Cvičenie jogy doma: Na čo treba myslieť skôr, ako začnete s jogou vo vašej obývačke?

30.5.2018
Prečítané 7385 x

V prípade, že sa ešte necítite na skupinové cvičenie jogy, pokojne zostaňte doma. Ak vám však úprimne záleží na tom, aby bolo vaše cvičenie v domácom prostredí efektívne, spočiatku sa držte našich nasledujúcich rád.

cvicenie-jogy-doma

Čo budete na cvičenie potrebovať?

Samozrejmosťou je pohodlné voľné oblečenie, ktoré by vás nemalo sťahovať a ktoré vydrží aj náročnejšie jogové pozície.

Tiež si zadovážte kvalitnú podložku – výber zostáva na vás, ale určite by mala byť protišmyková.

joga-kvalitna-podlozka

Ako tretí spomenieme podhlavník, ktorý si vyžadujú niektoré ásany. Nahradiť ho môžete vankúšom alebo si ho vyrobte.

joga-vankusik

Nájdite si vhodné miesto

Snáď najdôležitejšou požiadavkou pri praktizovaní jogy v domácom prostredí je vhodné miesto, kde budete cvičiť.

Ak máte záhradu, vyberte sa tam. Keď takúto možnosť nemáte, nájdite si iné pokojné miesto v dome alebo byte, kde vás nič nebude rušiť.

joga-vhodne-miesto

Samozrejme, tento priestor nenechávajte v neporiadku, ale pred cvičením ho upracte, odstráňte všetky zbytočné veci a v neposlednom rade odložte všetok nábytok, kvôli ktorému by mohlo dôjsť k úrazu.

joga-vlastny-priestor

Váš priestor si môžete zútulniť podľa vlastného vkusu. Niekto má rád sviečky alebo fotografie, iní zas preferujú čistý priestor bez akýchkoľvek rušivých elementov.

Zvážte svoje limity

Ak s jogou iba začínate, nepreceňujte sa a v cieľoch dodržiavajte postupnosť. Na začiatok preto postačí, ak sa budete hýbať 10 – 15 minút. Až neskôr môžete svoje limity posúvať a cvičiť aj dlhšie.

limity-pri-joge

Zároveň si pred cvičením nezabudnite zahriať telo. Predídete tak bolestiam kolien, krku či bokov, ktoré počas jogy trpia najviac.

V prípade, že sa presilíte a pocítite bolesti, nikdy ich nepotláčajte a okamžite s cvičením prestaňte. Keď tak neurobíte, môžete si zdravotne priťažiť.

opatrnost-pri-joge

Rovnako dôležité je správne dýchanie. Prirodzené nádychy a výdychy sa obzvlášť spájajú s jogovými pozíciami. Ak vás premôže dýchavičnosť, cvičenie ukončite.

Nezabúdajte ani na to, že joga neznamená násilné predvádzanie akrobatických kúskov. Niektoré pozície sú náročnejšie, ale ako začiatočník ich nemusíte praktizovať. Dostanete sa k nim vtedy, keď sa budete na takéto cvičenie cítiť.

joga-postupnost-cvikov

Viac opatrnosti treba venovať obdobiu počas menštruácie. Ak sa pýtate, či je vhodné cvičiť jogu, odpoveď je: konečná voľba zostáva na vás. Keď sa však rozhodnete počas menzesu cvičiť, určite sa vyhýbajte namáhavým ásanám.

Vyberte si dobrých cvičiteľov

Cvičenie jogy v športových centrách zväčša znamená, že vám niekto bude pozície predcvičovať.

Nebojte sa však toho, že sa cvičením doma o niečo ukrátite. Zvoľte si spomedzi mnohých cvičiteľov na internete, ktorí svoje postupy uverejňujú napríklad na YouTube.

joga-cvicitel

Vyberte si najmä podľa recenzií, množstva odoberateľov či podľa toho, že vám je jogín alebo jogínka sympatická.

Necvičte hneď po jedení

Predtým, ako začnete s jogou, majte na pamäti, že hneď po jedení to nepôjde. Váš žalúdok je prázdny po dvoch hodinách, a to je aj vhodný čas, keď môžete cvičiť.

joga-a-jedlo

Ak pociťujete skutočný hlad, dajte si iba banán. Prvé jedlo po joge si môžete dať približne po pol hodine.

Okrem toho sa nezabudnite pred cvičením napiť. Počas jogy sa pitie neodporúča a prijímať tekutiny by ste mali až po skončení.

joga-pitny-rezim

Nezabudnite zrelaxovať

V joge existuje viacero praktík, ktoré vám majú pomôcť zrelaxovať. Poznáme napríklad jogu nidra – stav, ktorý je na pomedzí oddychu a meditácie.

relax-v-jogeJoga nidra

Ľahnite si na chrbát a uložte si ruky ďalej od tela. Výsledkom tejto pozície má byť hlboký relax, ktorý dosiahnete pri plnom vedomí.

Hoci sa to nezdá, relax je pri joge veľmi dôležitý, a to nielen na to, aby ste si odpočinuli. Relaxačné pozície predstavujú čas, keď si vaše telo osvojí všetky benefity, ktoré počas cvičenia získalo.

joga-relax

Preto by ste savasanu (vyššie spomenutú pozíciu v ľahu) mali zaradiť na záver každého cvičenia.

Zopár rád na záver

Na koniec nášho článku máme pre vás ešte niekoľko dobrých rád, na ktoré sa v začiatkoch cvičenia jogy oplatí myslieť:

  • cvičte naboso, bez ponožiek a topánok

  • zvoľte si vlastné tempo

  • s nikým sa neporovnávajte

  • načúvajte svojmu telu

  • jogu opakujte pravidelne

Pri vašom domácom cvičení vám už teraz držíme prsty a budeme sa tešiť, ak sa časom odhodláte aj na skupinové cvičenie v rámci niektorého z našich jogových pobytov. :)