Aké benefity má správne dýchanie pre náš život?

21.3.2020
Prečítané 6206 x

Správnym dýchaním dokážeme v našom živote zmeniť mnoho. Zlepší sa naše fyzické aj psychické zdravie, budeme lepšie spať a dokonca nám zlepší aj trávenie. Ako vplýva správne dýchanie na celý náš organizmus?

hlboke dychanie

Zlepšenie respiračného systému

Správne dýchanie dokáže pomôcť celému respiračnému systému. Vďaka pravidelnému dýchaniu, ktoré zapája svaly brušnej dutiny a využíva celkovú silu nášho tela, je možné zlepšiť funkčnosť pľúcneho tkaniva.

zlepsuje funkciu respiracneho systemu
Náš respiračný systém dokáže reagovať na zlepšenie funkčnosti dýchania napríklad tým, že sa zvýši celková kapacita pľúc.

V pľúcnom tkanive sa totiž nachádzajú alveolárne vačky, ktoré sa pravidelnou, správnou a hlbokou kontrakciou rozťahujú, vďaka čomu cez ne preniká kyslík rýchlejšie. Naše telo tak prijíma kyslík efektívne, vďaka čomu môže fungovať ešte lepšie.

Znižovanie stresu a úzkosti

Pomalé a hlboké dýchanie dokáže bojovať so stresom a úzkosťou, ktoré môžete počas dňa pociťovať. Ak sa nadýchnete správne a zhlboka “do brucha”, podarí sa vám znížiť vysokú hladinu kortizolu, ktorý sa podieľa na zvýšenej úrovni stresu a úzkostných stavov.

psychicky pokoj
Zo stresu a úzkosti sa správnym dýchaním “dostanete” do stavu psychického pokoja.

Kvalitnejší spánok

Správne dýchanie so sebou prináša aj lepší spánok. Hlboké dýchanie totiž upokojuje, preto pôsobí ako meditačný prostriedok pre našu myseľ.

dychanie pomaha zrelaxovat
Dýchanie pomáha zrelaxovať našu myseľ. A to sa rovná pokojnému a nerušenému spánku.

Lepšie trávenie

Správne dýchanie zlepšuje prívod krvi do tráviaceho traktu, vďaka čomu dokáže telo zapracovať na lepšom trávení. Preto ak niekto máva problémy s hnačkou, zápchou alebo nafukovaním, je dôležité, aby začal praktizovať správne dýchanie. 

Množstvo tráviacich problémov zároveň súvisí so psychikou. Pokúste sa preto upokojiť a zamerať sa na správne dýchanie. Príčiny niektorých zdravotných problémov občas treba hľadať aj na duševnej úrovni.

traviaci system
Správny spôsob dýchania sa môže podpísať aj pod lepšie trávenie a pod stratu hmotnosti.

Správne dýchanie a zvýšený prísun kyslíka majú pozitívny vplyv aj na stimulovanie metabolizmu a efektívnejšie spaľovanie tukov. Na vykonanie technicky dobrého cviku pri redukčnom tréningu je potrebné hlboké brušné dýchanie. Počas cvičenia by zároveň mal byť nádych a výdych synchronizovaný s vaším pohybom.

Pri cvičení následne môžete pocítiť, ako vás správne dýchanie dokáže “posunúť” ďalej. To znamená, že vám umožní napríklad viac natiahnuť ruky alebo sa dotknúť špičky či päty nohy pri istej asáne.

Viac energie

Správne dýchanie nám dokáže pomôcť aj pri lenivosti a únave. Má totiž priamy vplyv na krvný obeh, vďaka čomu dokáže do tela doručiť viac kyslíka. Ide teda o najprirodzenejší spôsob, ako zvýšiť hladinu energie.

vyssia hladina energie
Vyššia hladina energie vám pomôže bojovať s lenivosťou a únavou.

Pomoc pri bolesti i vysokom krvnom tlaku

Pri bolesti často dýchame menej, respektíve sa snažíme dych zadržiavať. Pravidelnými a hlbokými nádychmi je však možné roztiahnuť cievy a tým zvýšiť šancu, že kŕč bolesti pominie skôr. 

Správne dýchanie navyše dokáže pomôcť aj s vysokým krvným tlakom. Nie je to však náhrada liečby, ide len o zvýšenie prísunu kyslíka, čo ovplyvňuje funkčnosť krvného obehu.

Ako správne dýchať?

Správne dýchanie je hlboké, pomalé, prechádza cez nos a vychádza z brucha, nie z pľúc. Najefektívnejšie a najzdravšie dýchanie predstavuje plný jogový dych, ktorý kombinuje abdominálne (bránicové), hrudné (kostálne) a horné (klavikulárne) dýchanie. Ako na to?

1.

Položte si obe ruky na brucho, vaše prostredníky by sa mali dotýkať. Začnite sa uvoľnene nadychovať do oblasti brušnej dutiny. Prostredníky by sa od seba mali oddeľovať s nádychom a s výdychom opäť dotýkať. Hrudník ostáva nehybný.

Zamerajte sa na vašu myseľ a veďte vašu pozornosť priamo do oblasti dýchania. Dýchajte pomaly a kontrolovane. Vždy sa snažte predlžovať nádych, no najmä výdych. Vedomému postupu dýchania sa venujte minimálne 3 až 5 minút.

na dychove cvicenie je idealna poloha lezmo
Na dychové cvičenia je ideálna poloha ležmo.

2.

Potom presuňte vaše ruky na hrudný kôš, prostredníky by sa mali stále dotýkať. Nadýchnite sa do oblasti hrudníka, dychom sa pokúste roztiahnuť hrudný kôš do všetkých strán. Tentoraz zostáva brucho úplne nehybné. Prostredníky sa s nádychom odďaľujú a s výdychom približujú. Dýchajte pokojne a pomaly, znovu 3 až 5 minút. 

3.

Položte si ruky nad srdce, vaše prsty by sa mali jemne dotýkať kľúčnych kostí. Sústreďte svoju pozornosť práve do tohto miesta, nádych veďte do oblasti horných cípov pľúc. Tentoraz zostávajú nehybné hrudník aj brucho. Ide o plytké dýchanie, kapacita pľúc je v tejto oblasti veľmi malá. Dýchajte preto pomaly a vedome približne 3 až 5 minút.

plny jogovy dych
Ak máte plný jogový dych zvládnutý v polohe ležmo, vyskúšajte ho praktizovať aj v sede či v stoji.

4.

V prípade, že sa vám podarilo úspešne zvládnuť všetky tri typy dýchania, pokúste sa ich spojiť do jedného plynulého dychu. Ľahnite si, ruky si položte voľne vedľa tela. Ak chcete mať stopercentnú istotu o správnosti dýchania, položte si jednu ruku na brucho a druhú na hrudník. Začnite pomaly a vedome praktizovať plný jogový dych. 

Nadýchnite sa najprv do brucha, potom do hrudníka a napokon do oblasti kľúčnej kosti. Vydychujte spontánne a plynule. Na výdych sa môžete sústrediť v rovnakom poradí ako pri nádychu, prípadne opačne.

Pre lepšie pochopenie opisovaného dychového cvičenia prikladáme aj video:

joga pobyty