6 spôsobov, ako sa zahriať počas chladných dní

16.12.2021
Prečítané 1005 x

Keď je leto definitívne preč, stále častejšie sa nám pod kožu dostáva to nepríjemné, chladné, sychravé počasie. Brrrr!

Trápia aj vás na jeseň problémy s močovými cestami alebo časté prechladnutie a nádcha? V tom prípade je treba posilňovať imunitu a udržiavať svoje telo v teple. Prinášame vám preto niekoľko inšpirácií, ako s chladom zatočiť.

 

1. Teplé oblečenie

Prvým, úplne logickým, odporúčaním je vybaviť sa teplým oblečením. Vyzerať za každú cenu štýlovo na jeseň aj v zime je prianím mnohých žien, ale dôležitejšia by mala byť funkčnosť a praktickosť. Verte, že aj v teplom svetri a hrubej bunde môžete vyzerať dobre.

Základom by vždy malo byť vrstvenie. Jeden sveter totiž nestačí, to ste možno v sychravom počasí aj sami pocítili. Odporúčame siahnuť po funkčnej termo bielizni, ktorá vytvorí spodnú vrstvu vášho outfitu. Termo bielizeň odvádza vlhkosť a zároveň udrží vaše telo v teple. Takže win win!

2. Vhodné jedlá

Jeseň a zima nie sú vhodným obdobím na hladovanie. Aby si vaše telo udržalo teplo, musí pracovať na plné obrátky a spalovať energiu. Na to potrebuje dodať palivo v podobe jedla.

V zimných mesiacoch sa určite nevyhýbajte ovociu a zelenine, na raňajky odporúčame podávať napríklad instantnú pšenovú alebo pohánkovú kašu. Na jeseň nezabudnite ochutnať aj niektoré recepty, ktoré vaše telo zahrejú zvnútra. Patria medzi ne:

  • Tekvicová polievka
  • Indické kari
  • Fazuľový guláš
  • Ratatouille
  • Tekvicové rizoto
  • Stir-fry

TIP: Skutočné zahrievacie účinky do kuchyne prinášajú korenia ako je chilli, kari, badián, klinček, škorica alebo zázvor.

3. Vitamíny, doplnky stravy a bylinky

Pokiaľ vám ide o zdravie, nemali by ste v chladných dňoch zabúdať ani na dostatočný prísun vitamínov a doplnkov stravy. Imunitu môžete podporiť napríklad vitamínom C alebo výťažkami z hlivy ustricovej.

V zime by ste nemali zabúdať ani na železo a vitamín B12. V prípade nedostatku týchto látok v tele sa zle okysličuje krv a tým klesá aj telesná teplota.

Preventívne môžete pôsobiť aj proti zápalom močových ciest, ktoré v zime potrápia nejedného človeka. Stačí si niekde sadnúť na lavičku alebo sa málo obliecť a zápal je na svete. Pomôcť s prevenciou vám môže žihľava, harmanček, brusnice alebo kapucínka.

Zoznámiť sa môžete tiež s CBD produktami. Tie v poslednej dobe zažívajú veľký boom a pomáhajú ako podpora pri liečbe a terapii najrôznejších chorôb. Okrem iného podporuje aj imunitné funkcie.

4. Wim Hof

Už ste niekedy počuli o Wim Hofovej metóde? Ide o jeden zo spôsobov, ako sa naučiť prostredníctvom dýchania zvládať chlad hravo. Zvládnutie tejto metódy prináša do života človeka aj iné benefity napríklad:

  • Posilnenie imunitného systému
  • Zlepšenie koncentrácie
  • Zmiernenie stresu a posilnenie duševného pokoja
  • Zlepšenie spánku
  • Eliminácia príznakov chronických ochorení a ďalšie

Základom Wim Hofovej metódy je zvládnutie dychových cvičení, pravidelné vystavenie sa chladu a meditácia.

5. Otužovanie

Otužovanie je skvelým spôsobom,  ako predchádzať prechladnutiu a urobiť niečo dobré pre svoje telo a dušu. Množstvo ľudí si myslí, že otužovanie je len o studenej vode. Dnes tomu tak nie je. Nemusíte za každú cenu liezť do studených riek a rybníkov alebo v kúpeľni otáčať kohútikom, čo najviac k studenej vode.

K metódam otužovania dnes radíme aj návštevy sauny. Saunovanie môže byť aj dokonalým spôsobom relaxu. K jeho ďalším benefitom, okrem otužovania, patria:

  • Zmierňovanie napätia a úzkosti
  • Zlepšenie nálady
  • Zlepšovanie krvného obehu
  • Spevňovanie pokožky
  • Rehabilitácie po úrazoch

6. Pohyb

Čože? Športovanie v zime? Väčšine ľudí to príjde ako šialený nápad. Lepšie je zaliezť si doma pod perinu, uvariť čaj a užívať si teplo sálajúceho kozuba. Skúste ale prikývnuť na šialené nápady a aj napriek nepriazni počasia vyrazte za športom.

So správne zvoleným oblečením to nebude žiadna katastrofa. Navyše vedeli ste, že napríklad takým behom v zimných mesiacoch spálite viac kalórií? Telo totiž musí vynaložiť v chladnom počasí viac energie na to, aby sa zohrialo. A to už sa oplatí zvážiť…

Pokiaľ sa necítite na behanie, nevadí. Môžete začať s menej náročnými prechádzkami, ktoré sú vhodné úplne pre všetkých. Až napadne sneh, nič vám nebráni vziať lyže a vyraziť do hôr alebo sa ísť korčuľovať. A joga sa dá cvičiť kedykoľvek a kdekoľvek. :-)