skoro 100% istotu, že si pri spoznávaní tejto úžasnej krajiny užijete príjemné počasie. Dovolenka na Cypre nebude chybou. Isté je iba jedno. Budete sa chcieť zase vrátiť.