Aké retreatové pobyty môžete absolvovať a na čo si dať pozor?

29.12.2022
Prečítané 1245 x

Dnes už nájdete retreatové pobyty naozaj akéhokoľvek druhu. Liečitelia a guruovia po celom svete neustále vytvárajú nové a nové metódy, ktoré by mali pomôcť vášmu osobnému rozvoju, prekonať traumy z minulosti alebo umožniť vám vyvážiť vašu mužskú a ženskú energiu, aby ste žili harmonickejší život.

Základom je, že každý z nás je celkom jedinečný, preto rôzne typy pobytov budú vyhovovať rôznym ľuďom. Niekomu sa môže zdať divné cvičenie jogy a meditácie, kde sa hovorí o čakrách a energii, zatiaľ čo pre iných bude cesta po šamanskej medicíne v peruánskej Amazónii ako prechádzka v parku.

Čo je cieľom retreatu?

Retreat je typ pobytu, ktorý ponúka možnosť na chvíľu sa vzdialiť od každodenných povinností, načerpať pokoj, vnímať sám seba cez telo, pocity, emócie a zatúlané myšlienky. Zámerom takéhoto pobytu je byť aspoň na chvíľu sám so sebou, či už pri individuálnych alebo spoločných cvičeniach a prežívať prítomný okamih. Retreaty sú vnímané ako prvky psychohygieny, ktoré pomáhajú upokojiť myseľ a dobiť mentálnu energiu.

Retreat sa zvyčajne odohráva v príjemnom a tichom prostredí prírody alebo vo wellness centre. Na takýto pobyt sa môžete vydať aj do zahraničia, na niekoľko dní, alebo aj týždňov.

Sú určené pre všetkých, ktorí si chcú na chvíľu oddýchnuť od každodenného stresu a naučiť sa techniky na uzdravenie partnerských vzťahov, pracovať so svojou mysľou, emóciami a pocitmi, lepšie zvládať stres, predchádzať únave, vyhoreniu a mnoho ďalšieho.

Typy pobytov

V dnešnej dobe existuje mnoho rôznych typov relaxačných pobytov. Poďme sa pozrieť na najčastejšie z nich a na to, čo ponúkajú.

Meditačné pobyty

Meditačné pobyty sú obľúbeným spôsobom, ako vyčistiť myseľ a obnoviť vnútorný pokoj. Meditačné pobyty vás naučia meditovať a ponúkajú vám veľmi potrebnú príležitosť vypnúť. Po čom vaša duša naozaj túži, je mier a ticho. Meditačné pobyty sú najlepším spôsobom, ako tento pokoj dosiahnuť.

Výhody:

Iste, na meditačnom pobyte sa dozviete o tom, čo vlastne meditácia je. Ale úprimne povedané, ide o oveľa viac. Keď meditujete, stíšite myseľ. To znamená - vypnúť všetky záležitosti, kvôli ktorým ste boli v strese a všetky myšlienky prúdiace vašou mysľou. V neposlednom rade prináša meditácia obrovské prínosy pre zdravie - od zníženia stresu a úzkosti až po zlepšenie vášho celkového fyzického zdravia.

Joga pobyty

Ak hľadáte wellness útočisko, ktoré precvičí vašu myseľ aj telo, joga pobyty sú tou správnou voľbou. Uistite sa, že ste si rezervovali pobyt jogy, vhodný pre vašu úroveň skúseností. Existujú totiž rôzne typy cvičení jogy - určené pre úplných začiatočníkov, ale aj pre pokročilých jogínov.

Výhody

Naväčším prínosom jogových pobytov je fakt, že ponúkajú celkovú pohodu pre vašu myseľ a telo. Svoje telo si precvičíte na hodinách fyzickej jogy. A svoju myseľ budete cvičiť meditáciou. Väčšina jogových retreatov zahŕňa aj digitálny detox, kurzy výživy a kurzy filozofie jogy.

Tip: Inšpirácie na overené jogové pobyty.

Duchovné/spirituálne pobyty

Existuje mnoho rôznych typov duchovných pobytov, kde sa naučíte filozofiu budhizmu, zažijete hodiny meditácie alebo iné spirituálne pobyty na otvorenie mysle a povzbudenie k novému zdravšiemu spôsobu života.

Výhody:

Tento typ pobytu je o rozšírení vašich duchovných obzorov a rozvoji vašej duchovnej praxe. Rôzne typy duchovných cvičení ponúkajú rôzne výhody.

Pobyty v prírode

Určite nám dáte za pravdu, že nič neočistí dušu tak ako príroda. Či už ide o plávanie v magickom oceáne s delfínmi alebo o desaťkilometrovú túru lesom, príroda uzdravuje našu dušu a robí zázraky aj s naším fyzickým zdravím. Pri tomto type wellness pobytu sa budete oddávať prírode. Ubytovanie pri takýchto pobytoch býva naozaj nádherné a vy budete chcieť hneď vypnúť svoj telefón a všetky ostatné zariadenia, ktoré vás spájajú s civilizáciou a jednoducho si len užívať svet prírody.

Výhody:

Prírodné pobyty sú príležitosťou na návrat k čistejšiemu životu. Všetky sú o doslovnom vypnutí digitálnych zariadení, ale aj vypnutí našej mysle a spojení sa s prírodou. Pobyt v prírode pomáha znižovať hladinu stresu a zvyšuje pocit šťastia.

Fitness pobyty

Fitness retreaty sú ideálne pre dva typy ľudí: Osoby v perfektnej kondícii, ktoré si chcú jednoducho zacvičiť na krásnom mieste. Alebo ľudí, ktorí len potrebujú trochu motivácie, aby začali cvičiť. Či už ste prvý alebo druhý prípad, jedným z najlepších spôsobov, ako si užiť cvičenie, je rezervovať si fitness rehabilitáciu. Budete môcť robiť všetko, od behu cez plávanie až po bicyklovanie a turistiku.

Výhody:

Hlavnou výhodou, ktorú získate, je naplnenie optimizmom, pozitívnou energiou a motivácia pokračovať v cvičení, aj keď sa vrátite domov. Osobný fitness inštruktor vám pomôže nájsť pre vás tie najlepšie cvičenia, aby ste vytrvali.

Digitálny detox

Na digitálnom detoxe vypnete všetky svoje zariadenia. Môžete dokonca zistiť, že miesto, kde ste sa ocitli, vôbec nemá wifi! To vás prinúti vrátiť sa k základom a mnoho ľudí po digitálnom detoxe zisťuje, aké vážne sú účinky médií a ako sa bez nich cítia slobodnejší.

Výhody:

S digitálnym detoxom sa vrátite späť k základom. Dostanete sa do kontaktu so svojím prirodzeným ja. Keď vypnete digitálne zariadenia, oveľa lepšie precítite blahodarné účinky prírody, budete sa venovať príjemným koníčkom, ako je umenie a turistika, podniknete relaxačné prechádzky do divočiny. Takéto pobyty sú skvelé aj pre rodiny, najmä ak vaše deti až príliš žijú v online svete.

Kúpeľné pobyty

Kúpeľné pobyty sú miestom, kam ísť, ak sa chcete cítiť naozaj skvele. Toto je typ útočiska, kde vás budú dokonale rozmaznávať. Kúpeľné strediská ponúkajú rôzne terapeutické procedúry, vrátane ošetrení tváre a masáží. Zažijete tiež aromaterapiu a samozrejme, k tomu chutné a výživné jedlo.

Výhody:

Kúpeľné pobyty sú zvyčajne oveľa prístupnejšie ako väčšina iných typov pobytov. Významné sú aj ich zdravotné benefity. Masáže celého tela zlepšia váš krvný obeh a parné kúpele vám pomôžu vypotiť toxíny z organizmu.

Dobrodružné pobyty

Dobrodružné pobyty sú predovšetkým o zábave a adrenalíne. Na tomto type wellness programov si môžete vyskúšať najrôznejšie druhy outdoorových aktivít. Očakávať môžete kanoistiku, turistiku, lezenie po skalách, rafting a ďalšie. Z takéhoto dobrodružného pobytu si určite odnesiete nové zážitky, ktoré vás nabijú riadnou dávkou energie.

Aké sú výhody retreatov?

Retreat, bez ohľadu na jeho účel, ponúka mnoho životných skúseností. Umožňuje vám zosúladiť sa so svojimi základnými hodnotami, čerpať inšpiráciu na dosiahnutie svojich životných cieľov, zlepšiť váš vzťah s ostatnými a mnoho ďalšieho:

1.Zvýšite si sebauvedomenie

V prostredí, kde sa budete cítiť slobodní od súdenia, sa budete môcť spojiť s vaším skutočným ja. To môže viesť k prekvapivým odhaleniam sebauvedomenia. Uvedomenie si, prečo ste napríklad upadli do určitých návykov alebo čo v živote naozaj chcete.

2.Vysporiadate sa s emocionálnou bolesťou a traumou

Práca na sebauvedomení ide ruka v ruke s ďalšími výhodami. Pomáha vám tiež vysporiadať sa s emocionálnou bolesťou tým, že si uvedomíte, čo ju spôsobuje.

3.Stanete sa zručnejšími v určitej oblasti

Častým dôvodom, prečo ľudia chodia na retreaty, je stať sa schopnejšími alebo zručnejšími v určitej oblasti. Ak sa budete venovať činnostiam ako je písanie, akýkoľvek typ fyzickej alebo kreatívne aktivity, určite to zvýši vašu odbornosť oveľa rýchlejšie. Navyše, v stave zvýšeného sústredenia je vaša myseľ oveľa otvorenejšia prijímaniu nových informácií.

4.Podporíte kreatívne myslenie

Myslenie mimo rámca je kľúčom k novým inovatívnym nápadom a riešeniam problémov. Nové perspektívy vám poskytnú veľmi potrebnú podporu v kritickom myslení, riešení problémov a kreativite.

5.Nájdete odpovede na svoje zdravotné problémy

Ak máte konkrétne zdravotné problémy a zdá sa vám, že nemôžete nájsť žiadnu uspokojivú liečbu, možno len prehliadate všetky dostupné možnosti. Príčinu fyzických ťažkostí totiž často napokon nájdeme niekde inde... Existuje mnoho špecializovaných retreatov, ktoré sa zameriavajú na spojitosť medzi fyzickým a duševným zdravím, alternatívnym liečením a kondíciou tela a mysle. Ak máte pocit, že ste vyskúšali všetko ostatné, ešte vždy môžete skúsiť niečo nové.

Prvým krokom pri riešení vašich zdravotných problémov je však vždy konzultácia so svojím praktickým lekárom.

6. Načerpáte zdravie z prírody

Základom pobytov v prírode je čistota, nedotknutá krása a autentickosť prostredia, ktoré samotné lieči. Pre vás je to skvelá príležitosť spojiť sa s ohromným liečivým potenciálom prírody a využiť všetky jej benefity pre vaše telo aj mysel. Takéto pobyty sú skvelým spôsobom, ako uniknúť stresu každodenného života, spojené s metódami na odbúranie stresu, ako sú meditácia, detoxikácia, či kúpeľné procedúry, vďaka ktorým budete odchádzať vašej liečebnej dovolenky svieži, plní energie a zdraví.

Môže vás zaujímať: Ako je to s cestovaním pre ľudí, ktorí užívajú CBD?

7.Odnesiete si dlhotrvajúce výhody

Poznatky, ktoré získate zlepšia vaše dlhodobé zdravie a zostanú vašim vzácnym kapitálom aj do nasledujúcich rokov. Pobyty vás tiež naučia, ako oddeliť stres v práci od osobného života, čím získate nový pohľad na mnohé veci a poskytnú vám motiváciu potrebnú na to, aby ste si udržali nadobudnutý pokoj a sústredenie aj doma.

8.Zbavíte sa starých návykov

Keď sa ocitnete v novom, inšpiratívnom a pokojnom prostredí s dodržiavaním určitého naplánovaného rozvrhu, vytrhne vás to z vašej zabehanej rutiny. Ak si dovolíte urobiť niečo úplne nové, dávate si tak šancu prelomiť svoje staré návyky a vytvoriť si nové, ktoré vás posuné ďalej.

9.Stretnete nových ľudí

Niektorí ľudia sa rozhodnú ísť na skupinové pobyty, aby neboli sami a mohli si užiť spoločnosť iných sólo cestovateľov. To vám dáva skvelú príležitosť stretnúť sa s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi, ktorí môžu mať podobné ciele ako vy, čo vám poskytne ďalšiu motiváciu do života.

10. Vyberiete si pobyt na svoju mieru

Nech už máte akékoľvek problémy či dôvody k relaxačnému pobytu, určite si z pestrej ponuky dokážete vybrať vhodný práve pre vás, aby vyhovoval vašim potrebám. Či už ste v strese z práce, trpíte tráviacimi problémami, túžite schudnúť, posilniť si partnerské vzťahy alebo jednoducho len chcete stráviť kvalitný čas sami so sebou.

11.Zbavíte sa stresu

Ľudia, ktorí zažívajú stres v práci či doma často cítia potrebu uniknúť tlaku, pod ktorým sú, a túžia dobiť si energiu aspoň na víkendovom pobyte. Bez ohľadu na to, ako veľmi milujete svoju prácu a životný štýl, život v rýchlom rytme časom zaťažuje vašu pohodu aj zdravie. Kombinácia nového prostredia a nového spirituálneho vhľadu je dokonalým receptom na totálny reset mysle..

12. Posuniete svoje osobné hranice

Otvárať sa novým veciam nie je jednoduché, ale stojí to za to. Posúvate tým svoje hranice a rozširujete si obzory. Ak si dovolíte takýto krok z vašej komfortnej zóny vo forme retreatu, otvára množstvo príležitostí na osobný rast.

Čo si zbaliť na pobyt?

Posledná vec, ktorú by ste chceli zažívať pred odchodom do ústrania, je stres z toho, čo si zbaliť. Tu je univerzálny zoznam vecí, dôležitých pre pobyty každého typu. A hoci mnohé z pobytov už vo svojom vybavení ponúkajú všetko, čo potrebujete, možno si budete chcieť priniesť pár osobných vecí, aby ste sa cítili bezpečne a pohodlne.

Pohodlné oblečenie

Retreaty nie sú módnou prehliadkou, takže vám netreba žiadne módne značky ani najnovšie trendy, ale skôr niečo, v čom sa budete cítiť pohodlne. Na hodiny jogy si určite pribaľte legíny na jogu, voľné nohavice, tričká a dobre padnúcu športovú podprsenku.

 

Tip: Myslite na vašu bezpečnosť. Pribaľte si reflexné prvky, nech vás je za zníženej viditeľnosti a na ceste lepšie vidno.

Vrstvy

Pri balení oblečenia je dobré myslieť na to, aby ste mali k dispozícii viacej vrstiev. Hoci každý pobyt je iný, neexistuje taká teplota, ktorá by vyhovovala všetkým klientom, preto je vždy dobrý nápad vziať si niekoľko vrstiev oblečenia. Či už sú to ponožky a sveter alebo vrstva ľahkého odevu s dlhými rukávmi, ktorá zabráni hmyzu počas večerov, nebudete ľutovať, že ste na ne pri balení nezabudli.

Denník

Pobyty môžu byť naozaj v našich životoch transformačným zážitkom a možno budete prekvapení, aké pocity a emócie vyjdú najavo počas tohto času, ktorý ste si venovali. Vždy je užitočné mať poruke denník a pero počas celého pobytu, aby ste si mohli zapisovať poznámky a postrehy v momente, keď sa objavia. Zapisovanie do denníka nám často umožňuje preniknúť hlbšie do seba, čím si dávame priestor na odhalenie toho, čobolo doteraz pre nás ťažké vyjadriť.

Fľaša s vodou

Zostať hydratovaný počas retreatu je kľúčové. Joga, práca s energiou a potenciálne slzy, ktoré prichádzajú s odhaľovaním minulosti, vás môžu rýchlo dehydrovať, takže mať po ruke vlastnú fľašu s vodou vám zabezpečí udržiavať dostatočný pitný režim, pocit sviežosti a hydratácie.

Slúchadlá

Zatiaľ čo veľkú časť vášho času na retreate zaberú workshopy, hodiny jogy, písanie denníkov, či socializácia, počas pobytov sú aj obdobia, keď sa možno budete chcieť trochu odpojiť, nasadiť si slúchadlá a vypočuť si nejakú hudbu alebo inšpiratívny podcast.

 

Tip: Ak sa chystáte na pobyt (nielen) do zahraničia myslite na celoročné alebo krátkodobé cestovné poistenie.

Čo si zbaliť na cvičenie jogy:

  • Jógové rekvizity (vlastný blok, podložku, vankúš, popruh alebo podložku, ak nechcete používať spoločné vybavenie)
  • Uterák na jogu
  • Jogove oblečenie a ponožky

Čo si zbaliť do prírody:

  • Pohodlné topánky (tenisky alebo vychádzkové topánky)
  • Repelent
  • Občerstvenie (niekoľko balíčkov na túru, orechy, energetické tyčinky a pod.)

Čo si zbaliť na pobyt všímavosti:

V podstate jediná vec, ktorú si musíte zbaliť na meditačné útočisko, okrem pohodlného oblečenia, je otvorená myseľ.

Najpodivnejšie wellness pobyty vo svete

Ak vás zaujímajú nekonvenčné wellness praktiky, tu je niekoľko z najneobvyklejších pobytov z celého sveta.

Pivný kúpeľ

Relatívne nový výstrelok, ktorý môžete vyskúšať aj v neďalekej Prahe, sú pivné kúpele. Ako vyplýva už z názvu, táto relaxačná procedúra spočíva v tom, že sa v pive kúpete a zároveň ho môžete aj popíjať. Pivné kúpele, hoci sú dnes v móde, sa zrodili už v stredoveku. Ich podstata spočíva v tom, že využívajú prírodné látky v pive, ako chmeľ a kvasnice, ktoré majú pre telo mnoho pozitívnych účinkov, vrátane čistenia pórov a osvieženia pokožky.

Terapie plačom

Po dobrom plači sa vždy cítime lepšie. Tak čo keby ste si venovali celý takýto pobyt a zamerali sa na zníženie stresu a uvoľnenie emocionálnej bolesti prostredníctvom oddaného plaču? V južnom Japonsku sa bežne používa terapia plačom (ruikatsu) na odstránenie emocionálnych blokád a zlepšenie psychickej pohody.

Pobyty smiechu

Pobyty smiechu majú za úlohu hysterickým chichotaním pomáhať znížiť stres a zvýšiť vašu energiu. V rámci skupinovej terapie sa po miestnosti šíri nákazlivý smiech, ktorý znižuje hladinu kortizolu účastníkov a okysličuje vaše telo a mozog.

Detoxikačné procedúry

Zdravé stravovanie je súčasťou zdravého životného štýlu. Myšlienka dobrovoľného pôstu môže byt' pre niektorých ľudí nepredstaviteľná, no zdá sa, že jeho zdravotné benefity nútia čoraz viac ľudí vracať sa k detoxikačným procedúram rok čo rok. Každý detoxikačný pobyt má svoj vlastný rozvrh a systém, ale pri mnohých z nich sa od účastníkov vyžaduje, aby nahradili jedlo džúsmi alebo detoxikačnými nápojmi, ktoré majú pomôcť vyčistiť telo, začať odznova a vytvoriť si nový vzťah k jedlu.

Orgazmická meditácia

Vedeli ste, že aj kvalitný orgazmus môže pomôcť aj pri transformácii osobnosti a vzťahov? Orgazmická meditácia je wellness prax, využívajúca vedomý orgazmus, ktorý vám môže pomôcť spojiť sa s vaším telom a sexualitou. Zaujmavosťou je fakt, že meditácia sa zvyčajne cvičí s dvoma ľuďmi, pričom jeden partner jemne hladí druhého asi 15 minút bez očného kontaktu a bez sústredenia na cieľ.

Vinoterapeutický pobyt

Či už sa rozhodnete pre luxusné kúpele na juhu Francúzska alebo pre prízemnejší zážitok v Japonsku (kde sa môžete okúpať vo víne, káve, saké a zelenom čaji), pri vinoterapii sa namočíte do červeného vína a využívate jeho blahodarné  vlastnosti proti starnutiu.

Ayahuasca pobyty

Ayahuasca a iné psychedelické pobyty majú za úlohu pomôcť ľuďom prelomiť hranice, ktoré by inak prostredníctvom bežnej terapie neboli možné, tým, že vás vyvedú z mysle a tela a pomôžu vám prepojiť nervové vzorce vo vašom mozgu. Používanie týchto prírodných liekov v šamanskom prostredí vám umožňuje vidieť a cítiť veci, ktoré ste možno nikdy predtým necítili.

Terapia chladom

Terapia chladom spočíva v tom, že vystúpite zo svojej komfortnej zóny a otestujete svoje telo extrémnymi teplotami, aby ste zistili, čo skutočne dokážete zvládnuť. Wim Hof, alias Ľadový muž, je najznámejší praktik chladovej terapie, organizátor bláznivých pobytov, počas ktorých sa ponoríte do zamrznutého jazera a zacvičíte si jogu na snehu.

 

Môžete tiež zájsť do kryoterapeutických kúpeľov, kde si môžete posedieť v chladiacich komorách s priemernými teplotami -120°C. Pre tento nový wellness trend sa vydajte do Aqua City v Poprade. Dokonca ani mnoho športových hviezd a celebrít nedá dopustiť na kúru, ktorá podporuje samoliečebné a regeneračné procesy tela tým, že podporuje prirodzenú produkciu enzýmov a hormónov a uvoľňuje endorfíny, adrenalín a testosterón.

 

Tip: Vyberte si vhodné ubytovanie v Aquacity Poprad a vyskúšajte ich chladiace komory.

Šamanské liečenie zvukom

Liečenie zvukom prichádza v rôznych formách, od zvukových kúpeľov a vibračnej terapie až po šamanské techniky liečenia zvukom, ktoré siahajú celé stáročia do minulosti. Šamani používajú liečenie zvukom, aby sa spojili s duchmi, frekvenciami a energiami, aby otvorili kanály sily a vytvorili vo vás vibračné posuny na uľahčenie liečenia.

Pobyty ticha

Tiché terapie sú jedným z najstarších pobytov na svete, počas ktorých niekoľko dní strávite meditáciou v tichu. Pre ľudí zo Západu, ktorí sú zvyknutí žonglovať so stovkami loptičiek naraz, sa to môže zdať ako ten najzvláštnejší koncept! A predsa, liečebné účinky takýchto pobytov sú nepopierateľné. Najznámejšie sú tiché pobyty a kurzy Dhamma Vipassana, kedy strávite denne 10-11 hodín meditáciou v tichu a v sede.

Pobyty kontaktu s prírodou

Takzvaný "Inner Engineering" je liečebný koncept vytvorený Sadhgurom, jedným z najznámejších jogínskych liečiteľov na svete. Tento proces využíva online alebo osobné kurzy, v ktorých pracujete so svojimi osobnými blokádami a posúvate svoj pohľad na život pomocou poznatkov o joge. Pobyty kombinujú vnímavé dýchanie a prednášky so živou hudbou, turistikou, kempovaním v prírode, výživnými jedlami a cvičením jogy, ktoré vám pomôžu zlepšiť celkovú pohodu tela aj mysle.

Hadie kúpele

Hadie kúpele Ada Barak v Izraeli ponúkajú jednu z najneobvyklejších kúpeľných procedúr na svete. Predpokladá sa, že hadia masáž pomáha upokojiť pacientov, zbavuje ich migrén a boľavých svalov. Počas terapeutickej kúry sa používajú malé hady, ktoré pokožku jemne masírujú a trú, zatiaľ čo väčšie stvorenia vášmu telu poskytnú hlbšiu liečivú masáž.

Somatické liečenie

Pri somatickom liečení sa pracuje so zamrznutou, nevyriešenou energiou, ktorá uviazla v tele a ktorá sa prejavuje ako fyzická bolesť. Prostredníctvom masáží, spievania, liečivých bylín, očistných rituálov a terapeutických sedení môže somatická liečba uzdraviť ľudí z fyzickej, emocionálnej, psychickej a duchovnej bolesti a blokád.

Extatický tanec

Extatický tanec je prax vedomého pohybu a bytia. Pre úplného nováčika však môže pôsobiť trochu odstrašujúco, keď sa tanečníci divoko točia po miestnosti so zavretými očami a v nekoordinovaných pohyboch. Extatický tanec umožňuje napojiť sa na rytmus hudby, vedome sa pohybovať, posilňovať svoju ženskú energiu a nájsť svoje skutočné ja

 

Na čo si dať pozor?

Možností výberu z rôznych transformačných pobytov je naozaj neúrekom -veď koľko ľudí, toľko ciest, možností a odpovedí.

 

Na čo si však dávať najväčší pozor pri akejkoľvek “duchovnej” práci a pri transformačných pobytoch?

 

Pri väčšine funkčných transformačných technikách dochádza v rámci procesov k čisteniu - táto očista môže mať najrôznejší prejav - či už sú to emócie, slzy, únava atď.

 

Dôležitá je práve preto akási “energeticko informačná” hygiena - pred začatím práce v akomkoľvek priestore je najprv vhodné daný priestor vyčistiť (napr. vydymovadlom, zámerom,...), aby sa zamedzilo zbytočnému prenosu zvyškových nánosov čistenia do ďalších ľudí, ktorí sa zúčastnia očistného procesu.

 

Najjednoduchšou a najspoľahlivejšou metódou očisty či ochrany pred zbytočnými nánosmi môže byť jednoduchá vizualizácia - v predstave sa spojiť/vyladiť na akýsi “najvyšší božský zdroj tej najčistejšej energie” a z neho počas meditácie čerpať energiu (a nie z okolia, ktoré môže byť “zanesené”).

 

Takisto môže byť nápomocné “obaliť” sa v predstave takouto božskou energiou/očistným svetlom, ktoré okamžite spáli akékoľvek energie, či emócie, ktoré sa pri očiste môžu vyplaviť.

 

Takto jednoducho sa môže dať zabrániť zbytočným neželaným prenosom “vyčistených” energií, emócií atď.