Ako sa stať inštruktorom jogy? Pomôže vám týchto 5 rád

17.12.2018
Prečítané 6582 x

Aby ste sa stali inštruktorom jogy, nestačí absolvovať certifikovaný kurz. Na začiatok by ste si mali nájsť mentora, ktorý vám pomôže v rozvoji. Okrem toho sa budete musieť viac venovať priebežnému vzdelávaniu a utužovať si vzťah so svojimi žiakmi.

Nájdite si svojho mentora

Ak sa chcete stať inštruktorom jogy, predpokladá sa, že nejaké skúsenosti máte. Aby ste sa však dostali na vyššiu úroveň, mali by ste si nájsť svojho mentora. No nemôže to byť hocikto.

S vaším mentorom si musíte rozumieť, mal by vás inšpirovať, pomôcť vám nájsť skryté lektorské schopnosti a rozvíjať ich. Okrem toho je dôležité, aby vám pomohol zistiť, ktorému typu jogy by ste sa mali venovať.

ako byt jogovym instruktorom

Mnoho inštruktorov je príkladom toho, ako sa vďaka mentorom posunúť ďalej. Napríklad medzinárodná inštruktorka a zakladateľka prvej televíznej stanice o joge Kino McGregor získala certifikát až v Indii a jej mentorom bol samotný zakladateľ Ashtanga jogy Pattabhi Joisa.

Podobne ako McGregorová, aj americký inštruktor a autor kníh David Swenson absolvoval lekcie so zakladateľom Ashtanga jogy. No predtým, než sa stal jeho mentorom Pattabhi Joisa, mu boli vzorom David Williams a Nancy Gilgoff. Práve Nancy Gilgoff sa považuje za prvú Američanku, ktorá vycestovala do Indie za štúdiom Ashtanga jogy pod vedením Pattabhi Joisa. Gilgoff sa neskôr zaslúžila o to, aby sa Ashtanga joga v 70. rokoch v Spojených štátoch rozšírila.

Ale na to, aby ste sa vzdelávali, nemusíte vyhľadávať len najskúsenejších jogových majstrov. Hlavne hľadajte niekoho, kto má viac skúseností a s kým sa vám dobre cvičí.

Absolvujte kurz

Okrem mentora je veľmi dôležité to, aby ste absolvovali kurz. Ten sa však nezaoberá iba cvičením jogy, ale prináša doplňujúce informácie o jej filozofii, fyziológii a anatómii ľudského tela. Súčasťou kurzu je aj vzdelávanie v psychológii či správnom stravovaní.

absolvujte kurz

Výhodou kurzu je nielen to, že sa budete vzdelávať, ale navyše dostanete po absolvovaní aj certifikát, ktorý bude dokladom vašich skúseností a poznatkov.

Certifikované kurzy poskytuje napríklad Slovenská asociácia jogy či Akadémia Power joga Slovensko. Ešte lepšie bude, ak obdržíte certifikát s medzinárodnou platnosťou. Napokon rátajte aj s tým, že na profesionálne vyučovanie jogy musíte mať doklad o tom absolvovaní kurzu prvej pomoci.

Neustále sa vzdelávajte

Ak chcete ďalej napredovať, aj po kurze musíte pokračovať vo vzdelávaní. Navštevujte workshopy a semináre, vďaka ktorým načerpáte nové skúsenosti. Ak si chcete ešte viac vylepšiť reputáciu, zaregistrujte sa do Yoga Alliance.

neustale sa vzdelavajte

Každý registrovaný inštruktor musí každé tri roky absolvovať ďalších 75 vzdelávacích hodín, z toho 45 hodín sa vzťahuje na cvičenie jogy a zvyšných 30 predstavuje iné doplnkové lekcie.

Samozrejme, platí to, že o nadobudnutých skúsenostiach získate aj osvedčenia. Síce nepriamym, ale zato užitočným vzdelávaním je aj sledovanie konkurencie a najnovších trendov vo svete jogy.

Vytvorte si so žiakmi vzťah

Teraz sme sa dostali do fázy, keď všetko teoretické a praktické ovládate. Tým sa však vaša cesta za učením jogy nekončí. Tak ako sa musíte venovať sebe a spoznávať vlastné nadanie, rovnako by ste mali pristupovať aj ku svojim žiakom.

vytvorte si vztah so ziakmi

Zaujímajte sa o ich život aj mimo jogového štúdia, veďte ich a pozitívne ich motivujte.

Na druhej strane si u nich musíte vybudovať aj zdravý rešpekt a dôveru. Prejaviť záujem a pomoc môžete aj tým, že si vyčleníte lekcie pre určité skupiny ľudí, ktorým môže joga obzvlášť pomôcť. Sú to napríklad športovci alebo tehotné ženy.

S týmto musíte rátať

Ak vám všetky doposiaľ zmienené rady vyhovujú, je to skvelé. Dúfame teda, že vás nakoniec neodradí to, čo budeme spomínať v poslednej časti tohto článku. V krátkosti sa povenujeme tomu, na čo musíte byť ako inštruktor (inštruktorka) pripravený.

Rátajte určite s tým, že hneď po nadobudnutí skúseností a absolvovaní kurzu si nemusíte nájsť prácu. Možno vám bude hľadanie trvať, ale trpezlivosť sa časom vyplatí.

Taktiež vás upozorňujeme, že na začiatok môžu prísť ponuky iba s prácou na čiastočný úväzok. No či už chcete ďalej hľadať niečo na plný úväzok, chcete začať podnikať, alebo sa budete popri učení jogy venovať niečomu inému, všetko je na vás.

s cim ratat

S prácou inštruktora jogy sa spája aj flexibilita, pretože váš pracovný čas nebude osem hodín denne, od pondelka do piatka. Pripravte sa na to, že vaše lekcie budú prebiehať poobede alebo večer, a to či už cez pracovné dni, alebo aj počas víkendov.

A napokon je tu niečo, čo niekomu vyhovovať nemusí, hoci iní to môžu považovať za veľkú výhodu. S učením jogy sa totižto spája veľa cestovania. Týka sa to napríklad obdobia, keď sa rozhodnete vycestovať za skúsenejšími jogínmi do vzdialených krajín.

vela cestovania

Cestovanie taktiež súvisí aj so samotnou profesiou. Ak nebudete mať vlastné štúdio alebo sa v nijakom nezamestnáte, možno budete cestovať aj do iných miest či štátov, kde budete učiť.

V prípade, že sa vám začne dariť, môžete neskôr premýšľať aj nad tým, že si necháte vytvoriť jogový pobyt na kľúč v zahraničí, s ktorým vám ochotne pomôže aj náš Rebornea tím. Pri všetkých krokoch vám budeme držať palce. :)

banner