Balaton dokáže stále príjemne prekvapiť. V okolí nájdete maďarské Provensálsko či Versailles

2.3.2020
Prečítané 6268 x

Na stránke Rebornea už tradične nájdete aktívne pobyty na rôznych zaujímavých miestach po celom svete. Spomedzi mnohých vás tentoraz zoberieme k jazeru Balaton, ktoré vás okrem skvelých možností kúpania a plachtenia milo pekvapí okolitou prírodou, pamiatkami i gastronómiou.

Zamilujte si Balaton

Najväčšie sladkovodné jazero v strednej Európe, známe aj ako maďarské more, ponúka nádherné výhľady, krásnu prírodu, množstvo atrakcií, relax, a to všetko len pár hodín od slovenských hraníc.

V jazere je pomerne plytká voda, ktorá sa rýchlo zahreje a počas leta dosahuje teplotu až 29 stupňov.

plachtenie
Plachtenie patrí medzi jedny z najpopulárnejších miestnych aktivít.

Medzi najpopulárnejšie turistické aktivity patrí plávanie, plachtenie, surfovanie, rybolov, jazda na člne, vodné lyžovanie, návšteva okolitého vidieka, ako aj historických, kultúrnych a prírodných objektov.

V rámci voľného programu môžete využiť dvestokilometrovú cyklistickú trať, ktorá vedie po  obvode Balatonu, alebo si môžete dopriať pasívny oddych a leňošenie pri vode. Balaton je vhodný pre rodiny s malými deťmi i tých, ktorí s plávaním ešte len začínajú.

kupanie na balatone

Na južnej strane Balatonu je maximálna výška vody po pás, v ďalších častiach jazera je zasa priemerná hĺbka tri až štyri metre, čo je ideálne pre skúsených plavcov.

Jedinečné kúpele Hévíz

Pri Balatone, neďaleko oblasti Keszthely, sa nachádza aj jazero Hévíz. Ide o najväčšie biologicky aktívne prírodné jazero s termálnou vodou, ktorá má liečivé účinky. Jazero obklopuje hustý lesný porast, vďaka čomu je v oblasti jedinečná mikroklíma.

nadherne jazero
Výdatnosť prameňa vyvierajúceho z podvodnej jaskyne je 410 l za sekundu, vďaka čomu sa voda v jazere vymení po 3,5 dňoch.

Teplotu termálnej vody ovplyvňuje zmiešanie teplých a studených prameňov, ktoré vyvierajú zo zeme. V lete dosahuje termálnu liečivá voda teplotu až 35 stupňov a počas zimy najmenej 25 stupňov.

Unikátne liečebné účinky majú pozitívny vplyv na kožné ochorenia a choroby súvisiace s pohybovým aparátom.

Vodná veža v Siófoku

V meste Siófok na južnej strane Balatonu zase stojí technická pamiatka, ktorú sa oplatí navštíviť.

Ide o starú vodnú vežu, ktorá plní už viac ako sto rokov iba okrasnú funkciu. Vo vrchnej rozhľadni sa nachádza kaviareň, ktorá ponúka krásny panoramatický výhľad na okolie Balatonu.

vodna veza
Nefunkčnú vodnú vežu v Siófoku používajú aj ako turistické informačné centrum.

Keszthely a maďarské Versailles

V krásnom a starostlivo upravenom zámockom parku mesta Keszthely, ktoré leží na západnom konci Balatonu, sa nachádza obrovský historický komplex – zámok rodiny Festetics. Ten je známy aj ako maďarské Versailles.

Barokový zámok začali stavať už v roku 1745. Dnes má až 101 miestností a v 18 komnatách sa môžete oboznámiť so životom šľachticov, pre ktorých bol zámok domovom.

carovny zamok
Čarovný zámok rodiny Festetics je tretia najväčšia aristokratická budova na území Maďarska.

Múzeum lodnej dopravy v Balatonföldvár

Na brehoch Balatonu v meste Balatonföldvár otvorili v roku 2016 úplne nové Múzeum lodnej dopravy. V múzeu sa nachádza dominantná 65-metrová veža, odkiaľ je skvelý výhľad na celé jazero.

Múzeum má z jednej strany tvar lode a jeho expozície vám prezradia to najdôležitejšie o histórii plavby lodí po Balatone.

muzeum lodnej dopravy
V Múzeu lodnej dopravy sa nachádza kino, detský kútik, kaviareň aj konferenčné priestory. Zdroj: balatonfoldvar.info.hu

Tihany – maďarské Provensálsko

Len pár kilometrov od mesta Balatonfüred, ktoré je najväčším sídlom severného brehu Balatonu, sa nachádza mestečko Tihany, známe aj za maďarské Provensálsko. Lokalita dostala takýto prívlastok vďaka tomu, že sa tu veľmi dobre darí levanduli.

mesto tihany
Len pár metrov od brehov Balatonu sa vďaka mestečku Tihany môžete ocitnúť v čarovnom maďarskom Provensálsku.

Nachádza sa tu aj Levanduľový dom, v ktorom nielen ochutnáte levanduľový sirup, ale dozviete sa ešte viac zaujímavých informácií o tejto bylinke. A ako už dobre viete – levanduľa má výborné upokojujúce vlastnosti.

levandula
Levanduľu si môžete nazbierať na poliach za pár forintov. Nájdete ju tu však aj v obchodíkoch so suvenírmi, v zmrzline či koláčikoch.

Reštaurácia Régi Idők Udvara Skanzen Es Etterem

Názov tejto reštaurácie je dlhý, tak ako aj dav ľudí, ktorí čakajú na voľný stôl v nej. Zažijete stolovanie a hodovanie ako za dávnych čias, keď sa jedlo pripravovalo v tradičnej kamennej peci. Vychutnajte si historickú atmosféru a vyskúšajte si aj lukostreľbu priamo v areáli.

Výbornú gastronómiu si však vychutnáte na severnom brehu Balatonu kdekoľvek. A navyše vás prekvapí aj skvelé vínko. Okolie Balatonu je totiž známou vinohradníckou oblasťou. Neváhajte sa zastaviť v miestnych vinárstvach, kde vás vždy milo privítajú a pohostia.

regi idor udvara skanzen es etterem
K dokonalým zážitkom patrí aj dokonalé jedlo. O to v Régi Idők Udvara Skanzen Es Etterem nie je núdza.

Mnísi, múzeá a mnoho iného

Veľkým lákadlom v mestečku Tihany je aj miestny benediktínsky kláštor, ktorý sa týči na vrchu mesta a ponúka turistom magický výhľad na okolie Balatonu.

klastor v tihany
Kláštor pochádza z 10. storočia a jeho súčasťou je aj múzeum, v ktorom nájdete zbierku tisícročných artefaktov o histórii kláštora a maďarských kráľov.

Pri prechádzkach uličkami mesta Tihany si určite všimnite aj Paprikový dom, ktorý je ovešaný sušenými papričkami.

paprikovy dom
Paprikový dom v mestečku Tihany len tak ľahko neprehliadnete.

V Paprikovom dome predávajú výrobky z červenej papriky od korenín, olejov až po omáčky. Ďalší skvelý tip na suvenír z ciest.

Balatonfüred

Z mestečka Tihány sa teraz presunieme do mesta Balatonfüred, ktoré je významným kúpeľným a rekreačným strediskom. Ide tiež o najväčšie mesto severného brehu Balatonu, vďaka čomu sa často označuje za hlavné mesto Balatonu.

Okrem toho je mesto Balatonfüred známe aj ako medzinárodné stredisko hrozna a vína. Nachádzajú sa to rôzne obchodné domy, takže si môžete vychutnať aj super nákupy.

mesto balatonfured
Vychutnajte si slnečné prechádzky v prekrásnom meste Balatonfüred s výhľadom priamo na Balaton.

Mesto má tri pláže, kemping a viacero prístavov pre plachetnice. Oproti kempingu sa nachádza zábavný komplex a vedľa neho aj aquapark Annagora.

Pobyt pri Balatone

Práve v nádhernom prostredí mesta Balatonfüred si môžete vychutnať pobyt vo wellness hoteli s vlastnou plážou pri jazere. Ak ste fanúšikom cyklistiky alebo si len radi vychutnávate prítomný okamih v kombinácii s dobrým jedlom, či vínom, vieme vám odporučiť vhodné miesta na pobyt. Napíšte nám svoju predstavu ideálnej dovolenky a pripravíme vám celý pobyt pri Balatone na mieru. Spoznajte ozajstné chute Balatonu.

Ak teda hľadáte spôsob, ako si čo najlepšie aktívne oddýchnuť, objaviť pekné miesta a spoznať nové chute, pobyt pri Balatone môže byť pre vás výborným odreagovaním.