Ako joga pomáha profesionálnym športovcom?

3.5.2019
Prečítané 3156 x

Stále viac profesionálnych športovcov vyhľadáva jogu ako doplnkové cvičenie. Ligové tímy si dokonca najímajú inštruktorov jogy, aby hráčom ukázali jej výhody.

Joga a olympijská víťazka v plážovom volejbale

Americká hráčka plážového volejbalu Kerri Walsh Jennings má 38 rokov a doposiaľ na olympiádach získala viacero medailí. Pri takejto kariére by sa dalo čakať, že Jenningsová s profesionálnym športom čoskoro skončí. No opak je pravdou. Volejbalistka aj naďalej trénuje a v roku 2020 sa chystá na olympiádu v Tokiu. V psychickej a fyzickej pohode sa udržiava aj vďaka joge, ku ktorej ju priviedol manžel.

plazova volejbalistka Kerri Walsh Jennings
Plážová volejbalistka Kerri Walsh Jennings. Zdroj: Facebook.com – kerrileewalsh

„Joge sa venujem pred každým volejbalovým tréningom. Na pobreží robím flow-style jogu, aby som pripravila telo, myseľ aj ducha. Tým sa mi upraví dýchanie a ožijú moje nohy, čo je dôležité najmä vtedy, keď je moja myseľ stále popredu,“ uviedla pre portál espnW.

Kerri Jennings sa vďaka joge naučila sebadisciplíne a zistila, čo je pre ňu nekomfortné a zraňujúce. Benefity jogy však nevníma len pri športovaní, ale aj v bežnom živote a súkromí. „Vidím krásu cvičenia a uvedomujem si, ako vplýva joga na život mimo podložky. Či už maľujete, hráte na bicie, alebo ste na ihrisku ako ja.“

Volejbalistka si prostredníctvom jogy uvedomila, aké dôležité je myslieť na telo, ducha aj myseľ. A to jej napokon pomohlo nielen ako športovkyni, ale aj ako milujúcej matke jej detí.

Svoje vnímanie jogy preniesla aj do kampane This is Yoga. Tú v roku 2017 spustila značka Lululemon, ktorá ponúka športové oblečenie a doplnky.

Od futbalistu k inštruktorovi jogy

Pre niektorých športovcov je ukončenie kariéry veľmi ťažké. Svoje o tom vie bývalý profesionálny hráč amerického futbalu Keith Mitchell, ktorý v roku 2003 utrpel poranenia miechy.

Zranenie ho paralyzovalo na pol roka. Jeho zdravotný stav sa však začal zlepšovať aj po tom, ako mu zdravotná sestra odporučila vedomé dýchanie. Vďaka týmto praktikám sa zlepšil v jeho tele prietok krvi a kyslíka.

Keith Mitchell ako byvaly futbalista
Keith Mitchell je bývalým hráčom amerického futbalu. Zdroj: keithmitchell59.com

Popri meditačnom dýchaní si Mitchell osvojil aj iné jogové techniky. Ich aplikovaním sa snažil zmierniť fyzické a psychické dôsledky ukončenia kariéry.

No okrem toho, že sa Mitchell vďaka joge duševne aj fyzicky zotavil, zistil viac o sebe a svojom životnom poslaní. Ako sám tvrdí, muži sú často vedení k potláčaniu pocitov. A potom, keď vyrastajú vo futbalovej škole a ich fungovanie je zamerané len na šport, sa môže stať, že sa dopracujú k nesprávnej životnej pravde.

„Aj alfa muž či gladiátor sa môže vrátiť a povedať si: ,Hej, veď toto sú moje skutočné pravdy.‘ Hral som futbal, pretože som chcel byť prijatý, chcel som mať okolo seba priateľov a ľudí, ako som ja. No všetky tieto veci začínajú miznúť, čo som si však pred dvanástimi rokmi neuvedomoval,“ uviedol pre portál For The Win.

Keith Mitchell ako instruktor jogy
Zdroj: keithmitchell59.com

Z Mitchella sa stal certifikovaný inštruktor jogy. Svoje skúsenosti odovzdáva nielen aktívnym, ale aj bývalým športovcom a vojnovým veteránom, ktorí sa musia znova zaradiť do bežného života.

Joga pre celé tímy

Vzpieranie, šprint a streľba nie sú najdôležitejším tréningom, je to joga, tvrdí basketbalista Joe Johnson. Ten vníma jogu ako nutnú terapiu pre svaly.

Okrem Johnsona sa v basketbalovej lige objavuje stále viac hráčov, ktorí sa popri športovaní venujú joge. Medzi mnohými je to napríklad niekoľkonásobný víťaz NBA LeBron James či hráč tímu Detroit Pistons Blake Griffin.

basketbalista Blake Griffin
Basketbalista Blake Griffin. Zdroj: Facebook – Blake Griffin

Podobne ako Johnson, aj Griffin využíva jogu na posilnenie svalstva a tiež ako prevenciu proti zraneniam. No jeho veľkým problémom je, že má príliš upnuté svaly, čo často vedie k bolesti chrbta a kolien. Tieto nedostatky si však rovnako kompenzuje prostredníctvom jogy.

S cvičením mu pomáha inštruktor Kent Katich, v športových kruhoch známy ako jogový muž. „Športovci sú omnoho otvorenejší čomukoľvek, čo im pri športe pomôže alebo čo predĺži ich kariéru. A aj tréneri sú oveľa viac otvorení benefitom jogy,“ tvrdí Katich v článku Sarah Tolandovej.

vpravo instruktor jogy Kent Katich
Inštruktor Kent Katich (vpravo) je medzi hráčmi známy ako jogový muž. Zdroj: Facebook – Kent Katich Yoga

A napokon sa niet čomu čudovať – vďaka joge sa telo stáva vnímavejšie. Hráči sa dozvedajú viac o vlastných obmedzeniach, ale aj o svojich silných stránkach. Ako ďalej uvádza inštruktor Katich, športovci si uvedomujú dôležitosť systematickosti a nečakajú, kým sa v hre niečo pokazí.

A aj pre tieto benefity si tímy v ligách, ako je NBA (napríklad Philadelphia Eagles a Seattle Seahawks) či NFL, najímajú jogových inštruktorov, aby hráčom tieto výhody ukázali.

Aj pre profi bežcov

Koncentrovaná myseľ je rovnako dôležitá ako pružné svaly a flexibilné telo, tvrdí certifikovaná inštruktorka jogy a horská bežkyňa Tite Togni. Tá sa začala joge venovať už počas štúdia na univerzite v roku 1989. Pred vyše dvadsiatimi rokmi začala aj s osvetou jogy medzi bežcami, ktorí si v tom čase mysleli, že sú tými poslednými, ktorí jogu potrebujú.

Našťastie sa tento trend zmenil a mnoho atlétov si uvedomilo, v čom je joga pre nich prínosná.

Tak napríklad Togniová pripisuje veľký význam práve spomínanej koncentrácii. Podľa nej si bežec vďaka otvorenej mysli dokáže uvedomiť, kedy je správny čas na beh a kedy, naopak, nie je. Keď budete počúvať svoju myseľ a telo, predídete tak aj nežiaducim zraneniam. S prevenciou proti úrazom napokon súvisí aj správne rozcvičenie pred behom. V tomto prípade Tite Togni odporúča, aby bežci praktizovali Pozdrav slnku, vďaka ktorému sa otvorí každá telesná bunka.

horska bezkyna a instruktorka jogy Tite Togni
Horská bežkyňa a inštruktorka jogy Tite Togni. Zdroj: Instagram – titeyogarunner

V rozhovore pre portál sunnto.com Togniová poskytla nielen bežcom radu, ktorá sa týka koučovania. Podľa športovkyne je dôležité na začiatok cvičiť jogu s inštruktorom, ktorý svojho zverenca vedie a dáva mu spätnú väzbu. Až neskôr, keď u bežca (alebo kohokoľvek iného) nastane progres, môže pokračovať sám.

Na záver máme pre vás jeden skvelý tip. Ako posilniť svoje telo sa dozviete na víkendovom pobyte v historickom kaštieli so skúsenou inštruktorkou jogy Petrou Kozejovou. Môžete sa tešiť na intenzívne lekcie flow jogy zamerané na prebudenie, ktoré budú doplnené  aj o príjemný strečing svalov a vedenú relaxáciu.

Viac informácií o pobyte nájdete na našom webe.

Tešíme sa na stretnutie s vami. :)

joga pobyty banner