6 tipov na vianočné darčeky pre milovníkov jogy

17.12.2018
Prečítané 3894 x

Máte vo svojom okolí blízkych ľudí, ktorí obľubujú jogu, no stále neviete, čo by ich mohlo potešiť pod stromčekom? Máme pre vás hneď niekoľko dobrých nápadov.

darcek pre milovnika jogy

Náčinie na cvičenie

Pekným a zároveň užitočným darčekom je podložka na cvičenie. Keď sa však pre jej kúpu rozhodnete, určite zainvestujte do kvality. Dbajte na veľkosť podložky či materiál. Ekologické a zdraviu nezávadné podložky sa už dnes dajú kúpiť celkom bežne.

podlozka na cvicenie jogyPodložka na cvičenie jogy môže byť praktická a pekná zároveň.

Preto hľadajte napríklad podložku, ktorá je vyrobená z rastlinných vlákien alebo netoxických plastov. A napokon, od materiálu závisí, či bude podložka pohodlná a či sa na nej nebude šmýkať. Tie kvalitnejšie tieto vlastnosti určite majú.

Čo sa týka veľkosti, dôležitá je nielen šírka a dĺžka, ale aj hrúbka. Tretí rozmer súvisí práve s pohodlnosťou. Vďaka tomu, že bude podložka ideálnej hrúbky, nebude jogín namáhať chrbát a vôbec celé telo. V prípade dĺžky a šírky vyberajte takú podložku, ktorá bude dostatočne veľká na predvádzanie všetkých cvikov.

Podložka je akýmsi osobným priestorom, a preto platí, že je lepšie, ak je väčšia než príliš malá.

Oblečenie

Oblečenie je praktický darček a mohli sme ho zaradiť k vyššie spomínaným tipom. No odevov, ktoré môžete podarovať milovníkom jogy, je toľko, že sa im budeme venovať v samostatnej časti.

Začneme hneď základnými kúskami, ktoré by nemali chýbať žiadnemu jogínovi. Ak poznáte veľkosť svojej kamarátky alebo člena rodiny, ktorý sa joge venuje, zaobstarajte mu kvalitný top a nohavice.

oblecenie na jogu

Pri výbere sa zamyslite nad tým, aký druh jogy vaša známa (váš známy) prevádza a v akom oblečení sa cíti najlepšie. Totižto pri namáhavých tréningoch je obzvlášť dôležité, aby materiál dokázal absorbovať pot a zároveň aby bol čo najpohodlnejší.

Veľa záleží aj na vkuse dotyčnej osoby – či má rada voľnejšie strihy alebo jej viac vyhovujú obtiahnuté tričká a nohavice. Nemáte sa však čoho báť, výber je široký. V obchodoch nájdete krátke aj dlhšie tričká, to isté platí pre nohavice – zaobstarať môžete dlhé legíny, trojštvrťové nohavice alebo takzvané haremky.

Certifikovaná inštruktorka Gabrielle Madisson však radí, aby začiatočníci nosili obtiahnuté kratšie nohavice. Pri cvičení v dlhých voľných nohaviciach sa môže neskúsený jogín zamotať a ublížiť si.

oblecenie na jogu ako darcekPre začiatočníkov vyberajte obtiahnuté nohavice.

Z hľadiska kvality vyberajte také materiály, ktoré dokážu absorbovať pot, sú elastické a pohodlné.

Vedeli ste tiež, že jogíni si môžu cvičenie uľahčiť špeciálnymi ponožkami a rukavicami? Oboje kúsky zvyšujú bezpečnosť tým, že zabezpečujú lepšiu priľnavosť o podložku. Okrem toho ponožky slúžia aj na to, aby sa jogín nedotýkal priamo zeme a nedostal kožnú infekciu.

Joga pobyt

Bežnou súčasťou Vianoc sa stali už aj obľúbené zážitkové darčeky. A presne jeden taký môžete venovať aj vy. Ak máte vo svojom okolí osobu, ktorá miluje jogu a rada skúša niečo nové, podarujte jej jogový pobyt.

jogovy pobyt ako darcek

Rebornea má vo svojej ponuke niekoľko víkendových pobytov, takže obdarovaný nebude musieť v práci riešiť dovolenku navyše. Za jogové pobyty, ktoré Rebornea organizuje v Česku alebo na Slovensku, zaplatíte približne rovnako.

V ponuke sú, samozrejme, aj pobyty do zahraničia, a to konkrétne na Srí Lanku, Maldivy alebo na Kanárske ostrovy. Stačí už len nájsť ten správny.

Vyberať môžete podľa aktivít – pobyt sa môže špeciálne zameriavať na uvoľnenie mysle alebo odbúranie stresu. Taktiež berte do úvahy, či je dotyčná osoba začiatočník alebo pokročilý.

Kniha

Je zopár vianočných darčekov, o ktorých sa hovorí, že nimi sa nedá nič pokaziť. Do tejto skupiny patria určite knihy. Samozrejme, platí to iba pri milovníkoch kníh.

kniha ako darcek

Ak však poznáte niekoho, kto sa rád niečo nové dozvedá práve z kníh a navyše sa zaujíma aj o jogu, pokojne mu nejakú vyberte. Inšpirovať sa môžete viacerými výbermi tých najlepších kníh o joge.

Ak by sme mali podarovať nejakú knihu my, premýšľali by sme nad titulom Goddness Pose, v ktorom sa píše, ako sa Lotyška Indra Devi stala priekopníčkou v joge. Do nášho zoznamu sa dostali aj knihy Yoga Anatomy od Leslieho Kaminoffa a Light On Yoga: The Bible of Modern Yoga od B. K. S. Iyengara.

Čaj

Ak neplánujete kupovať nič veľké, ale predsa chcete niekoho so záľubou v joge potešiť, poobzerajte sa po kvalitnom čaji. Vedeli ste, že existuje takzvaný čaj yogi?

caj ako darcek

Ide o tradičný indický nápoj, ktorý sa inak nazýva aj masala čaj. Zmes obsahuje tri základné ingrediencie – čierne korenie, korenie kardamom a zázvor. Ďalšie prísady sa môžu rôzniť, no bežne sa do yogi čaju pridáva škorica alebo klinčeky. Vďaka pitiu yogi čaju sa znižuje riziko srdcových chorôb, klesá krvný tlak aj hladina cholesterolu.

Dekorácie a doplnky s motívom jogy

Posledné tipy si vyžadujú trochu viac premýšľania. Totižto pri doplnkoch a dekoráciách musíte zvážiť vkus dotyčnej osoby a vôbec či sa jej niečo také bude páčiť.

Doplnky, ako sú náramky alebo náhrdelníky, sa skôr hodia pre ženu. Vybrať môžete z rôznych farebných prevedení a symbolík, ktoré náramky alebo náhrdelníky prinášajú. V ponuke nájdete náramky, ktoré symbolizujú radosť, nehu, ženskosť či mier.

doplnok na jogu ako darcek

Čo sa týka náhrdelníkov, pekným a zároveň decentným doplnkom je takzvaná mala, ktorá je inšpirovaná meditačným vencom. Každá korálka je jedna odriekaná modlitba. Je to teda niečo ako ruženec. Ale podobne ako náramky, aj maly sa vyrábajú v rôznych prevedeniach, vďaka čomu nebudete mať problém vybrať.

mala ako darcekMala sa dá využiť ako pri cvičení, tak aj ako doplnok.

A napokon spomínané dekorácie. Do tejto skupiny patria napríklad obrazy, ktoré pripomínajú svet jogy. Dostupné sú obrazy jednotlivých póz, motivačných veršov alebo mandál. Jogové motívy však nájdete aj na vankúšoch, obliečkach či pohároch.

Prajeme vám krásne Vianoce. :-)