Ako funguje ajurvéda a čo od nej očakávať?

11.10.2019
Prečítané 3786 x

Vedeli ste, že vaše telo tvoria tri životné sily? Ajurvéda vám pomôže im porozumieť, vďaka čomu dokážete nasmerovať váš život k zdraviu, stabilite a harmónii.

co je ajurveda a ako funguje

Ajurvéda (v preklade poznanie o živote) patrí medzi najstaršie holistické liečebné systémy. Jej pôvod smeruje do Indie, kde sa začala rozvíjať zhruba pred 6000 rokmi. Za ten čas si vyslúžila viacero jedinečných prívlastkov. Niekto ju označuje za sesterskú vedu jogy, pre iných je zas matkou všetkých liečebných postupov.

Ako sme naznačili v začiatku, charakteristickou črtou ajurvédy je, že ide o holistický liečebný systém. Inak povedané, indické učenie vníma telo človeka komplexne ako celok. Ľudia praktizujúci ajurvédu veria, že ľudské telo tvorí päť vesmírnych zložiek – zem, voda, vzduch, oheň a priestor (éter).

Tieto prvky sa navzájom kombinujú, dopĺňajú a spoločne vytvárajú tri základné životné sily (dóše) – vatu, pittu a kaphu. Vzduch a vesmír vytvárajú vatu, oheň a voda predstavujú pittu a kapha je zas výsledkom spojenia zeme a vody.

ajurveda veda o zivote

Tri životné sily

Pri životných silách platí, že v každom tele sa nachádza ich jedinečná kombinácia. Jedna z nich však býva zvyčajne silnejšia oproti ostatným dvom. Typické pre životné sily je, že každá z nich ovláda inú časť tela.

Vata

O vate je napríklad známe, že je najmocnejšou z troch dóš. Prislúchajú jej totižto najzákladnejšie telesné funkcie ako delenie buniek či dýchanie. Okrem toho ovláda aj prietok krvi, srdcové funkcie a vylučovanie odpadu z tela.

Príčinami narúšania vaty je napríklad príliš časté jedenie, ponocovanie alebo utápanie sa v smútku. K zdravotným problémom, ktoré vyvoláva negatívne fungovanie vaty, paria srdcové choroby, astma, úzkosť alebo artritída.

Pitta

Čo sa týka pitty, tá ovláda trávenie a metabolizmus. Preto sa nemožno diviť, že jej stabilite najviac škodia špecifické pokrmy, napríklad kyslé alebo veľmi korenisté. Okrem stravy sa na jej fungovaní negatíve prejavuje aj to, že trávite veľa času na slnku. Ak sa nebudete o pittu zaujímať, môžete si privodiť vysoký tlak či zápalovú Crohnovu chorobu.

Kapha

No a napokon kapha – tá má za úlohu riadiť rast svalov, stabilitu tela, imunitu či hmotnosť. Jej fungovanie môže narušiť spánok počas dňa, veľa sladkostí alebo nápoje s vysokým obsahom soli. Ak je kapha vašou dominantnou dóšou a je v nestabilite, takýto stav sa prejavuje obezitou, cukrovkou, rakovinou alebo poruchami dýchania.

Namiesto dôsledkov príčiny

Hoci ajurvéda sleduje, ako sa zlé nastavenie dóš prejaví, jej hlavným zámerom je odhaliť príčiny ich nesprávneho fungovania a dostať sa až k jadru problému.

Dôležité preto je, aby ajurvédny terapeut skúmal telo ako celok. Takisto musí zohľadniť jedinečný psychický aj fyzický stav, rovnováhu medzi životnými silami a zistiť, ktorá z nich je dominantná. Podľa vášho stavu určí, ako bude vyzerať liečebný proces.

zena opsypaná kvetmi

V štádiu liečby na vás čaká množstvo procedúr, ktoré vám prinavrátia harmóniu a rovnováhu. Typickou ajurvédnou procedúrou je shirodhara, počas ktorej vám budú liať bylinný olej do oblasti čela. Pýtate sa, ako vám niečo také pomôže?

Shirodhara je skvelá v tom, že podporuje koncentráciu, zlepšuje krvný obeh v mozgu, skvalitňuje spánok a tiež eliminuje problémy s pamäťou.

Ajurvéda je známa aj masážami abhyanga, pri ktorých sa takisto využívajú bylinné oleje. Benefity masáží abhyanga sa prejavujú vo vnútri tela i navonok, a to napríklad upokojením nervov, kvalitnejším spánkom a jemnejšou pokožkou.

olejovo bylinkove masaze
Ajurvéda je známa aj olejovo-bylinnými masážami.

Napokon nesmieme zabudnúť na procedúru panchakarma, ktorá vám pomôže s detoxikáciou tela. A či už potrebujete odbremeniť psychiku, alebo skôr hľadáte očistu od nežiadúcich látok, ktoré pochádzajú zo stravy, panchakarma je v oboch prípadoch ideálnou voľbou. Veď ako ste si už asi všimli, v ajurvéde všetko so všetkým súvisí.

Aby ste si dopriali úplný detox tela a trochu si oddýchli, popremýšľajte nad týždňovým ajurvédnym pobytom, ktorý sme zaradili do Rebornea ponuky. Rezervujte si termín už teraz, kým sú voľné termíny. Budeme sa na vás tešiť.

vyhodne ajurvedske pobyty