Čo potrebujete vedieť o saunovaní a správnom využití sauny

17.3.2021
Prečítané 4417 x

Ak ste unavený a túžite po chvíľke odpočinku, prečo nevyskúšať saunu? Saunovanie je prospešné nielen pre vaše telo, ale aj myseľ. Vysoké teploty v kombinácii s vlhkosťou prinášajú ľudskému telu mnoho výhod. V tomto článku sa dozviete, ako sa správne saunovať a aké výhody má saunovanie pre vaše zdravie.

Zdroj: Freepik

Výhody sauny

Saunovanie má blahodarné účinky na celkové zdravie a pohodu. Fíni ju navštevujú aspoň 1x týždenne, aby si užili tento dokonalý relax. Sauna okrem iného: zmierňuje napätie, znižuje úzkosť a agresivitu, pobyt v saune uvoľňuje dýchacie cesty a odbúrava z tela nečistoty, zlepšuje krvný obeh a spevňuje pokožku, pomáha pri rehabilitácii po úrazoch, poskytuje úľavu pri astme, zlepšuje náladu.

10 tipov ako sa správne saunovat’

1. Príďte do sauny včas

Ak môžete, mali by ste sa časovo zariadiť tak, aby ste sa dostali do sauny načas. Ak meškáte alebo uviaznete v dopravnej zápche, do cieľa prídete vystresovaný a nervózny, môže znížiť výhody saunovania. Cieľom by malo byt' prísť na toto pokojné miesto úplne v pohode, preto si doprajte dostatok času na dostavenie sa.

2. Prečítajte si pokyny

Pokyny na používanie každej konkrétnej sauny by mali byť všade k dispozícií. Pravidlá používania sa môžu mierne líšiť, preto je lepšie skontrolovať ich. Berte ich vážne a postupujte podľa konkrétnych pokynov.

3. Saunu používajte postupne

Pokiaľ ste v saune prvýkrát, nezostávajte v nej dlhšie než 10-15 minút. Neskôr môžete čas strávený vo vnútri predlžovať, pokiaľ sa budete cítiť pohodlne. Ideálna doba na využitie benefitov sauny je približne 30 až 40 minút.

Tip: Bez ohľadu na to, ako dlho vám pobyt v saune trvá, ak sa cítite nepríjemne, nemali by ste pokračovať. Počúvajte svoje telo.

Zdroj: Freepik

4. Čo jesť

V saune by ste nemali mať plný, ale ani prázdny žalúdok. Ideálne je predtým si dať ľahké občerstvenie, napríklad jogurt alebo ovocie.

5. Pite veľa vody

Nikdy by ste nemali piť alkohol pred, počas ani po príchode do sauny. Nadmerné pitie môže spôsobiť dehydratáciu pri vystavení vysokej teplote a vlhkosti. Je lepšie vypiť aspoň pol litra vody alebo teplého čaju.

6. Čo na seba

Ak máte to šťastie a vlastnite saunu u vás doma, vyzlečte si všetko oblečenie. Ak však chodíte do verejnej sauny, zahalíte sa do plachty, ktorú dostanete pri príchode. Odložte všetky kovové predmety, aby vás pri zvýšenej teplote nepopálili. Nezabudnite si so sebou zobrať uteráky, prípadne župan.

Tip: Pred vstupom do sauny by ste sa mali osprchovať teplou vodou. Nejde len o pravidlo hygieny, ale vaša pokožka sa pripraví a uvoľní svaly po celom tele.

Dovolenka s wellnessom

7. Nájdite si správne miesto

Sauna má zvyčajne dve úrovne lavičiek. Ak uprednostňujete vyššie teploty, vyberte si horné miesto, pretože horúci vzduch stúpa. Ak začnete mať pocit, že je vám príliš teplo, vyberte si nižšiu úroveň, kým vaše telo trochu nevychladne.

8. Nájdite si svoje hranice a nikdy to nepreháňajte.

V saune vydržte len tak dlho, ako vám to bude príjemné. Pre začiatočníkov odporúčame 10 -15 minút.

9. Uvoľnite sa

Počas saunovania si môžete masírovať pokožku špeciálnymi pomôckami. Otvoria a vyčistia sa vám póry a koža sa môže prekrviť. Použiť môžete napríklad rukavice alebo masážnu hlavicu.

10. Po skončení

Po opustení sauny sa osprchujte sa a potom vlezte do ochladzovacieho bazéna. Vaše telo sa najskôr musí vyrovnať s teplotným šokom. Sprchou spláchnete všetky nečistoty, ktoré sa počas saunovania z pokožky uvoľnili. Ak máte saunu doma, ochladiť sa môžete vo vírivke alebo jacuzzi.

Relax vo wellness hoteli

Toto si do sauny neberte

Nenoste šperky, keď sedíte v saune, pretože kovové časti sa zahrejú a môžu spáliť pokožku. Nenoste si so sebou ani váš mobilný telefón či knihy. Teplo a vysoká vlhkosť môžu pokaziť elektroniku a navlhčiť knihy. Pred vstupom do sauny tiež nepoužívajte pleťové vody a krémy. Zanášajú vám póry a bránia pokožke voľne dýchať.

Kedy by ste sa saune mali vyhnúť

Aj, keď má sauna pre väčšinu ľudí blahodarné účinky, existujú výnimky, kedy by ste saunu mali používať s určitými preventívnymi opatreniami alebo sa jej vyhnúť úplne.

A to vtedy ak: užívate lieky alebo máte chronické zápaly, máte problémy s krvným tlakom alebo neobvyklými srdcovými rytmami, ste pacienti s cukrovkou alebo trpíte ochorením obličiek, ste tehotná, vám je nevoľno alebo máte kŕče, ste prechladnutý, ste pili alkohol, máte kožné problémy.

Medzi najobľúbenejšie druhy sáun patria Fínska sauna, parná sauna, infrasauna či parný kúpeľ. Saunový svet ponúka veľa možností, z ktorých si určite dokážete vybrať. To všetko nájdete aj na niektorom z našich wellness pobytov, ktoré pre vás vyberáme na zaujímavých miestach.

Tip pre vás: Milujete saunovanie, no nebaví vás chodiť do wellnes centra či verejných sáun? Viete, že takýto relax si môžete dopriať každý deň aj u vás doma? Domáca sauna, ktorú si ľahko postavíte a zakomponujete do návrhu záhrady môže byť' pre vás ideálnym riešením.