5 jogových póz, ktoré nakopnú vaše chudnutie

4.9.2018
Prečítané 14737 x

Ak chcete pomocou jogy schudnúť, dôležité je nastavenie mysle a formovanie tela. K vašej vysnívanej postave sa môžete dopracovať aj vďaka nasledujúcim piatim pózam.

Výhody, ktoré joga prináša, sme v našich článkoch spomínali viackrát. Jednou z nich je nepochybne aj chudnutie. No ako pripomína docentka Beth A. Lewisová z univerzity v Minneapolise, joga síce vplýva na úbytok hmotnosti, ale iným spôsobom než tradičné cvičenia.

vyhody jogy

Podľa Lewisovej je pri chudnutí kľúčové stravovanie. Vďaka základnému cieľu jogy – spájaniu tela, ducha a mysle si človek uvedomuje, čo konzumuje, vynecháva jedlá, ktoré ho oslabujú a všeobecne sa vie pri stravovaní správne rozhodnúť. A aj tým, že jogou eliminujete stres, dokážete pozitívne ovplyvniť prijímanie energie.

Na druhej strane treba dodať, že okrem správneho vedomia joga pomáha v naštartovaní metabolizmu a formovaní jednotlivých partií.

Ktorý typ jogy?

Pri rôznych typoch jogy je obzvlášť pre začiatočníkov náročné zistiť, ktorá by im s chudnutím pomohla.

Ako najlepšia pri zhadzovaní nadbytočných kíl sa javí silová joga (v angličtine ako power yoga), ktorá vznikla v 90. rokoch a pôvodne mala poslúžiť ako intenzívne cvičenie pre atlétov a športovcov.

vyber typu jogy

Silová joga pôvodne vychádza z ashtanga jogy, no na rozdiel od nej sa necvičí ako séria presných cvikov v danom poradí. Power joga je silový workout, pozostávajúci z menšieho počtu pozícií, v ktorých jogín zotrvá dlhší čas.

Pozícia lode (Paripurna Navasana)

Pozícia lode je presným príkladom toho, že viac ako počet pozícií je dôležitá výdrž. Pri tejto asane tvoríte telom trojuholník, pričom protiľahlými stranami tohto útvaru sú vaše nohy a chrbát.

Pre väčšiu intenzitu cvičenia predpažte ruky pred seba alebo sa nimi dotýkajte nôh.

pozicia lode paripurna navasana

Z fyzického hľadiska pozícia spevňuje brušnú časť, posilňuje nohy a zlepšuje trávenie. No nemenej dôležité je to, že vďaka Paripurna Navasana dosiahnete rovnováhu sakrálnej čakry, ktorá je umiestnená v žalúdku.

Táto čakra je strediskom sebadôvery, ega a emócií. Ak udržíte tieto aspekty vášho života v rovnováhe, budete sa cítiť zdravší a silnejší.

Pozícia stoličky (Utkatasana)

Túto pozíciu by sme zjednodušene mohli označiť za klasické drepy. V tomto prípade však nejde o veľký počet opakovaní, ale skôr o to, ako dlho dokážete v pozícii zotrvať. Majte taktiež na pamäti, že dôležité je dýchanie a to, aby ste mali chodidlá čo najbližšie pri sebe.

pozicia stolicky utkatasana

Cvičenie začínate z pozície hory. Pri zdvihnutých rukách a vystrčenom zadku prechádzate zo vzpriamenej polohy do mierne pokrčenej. Vaše nohy sa nedostávajú až do 90-stupňového uhla. Pozíciu môžete opakovať viackrát.

Utkatasana pomáha pri chudnutí najmä v oblasti zadku a taktiež pomáha s formovaním bokov, stehien a hrudníka.

Pozícia v ohnutom sede (Paschimottanasana)

Táto naoko jednoduchá pozícia, ktorá pochádza z hatha jogy, je vhodná najmä pre ľudí, ktorí chcú redukovať nadbytočný tuk v oblasti brucha.

Ak ste iba začiatočník, najprv dbajte na to, aby ste sa dotkli aspoň členkov, respektíve snažte sa pomaly ohnúť čo najviac. V takejto polohe skúste vydržať aspoň 60 sekúnd. Pokročilí jogíni môžu zostať v tejto pozícii aj niekoľko minút.

pozicia v ohnutom sede paschimottanasana

Ohýbaním namáhate okrem brucha aj stehná a boky, ktoré sa počas cvičenia formujú.

Pre ženy je výhodou nielen nakopnutie metabolizmu, ale aj vyrovnávanie menštruačných cyklov. Naopak, astmatikom alebo ľuďom, ktorí v čase cvičenia trpia žalúdočnými problémami, túto pozíciu neodporúčame.

Pozícia tanečníka (Natarajasana)

Presným pomenovaním tejto pozície je kráľ tanca, keďže nat znamená tancovať a raja je kráľ. No keďže nejde o najjednoduchšiu pozíciu, nejaký čas potrvá, kým sa zo začiatočníka stane majster.

Ale pri vidine toľkých benefitov, ktoré cvičenie prináša, to určite stojí za to. Tanečná póza je dobrou voľbou, ak chcete štíhlejšie a pevné nohy, brucho (pozícia pomáha aj s trávením) alebo boky.

pozicia tanecnika natarajasana

Ako však môžete aj podľa obrázku vidieť, pri tejto pozícii je veľmi dôležité zostať v rovnováhe. Ak sa vám ale podarí zotrvať, dostavia sa aj benefity pre vaše vnútro, a to v podobe lepšej koncentrácie, eliminovania stresu alebo upokojenia mysle.

No aj pri tomto cvičení máme jedno upozornenie – ak máte nízky tlak, buď pozíciu vynechajte, alebo cvičte vo dvojici. V pozícii zotrvajte 20 až 30 sekúnd a opakujte ju pre obe nohy.

Pozícia sviečky (Sarvangasana)

Negatívnym dôsledkom spomalenej štítnej žľazy je priberanie. Jedným z veľkých benefitov pozície sviečky je, že stimuluje štítnu žľazu, a tak zamedzuje priberaniu.

pozicia sviecky sarvangasana

Vo všeobecnosti ide o jednu z najužitočnejších pozícií. Okrem toho, že je zlepšuje psychickú vyrovnanosť (zmierňuje stres, upokojuje mozog a pomáha s nespavosťou), sa vďaka nej dopracujete ku krajším nohám a zadku a zároveň nakopnete trávenie. Ženám v čase menštruácie sa však toto cvičenie neodporúča.

Na to, aby ste z tejto pozície vyťažili čo najviac, ju musíte prevádzať správne. Pozícia je dokonalá, ak sú hrudník a nohy vyrovnané, nehýbete krkom a máte hlavu položenú na podložke.

Ak sa chcete naučiť viac ohľadom jogy a chudnutia, určite sa zúčastnite nášho jogového pobytu, ktorý je zameraný na telo a myseľ. :-)