Chýba vám energia? Tieto jogové pózy vás nakopnú

24.1.2019
Prečítané 5513 x

Výborným zdrojom energie sú inverzné jogové pozície. Nepodceňujte však ani jednoduchšie ásany, ktoré majú pri povzbudzovaní tela a mysle veľký potenciál.

jogove pozicie na ziskavanie energie

V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na rôzne typy pozícií, vďaka ktorým budete môcť nakopnúť telo a nabrať viac energie. Pred samotným cvičením sa však povenujte napríklad pozícii mačka a krava. Rozcvičíte si tak chrbát, ktorý bude veľmi dôležitý pri niektorých cvikoch. A taktiež zahrejete celé telo, čím predídete komplikáciám a úrazom.

pozicia mackyPozícia mačka

Prejdime však k spomínaným ásanám.

Kobra (Bhujangasana)

Okrem toho, že pozícia kobry pozitívne vplýva na energetické centrá v tele (čakry), je správnym nástrojom, ako eliminovať stres a únavu. Prevádzaním tejto pozície sa totižto zlepšuje cirkulácia krvi, čo vedie aj k stimulovaniu energie. Vo všeobecnosti táto pozícia poslúži na zlepšenie nálady, a to napríklad aj počas menštruácie.

pozicia kobry

Čo sa týka fyzickej kondície, kobru zaraďte do svojho zoznamu cvikov, ak chcete posilniť svaly v oblasti ramien, chrbta a hrudníka.

Aj keď sa zdá pozícia ľahká, začínajte pomaly. Najprv si ľahnite bruchom nadol, dlane aj prsty na nohách smerujú taktiež k zemi. Pomaly zdvihnite hlavu a hrudník, lakte zostávajú mierne ohnuté. V takejto polohe zotrvajte od dvadsať do šesťdesiat sekúnd.

Ryba (Matsyasana)

Podobne ako kobra, aj pozícia ryby je vhodná na odbúranie napätia a plnohodnotné zrelaxovanie. Ešte dôležitejšie je, že pozícia ryby zasahuje stred tela (jadro), ktorý je zdrojom vonkajšej i vnútornej rovnováhy. Myslite tiež na to, že táto pozícia vysiela energiu zvnútra smerom von.

Vo všeobecnosti pri joge platí, že všetky ohýbajúce sa pozície smerom von (do opačných strán) majú priaznivé účinky na srdce a náladu.

pozicia ryby

Pri rybe je veľmi dôležité dýchanie, ktoré napomáha k lepšej koncentrácii. V pozícii zostaňte počas 10 až 20 hlbokých nádychov.

Strom (Vrksasana)

Veľkou výhodou jogy je, že aj pokojnými spôsobmi sa telo dokáže nabiť energiou a zmierniť svoje negatívne nastavenie. Vhodným príkladom je pozícia stromu, z ktorej sála toľko pokoja, no i tak prináša veľa sily a rovnováhy.

Keďže sa vyznačuje aj posilňovaním členkov a celkovo nôh, môže pomôcť bežcom.

pozicia stromu

Avšak na to, aby ste všetky jej benefity získali, nedopúšťajte sa zbytočných chýb. Napríklad, nevytáčajte chodidlo nohy, na ktorej stojíte, smerom von. Táto časť tela musí byť rovná a smerujúca od vás. Zlým uhlom chodidla oslabujete bedrá a koleno, ktoré slúži ako podpora.

Koleno chráňte aj tak, že naň nepoložíte chodidlo zdvihnutej nohy. Snažte sa, aby zdvihnuté chodidlo smerovalo na stehno.

V pozícii zotrvajte 5 až 10 nádychov.

Kobylka (Salabhasana)

Hoci sa to nemusí na prvý pohľad zdať, pozícia kobylky je veľmi bezpečná a nakopne vás energiou už počas prvých nádychov. Učiteľka jogy Meagan McCrary ju dokonca odporúča ako rýchlu záchranu, keď vám začne dochádzať energia.

pozicia kobylky

Prevádzanie tejto pozície sa začína podobne ako pri kobre. Ľahnite si na brucho, ruky položte voľne vedľa seba. Počas nádychu zdvihnite hlavu, ruky aj nohy. Ruky následne vystrite smerom k chodidlám.

V pozícii zostaňte niekoľko nádychov, opakovať ásanu môžete aj viackrát. Myslite aj na to, že zámerom tejto pozície nie je dvíhať nohy čo najvyššie. Zdvihnite ich iba do takej výšky, ako to vyhovuje vám.

Koleso (Chakrasana)

Po ľahších vyberáme náročnejšiu pozíciu, ktorá si vyžaduje trpezlivosť a tréning. Preto vás upozorňujeme, aby ste jej prevádzanie vopred dobre zvážili.

pozicia kolesa
Inverzia, čiže obrátená poloha prospieva kardiovaskulárnym a nervovým systémom. Navyše, vďaka tomu, že počas tohto cviku je srdce vyššie než mozog, sa urýchľuje tok krvi, čo napokon vedie aj k zvyšovaniu energie. A to nielen telesnej, ale aj duševnej. Pozícia koleso je vhodná pri udržiavaní emocionálnej stability, trpezlivosti a rovnováhy.

Aby ste ale vedeli, ako správne vykonávať túto pozíciu, pozrite si podrobnú inštruktáž od cvičiteľky Jacquelyn Umof.

Stojka (Adho Mukha Vrksasana)

Inverzné pozície sú ako zdroje energie dokonalou voľbou. A preto sme okrem kolesa vybrali ešte jednu. Tá si však vyžaduje viac tréningu a dostatok opatrnosti. Stojku totižto neurobíte len tak bez skúseností a už vôbec nie bez zahriatia.

stojka

Pokiaľ však už máte s jogou skúsenosti, pokojne zaraďte stojku do vašej rutiny. Vďaka obrátenému prietoku krvi prebudíte myseľ a dodáte jej dostatok energie. Z toho vyplývajú aj ďalšie benefity, napríklad lepšia sústredenosť, regenerácia tkaniva či uvoľňovanie stresu.

Navyše, pozícia pozitívne vplýva aj na vášho ducha. Ruky predstavujú korene, ktoré sa pomyselne zlúčia so zemou. Z tohto hľadiska je pozícia vhodná na budovanie spojení a dôvery.

Veríme teda, že sme vám aspoň trochu poradili, ako sa naštartovať a doplniť chýbajúcu energiu. A keby ste náhodou chceli k cvičeniu aj dobrú spoločnosť, určite si pozrite ponuku našich skupinových jogových a wellness pobytov. :-)